Naslovna vijestPraktična Lola

3 važne životne lekcije koje sam naučila od 50-ogodišnjakinja

“Prije nisam provodila vrijeme razmišljajući o starenju. Starenje je uvijek bio daleki magloviti apstraktni proces na udaljenom horizontu.”

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Alanna Ford - Apartmenttherapy.com

Foto: Viktoriia Hnatiuk / Shutterstock.com

Tako priču započinje 29-ogodišnja Alana Ford (Alanna Ford) iz Vašingtona, koja piše za Aparthment Therapy.

Ali, onda je, igrom slučaja, provela dosta vremena za ženama u 50-im i 60-im godinama. Naime, započela je projekat u kojem su je upravo one bila ciljna publika te je odlučila da čuje njihova iskustva. I ono što je počelo kao opušteno istraživanje preraslo je u istraživanje ženstvenosti, starenja te ličnog ispunjenja. I nije mnogo vremena prošlo, a našla se u prelistavanju hiljada stranica intervja sa tim ženama.

Žene su se otvorile, pričale o svojim snovima, za čime žale, i šta je za njih zapravo – dobar život. Zabilježila je njihove najveće životne trenutke, trenutke potpunog ispunjnja i radosti, kao parčad mudrosti, i njihova žaljenja, kao opomene.

Njihova iskustva su joj pomogla da shvati da starenje nije nešto što nastaje nakon nekog rođendana, već kulminacija izbora koje usput činimo. Svi smo u tom istom vozu, koji ide ka konačnoj destinacji. Svakim dahom mi ustvari starimo. I imamo moć, upravo sada, bez obzira na naše godine, da odlučimo da li da mirujemo ili da se predamo ili, pak, da pogledamo smrtnosti u oči.

Lekcija #1: Živi kao da umireš!

Za mnoge žene sa kojima je pričala, 50. je rođendan otprilike bila prekretnica kada su shvatile koliko je život kratak. To ih je natjeralo da preispitaju svoje prioritete.

Jedna 57-godišnjakinja, Miko, je postala svjesna svoje smrtnosti baš tokom njihovog telefonskog razgovora. “Sada je prelazni period, kada treba da se nosim s tim”, rekla je.
Sa dvije trećine života iza sebe, Miko cijeni svoje vrijeme više nego ikada.

Foto: Phovoir / Shutterstock.com

Još jedna žena, Anđela (Angela), je pristupila temi smrtnosti: “Sada je onaj strašni dio”, rekla je. “Tužno je za reći, ali vidim toliko ljudi koji se zbog toga kotrljaju niz liticu.” Imala je za čim da žali: toliko toga je ostalo neurađeno, toliko je mjesta koje nije vidjela i toliko stvari koje nije iskusila. Kako ima 62 godine i slabije je pokretna, mnogi od tih snova odumiru.

Poenta je da ne moramo da čekamo svoj 50. rođendan da bismo počeli da cijenimo vrijeme koje imamo. Koje su ti stvari bitne? Šta je ono što si oduvijek htjela da probaš? Šta ti je ustvari najbitnije? Kako da izdvojiš vrijeme za svoje prioritete, SADA?

Lekcija #2: Izdvoji vrijeme za sebe!

Razgovori sa starijim damama nas mogu inspirisati da se okrenemo sebi, odnosno brizi o sebi. Shvatili bismo da je vrijeme koje izdvajamo za sebe zapravo dugoročna investicija za dugovječnost i dobro zdravlje.

Šezdesettrogodišnja Emili (Emily) kaže: “Kao žene većinu svog života provedemo u brizi o tome kako su drugi i na osnovu toga odlučimo kako smo mi. A to se promjeni tek u 40-ima i 50-ima.”

Kao primjer navodi, naravno, svoju priču. Iza sebe ima dugu karijeru u mornarici i nakon 14 godina posvećenosti isključivo majčinstvu vraća se u školu da bi mogla biti terapeut. U pauzama od majčinstva, kada su djeca bila u školi, čitala je knjige iz filozofije, pohađala časove umjetnosti i slično. “Zaista, učila sam ko sam ustvari. Taj period mi je poslužio da se pronađem.”

S druge strane, za 60-ogodišnju Barbaru taj period je bio period izolacije. Uvijek je mislila da će se vratiti poslu, ali nikada nije pronašla nešto zbog čega je bila strastvena. Kada su djeca trebala da odu svojim putem, teško se nosila se s tim. “Kako sam bila majka non-stop, bilo mi je teško od jednom ne biti to.”

Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Žene često nose sav emocionalni teret porodice, a posebno u srednjim godinama, kada brinu i o djeci, i o domaćinstvu. Ali, iznalaženje vremena samo za sebe je stvar samoočuvanja. Gotovo ni jedna emotivno ispunjena žena nije patila zbog ispražnjenog gnijezda, jer su to vidjele kao priliku da se posvete nekim drugim stvarima – svojim brakom, hobijima, prijateljima…

Kako bi ti mogla da svaki dan uradiš nešto za sebe? Da li već imaš neku rutinu koju voliš, a koju bi mogla nadopuniti? Ili ti je potrebana potpuno nova rutina?

Lekcija #3: Trebaju nam veze!

Možda najbitniji zaključak je da je konekcija s ljudima centar života i smrti. Usamljenost je jako štetna za naše zdravlje.

“Svaki mjesec kuća biva sve tiša”, rekla je 54-ogodišnja Lea (Leah). “Ali, kako se pojačava tišina moraš da znaš da je to u stvari znak novog početka te treba da pronađeš mir u tome.” Kako se sprema da joj i najmlađe dijete napusti roditeljski dom, raduje s vremenu koje će moći da izdvoji za sebe i muža.

Pedesetdvogodišnja Linda je iskoristila višak slobodnog vremena da bude angažovanija u svojoj zajednici. “Uvijek sam tragala za novim stvarima u koje se mogu uključiti.” Dodaje da se raduje što joj djeca idu svojim putem i što će imati više vremena za svog muža. I što je najbitnije, voli svoje godine.

Dakle, zapitaj se s kim želiš dodatno da ojačaš vezu? S kim želiš da budeš još bliža?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije