Hrabra Lola

Grupa djevojaka iz Avganistana muzikom piše istoriju

Tekst je izvadak iz knjige “Odred djevojaka: 20 ženskih prijateljstava koja su promijenila istoriju” (“Girl Squads: 20 Female Friendships That Changed History”), koju je napisala Sem Mags (Sam Maggs), a ilustrovala Džen Vudal (Jenn Woodall).

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Thelilly.com

Foto: zohra-music.org

Odred djevojaka slavi ženska prijateljstva kroz istoriju i širom svijeta. U ovom izvadku naučićemo nešto o “Zohri” (Zohra), prvom i jedinom ženskom orkestru u Avganistanu.

Datum je 20. januar 2017. godine:

U 18:30 časova, 16-godišnjakinja sjedi na bini sa violinom na koljenima. Briše znojavi dlan o svoju haljinu. Gleda u dirigenta – djevojku, isto njenih godina – koja polako podiže palicu. I ona podiže violinu, ušuškava je ispod brade: gudalo polagano spušta na žice i čeka dirigentov znak da ga povuče ka dole i pusti prvi zvuk.

Nervoza i uzbuđenje su pomiješani u njenom stomaku, dok gleda u mrak u pravcu publike. Zna da su ljudi tu, gledaju u nju i u ostale djevojke u orkestru. Dugo su se spremale za ovo. I spremene su.

I šta je nevjerovatno ili divno u vezi sa ovim? Slične se scene vjerovatno redovono odigravaju iznova i iznova u gradovima širom svijeta; od profesionalnih koncertnih dvorana, do auditorijuma punih srednjoškolaca u neudobnim bijelim majicama i tamnim hlačama (sa roditeljima u publici, spremnima – sa kamerom u ruci). Djevojke koje sviraju u školskom bendu nije ništa specijalno, zar ne?

Da. Ukoliko te djevojke nisu iz Avganistana, gdje djevojke rijetko imaju pravo na obrazovanje, a kamoli da idu u muzičku školu i gdje je SVA muzika bila zabranjena godinama. Gdje djevojka nikada nije držala dirigentsku palicu!

Ansambl na bini tog januara bio je “Zohra”, prvi djevojački orkestar u Avganistanu, koji nastupa u Davos-Klostersu, Švajcarskoj, u sklopu koncerta povodom zatvorenja 47. godišnjice Svjetskog Ekonomskog Foruma (World Economic Forum), pred bublikom od 20.000 svjetskih lidera.

I upravo će učiniti da svaka od tih osoba u prostoriji zaplače.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije