Radoznala Lola

Živjela sam tri dana na jajima i vinu da bih bila ljepša

Sedamdesetih je “Vog” objavio dijetu koja je bila toliko suluda da se pretvorila u mim.

Redakcija

Izvor: Aleksandra Bliszczyk - vice.com

Foto: Aleksandra Bliszczyk - vice.com

“Vog” je 1977. godine objavio ovu “ubrzanu dijetu” za žene:

Izvor: vice.com

Recept se originalno pojavio 1962. godine, u Njujork Tajmsovom bestseleru “Seks i singl devojka: Vodič neudate žene za muškarce”, američke autorke (i kasnije urednice Kosmopolitena) Helen Gurli Braun. Nudila je savete o dejtingu, “seksualnim prijateljstvima”, aferama, ravnoteži između posla i života, štednji, stilu, jedenju i pijenju. Potom je 1977. godine reprintovana u “Vogovoj” knjizi za telo i lepotu, pre nego što se ponovo pojavila kao mem koji se deli svuda po Fejsbuku. A tu sam je našla i ja.

Dijeta iz pera Gurli Braun trajala je samo dva dana, koje je ona preporučila za vikend, zato što ćete od dijete postati malo “munuti”. Ali dobra strana je da je obećavala da ako ne uzimate ništa drugo sem jaja, vina, odrezaka i crne kafe, izgubićete 2,5 kilograma.

I zato sam odlučila da pokušam da živim kao pripadnica džet-seta iz sedamdesetih. Čitava tri dana.

Dan prvi, nedelja: 60,9 kilograma

Dan sam započela odlaskom kod mesara da kupim tri odreska od po 150 grama. Žena je morala da iseče file četiri puta pre nego što su odresci postali dovoljno mali. Onda sam otišla u lokalnu prodavnicu vina da kupim šablis, što je fensi vino iz određenog regiona Francuske. Tamo sam saznala da najjeftiniji šablis košta 78 dolara, pa sam se zadovoljila “klasičnim suvim belim” za 14 dolara.

Kod kuće, moj mamurni dečko Nik ponudio mi je kao hranljivi sastojak prdež. Nisam još ni počela, a već sam bila mrzovoljna. “Hoćemo li *mi* ovo preživeti?”, pitao je on. Želela sam svoje jaje.

Nik je jeo avokado, kozji sir i pršutu na hlebu od kiselog testa, smrad jedan. Progutala sam skliske četvrtine jajeta kao foka u cirkusu. “Nemoj da brzaš, ne zaboravi da je to jedino što ćeš jesti”, rekla je Aleks, moja cimerka.

Vino? Pijuckala sam mačeću žuč, ali sam makar izlečila mamurluk. Pripita u nedelju prepodne? Život je dobar.

Izvor: Aleksandra Bliszczyk – vice.com

14:00h

Za ručak sam pojela još jaja, a ispostavilo se da je jaje poslednja stvar koju sam želela. Problem je bio ne to koliko sam gladna, već što su jaja bila jedina stvar koja su mogla da mi pokupe stomačnu kiselinu. Odugovlačila sam mučenje i tako što sam dve čaše vina pila bolno sporo. Pripitost je nestala, energija je nestala. Osećala sam efekte depresanta u alkoholu u punoj snazi.

19:00h

Ko bi rekao da je odrezak s limunom toliko ukusan? Do ovog trenutka već više nisam bila ni toliko gladna i malo sam se pomučila da sve pojedem. Da li je to značilo da sam pregladnela? Čim sam završila, međutim, osećala sam se fantastično. Moje telo je uživalo. Nakon što sam čitavog dana bila izmučena, dobila sam nagli nalet energije, koji sam iskoristila pijano se kikoćući pre nego što sam se u deset sati onesvestila.

Dan drugi, ponedeljak (rad od kuće): 60,3 kilograma

Obično čim mi se oglasi alarm ja skočim na noge, ali sam se ovog jutra osećala iscrpljeno kao onomad kad sam zapatila tropski grip u Vijetnamu. Ali mi je zato stomak bio vraški ravniji nego što je bio 24 sata ranije.

Ova dijeta je reklamirana kao odgovor za buđenje sreće i samopouzdanja u čoveku. “Ako već imate gomilu kilograma viška, morate da radite nešto ili nećete moći da se nadate blaženstvu što ste singl”, napisala je Gurli Braun. Ali čim sam ustala iz kreveta, osetila sam oštar bol u bubrezima. I imala sam zatvor. Neblažena slika potpunog nezdravlja.

10:00h

Moja cimerka Erin ispekla je kolač. Jaja sam ovaj put isekla na pola da što pre svršimo s tim. Ali ispostavilo se da je muljanje pola jajeta po ustima jednako loše kao i pun tanjir razmazanih jaja. Čaša vina za doručak pokazala se kao pouzdan izvor energije. Posle doručka bila sam iznenađujuće negladna! Možda tako funkcioniše ova dijeta. To je samo dijeta sastavljena od suzbijača apetita. Ali 20 minuta kasnije umirala sam od gladi i stomak me je pekao. Buka koju je proizvodio menjala se od dubokog grguljanja ka visokotonskom dozivanju kitova.

Izvor: vice.com

Kasnije istog dana našla sam onlajn arhivu naslovnica za američki “Vog” iz 1977, godine kad su objavili svoju verziju ove dijete. Iako je većina tekstova na naslovnici za tu godinu govorilo o šminki, podnaslov u julskom broju glasio je: “Kako da izgledate lepo, a osećate se živo!” Bila sam prilično sigurna da od ove dijete niti izgledam lepše niti se osećam živo, a opet su me “Vogove” žene koje su mi se smeškale gledale seksi bez po muke. “Kako mogu da izgledam tako?”, pitala se svaka Amerikanka 1977. godine.

14:ooh

Jaja na četvrtine definitivno je dobitna kombinacija. Obična jaja bez ikakvih drugih dodataka pomalo su odvratna i začepila sam nos i tako ih sažvakala. Možda ova dijeta tako funkcioniše: radije ne biste da jedete tri dana. Moja prijateljica biohemičarka mi je rekla da bi dijeta samo na vodi verovatno bila bolja za mene. “Vino i jaja nemaju nikakvog smisla”, rekla je ona.

Nisam dobila isti podsticaj od mog vina za ručak kao od mog vina za doručak. I kloknula veoma brzo posle ručka.

16:30h

Više nisam mogla da radim. Legla sam na krevet s pulsirajućom glavoboljom. Ali “Biti u krevetu sama tako je seksi”, piše Guri Braun. Je li ovo bilo seksi?

19:00h

“Ne gledaj me tim mrtvim očima”, rekao je Nik, smazavši čitavu kesu kukuruznog čipsa sa sirom.

Posle večere bila sam pripita, ali bila je to nova i ne naročito zabavna pripitost. Osećala sam se ošamućeno i odvojeno od sopstvenog fizičkog bića, kao da se upravo navikavam na polovno telo od donatora koji je imao problema s jetrom. Creva su mi krčala i često sam podrigivala. Oči su mi se same sklapale i otišla sam na spavanje u devet.

Dan treći, utorak (kancelarijski dan): 59,7 kilograma.

Probudila sam se osećajući drhtavicu i iznemoglost, osećala sam se fizički slabašno i ostajala sam bez daha. Moja stomakobolja promenila je brzinu u neku vrstu bola u svim organima.

Izgledala sam mršavo i sivo. Ali mršavo.

Izvor: Aleksandra Bliszczyk – vice.com

Knjiga Gurli Braun ima čitavo poglavlje naslovljeno “Kako biti seksi” u kom praktično ona samo navodi šta se sme a šta se ne sme raditi da biste osvojili muškarčevu naklonost. “Meso koje nije tesno prilepljeno uz kosti” nije seksi, napisala je ona. Čitam ovo, osećajući se sasušeno, kao da bi svakog časa moglo da počne da mi otpada meso sa kostiju. Mislim da nije to želela da postigne.

Potom je krenula da objašnjava kako muškarci koji tvrde da vole “punačke” devojke “nisu sigurni u svoju muškost.” Stoga, prema Gurli, pored sasušenog kostura bi se osećali više kao muškarac? Predivno.

09:10h

Neke prijateljice s posla su znale šta radim, ali šefovima nisam rekla da ne bih morala da im objašnjavam zašto pijem na poslu. Tako da sam jutarnje sledovanje vina popila za radnim stolom iz termosa.

Dok sam, izgladnela, pila vino i pokušavala da se skoncentrišem, slova na tastaturi igrala su okolo kao na magičnim pečurkama. “Jesi li pripita?”, cvrkutala je jedna od mojih koleginica koja je bila upoznata sa pričom. Bila sam toliko umorna da već više nisam znala. Nisam znala jesam li pijana ili samo u limbu. Lepi rizling kojim sam se častila poslednjeg dana imao je ukus čistog sirćeta. Moje čulo ukusa registrovalo je samo kiselkaste tonove da bi me upozorilo da: Prestanem. Da. Jedem. Kiselinu.

12:00h

Bilo mi je strašno teško da dišem normalno. Boleli su me želudac, creva i bubrezi, imala sam glavobolju, brideli su mi zubi i vilica, i klatila sam se dok hodam. Mogla sam da čujem glas Gurli Braun: “Sposobnost da se sedi je veoma seksi.”

Ova dijeta je originalno savetovana za vikend. Ali nisam otpadala kod kuće pušeći cigarete i čitajući “Vog”, već sam pokušavala da radim.

“Dobro zdravlje je seksi. Umorne devojke su zamorne!”, piše Gurli Braun. “Poznajem muškarca koji kaže da se oženio svojom ženom zato što je bila toliko vitalna.”

ŠTA HOĆEŠ OD MENE, HELEN?! ŠTA HOĆETE OD MENE, MUŠKARCI?!

Izvor: Aleksandra Bliszczyk – vice.com

13:30h

Od svakog gutljaja vina grčio mi se stomak i konačno sam odlepila. Otišla sam u kupatilo da se nateram da povratim, ali iz mene nije izašlo ništa sem par kapi. Pokušavati da se naterate da povratite na poslu? Nije normalno, niti je u redu.

Ispričala sam Niku kroz suze šta se desilo, a on mi je rekao da pojedem avokado koji se nalazio na mom radnom stolu. Učinila sam to. Prekršila sam dijetu pre samog kraja zato što a) jeste, osetila sam njeno dejstvu u punom zamahu i b) nisam više želela sebi da nanosim bol.

“Bukvalno već izgledaš mnogo bolje”, kaže mi moja koleginica, nakon samo dva zalogaja avokada. Gušila sam se od olakšanja.

Šta sam, dakle, naučila iz svega ovoga?

Obustavila sam ovu dijetu osam sati pre vremena, ali sam i dalje izgubila svega 500 grama — ni blizu 2,5 kile koje su mi obećane. Ali emocionalno me je dijeta spičila kao lavina od 9.000 tona.

Neverovatno je da su žene savetovane da drže ovu dijetu više od decenije. Evo kako da odajete iluziju seksepila dok se osećate kao bljuzga na dnu gajbice za kompost.

U poglavlju “Kako biti seksi”, Gurli Braun je napisala da “biti seksi znači da prihvatate sve delove svog tela kao dostojne i vredne ljubavi”. Ali naroljati se pod pritiskom da biste izdržali toliki bol nije isto što i seksi.

Umesto toga sam se zadovoljila samo time da u potpunosti “prihvatim sve delove svog tela kao dostojne i vredne ljubavi.” Jebeš patrijarhat, jebeš standarde lepote, jebeš loše belo vino.

 

Autorku možete pratiti na Twitteru i Instagramu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije