Naslovna vijestRadoznala Lola

Šta sve znamo o zelenom ružu koji je umalo srušio Lolu

Jedna obična fotografija je nedavno priprijetila da sruši Lolu.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Google

Doduše, na fotografiji je pravo čudo.

Kratak opis i upustvo za upotrebu:

Sredinom osamdesetih godina 20. vijeka pojavio se zeleni karmin u kičastom zlatnom pakovanju, uvezen iz Turske. Turski magični ruž, zelene boje, kada se nanese na usne postaje krvavo crven. Koliko puta ga nanesete na usne, toliko puta pojačavate njegovu boju. Vrlo je postojan, može da ostane na usnama čak i danima. Ne skida se, ne ostavlja tragove na odjeći. Na usnama u roku od par sekundi mijenja boju.

“Ja sam ga stavila ’87. i još stoji.”

Jedan je to od brojnih komentara ispod fotografije ruža zelene boje, koji je u bivšoj Jugoslaviji stekao popularnost sredimo 80-ih godina prošlog vijeka. Magični ruž, kako su ga zvali, bio je među najprodavanijim proizvodim u to vrijeme. Gotovo svaka Jugoslovenka ga je imala u torbi, a njegova postojanost se i dan danas prepričava.

Izvor: Google

Čisto podsjećanja radi, objavile smo na Lolinoj Facebook stranici ovu fotografiju, s namjerom da se prisjetimo tih vremena i tih situacija u kojima smo krišom iz mamine, tetkine ili bakine torbe uzimale ovo kozmetičko čudo i nakon toga danima prolazile, na porodičnom nivou, agoniju pokušaja njegovog uklanjanja. Nisu pomagale ni sapunica ni voda, ni bjesomučno trljanje peškirom.

“Mogao se skinuti jedino šmirglom.”

Ipak, ovo kitnjasto zlatno pakovanje mnoge podsjeti na djetinjstvo.

“… Nikad neću zaboraviti ovaj ruž koji si mi stavila pa 2 dana me Senija tukla…. Hhahahah.”

“Karmina se ne sjećam naročito, ali se sjećam šta je uslijedilo nakon mazanja…”

Odavno neka objava na Loli nije izazvala toliku pažnju, nije toliko puta prenesena i komentarisana, što vjerovatno govori koliko smo svi često nostalgični. Opaske su mahom šaljive, mnoge žene i djevojke su evocirale uspomene na ta vremena kad je zeleni ruž koji po stavljanju postaje rozo-ljubičasto-crven kupovan na buvljacima po Turskoj i Poljskoj i dopreman na naše tržište, pa ga je imala “svaka poštena kuća”.

Brojne anegdote su nastale zbog njega, a ova urbana legenda od ruža je nastavila da živi. Toliko da su ubrzo krenula i pitanja kako ga ponovo nabaviti. A ponešto smo i saznale.

Fotografija koju je postavila jedna naša čitateljka

Nekad ga je proizvodio i Luxol Zrenjanin, al je fabrika, kao i mnoge ovdje, propala. Ipak, upućene kažu da ga možete pazariti na Pik-u, u Turskoj, da sličan prodaje jedan čovjek na sarajevskoj Baščaršiji kod džamije, pijaca Otoka, na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu, u Misku, u Zenici na pijaci, u tuskim radnjama (kućanske potrebe i trikotaže) širom zapadne Evrope. Ako ništa, varijacije na temu su dostupne na Ebay-u, original marokanski.

“Okolo kalaj, a na usnama belaj…”

Da, upravo su različite varijacije na temu ovog postojanog komada šminke, koji je jedino moguće skinuti brenerom (sa proizvodima za vodootpornu šminku takođe možete probati, al i tu ima da se pomučite), su nastale u međuvremenu, doduše, luksuznije upakovane i mnogo bolje izreklamirane – iako je činjenica da je i ovaj iz prošlog vijeka preživio reklamirajući sam sebe.

Naime, australijska kompanija Lipstick Queen je prije nekoliko godina izbacila na tržište zeleni ruž za usne po imenu Frog Prince, koji se nakon nanošenja pretvara u ružičastu nijansu na usnama. Ruž se prilagođava vašoj pH vrijednosti i u skladu sa tim mijenja boju.

Upravo u tome je njegova tajna – prilagođava se vašem pigmentu, a kako sadrži boju pod nazivom Red 27, koja reaguje na pH vrijednosti, na svakome ostavlja trag drugačije boje.

Izvor: ba.fimgs.net

Zeleni ruževi koji se transformišu u nježne boje na ženskim usnama su se, dakle, sa buvljaka iz prošlosti u Turskoj i Poljskoj vratili u modu. Varijacije imaju Dior, Smashbox, Sephora i Mood Magic, odakle se takođe kunu da njihovi proizvodi na usnama ostaju satima.

Ipak, ono čega se mi sjećamo je bilo mnogo, mnogo postojanije.

“Jao, pa 10 dana ne spada.”

“Sa 7 godina sam uzela mamin, pet dana u školi kao Indijanac.”

S obzirom da ovaj karmin, koji je već decenijama dostupan u Maroku i mnogim zemljama Azije, odražava raspoloženje (ove moderne verzije), a sve to je povezano s onim pH, na koji utiču i ishrana i nivo stresa, poznat je i kao ruž koji se mijenja u skladu s našim emocijama. Tako bi eventualno mogao da oda da li ste napeti, držite dijetu ili ste neraspoloženi.

Inače, prvi zeleni ruževi koristili su se u Aziji i Meksiku, a sada su popularni i u ostalim dijelovima svijeta.

 

Napomena: Izjave korištene u ovom tekstu su među komentarima na fotografiju zelenog ruža koja je prije nekoliko dana objavljena na Lolinoj Facebook stranici.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije