Hrabra LolaNaslovna vijest

Hrabri ginekolog i žrtva silovanja su dobitnici Nobelove nagrade za mir

Kongoanac Denis Mukvege (Mukwege) i aktivistkinja iz Iraka Nadia Murad dobitnici su ovogodišnje Nobelovu nagradu za mir za napore za okončanje upotrebe seksualnog nasilja kao oružje u ratu.

Priredila: Jelena Pralica

Foto: The Nobel Prize / Twiiter

DENIS MUKVEGE, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizovao u lečenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, kritičan je prema kongoanskoj vladi.

On je većinu života  proveo pomažući žrtvama seksualnog nasilja u svojoj rodnoj zemlji, tako što je u vlastitoj klinici sa svojim osobljem pružio ljekarsku pomoć  hiljadama žrtava seksualnog nasilja.

Izvor: Dr. Denis Mukwege / Facebook

O njemu smo nedavno pisale u tekstu Znate li da u Kongu živi ginekolog koji zacjeljuje rane žrtvama najstravičnijih seksualnih napada?!, gdje možete saznati više detalja o ovom izuzeznom ljekaru i čovjeku.

**********************************************************************************

NADIA MURAD, pripadnica zajednice Jezida u Iraku, bila je zarobljenica grupe Islamska država i sama žrtva seksualnog nasilja. Islamisti su je više puta silovali i zlostavljali, a nagrađena je zbog “nesvakidašnje hrabrosti” koju je pokazala kada je javno govorila o svojoj patnji i patnjama drugih kojima je svjedočila.

U dobi od 21 godinu, 2014. godine, bila je među 7.000 žena i djevojčica, pripadnica jezida (kurdska entoreligijska grupa iz Irana), koje su oteli sunitski muslimani jer su ih smatrali poštovaocima đavola. Jezidski muškarci i starije žene, među kojima su bilo šestorica njenec braće, kao i njena majka – ubijeni su. Djevojke su odvedene kako bi služile kao seksualno roblje.

Izvor: readitforward.com

Nadia je bila registrovana kao robinja i čak je imala identifikacionu fotografiju, da bi joj mogli ući u trag ukoliko pobjegne. Njen vlasnik, visoko rangiran sudija Islamske države, rekao joj je da je ona njegova četvrta seksualna robinja te kako su prethodne tri postale muslimanke.

Za Nadiu se činilo da postoji samo silovanje. U jednom trenutku pokušala je pobjeći – obukla je burku i uspjela izaći kroz prozor. Ali, čuvar ju je uhvatio, a njen vlasnik izbičevao te dao svojim stražarima. Čak šestorica muškaraca silovalo ju je dok se nije onesvijestila.

Prije no što je prodana u Siriju, uspjela je preskočiti zid u vrtu svog “vlasnika” u Mosulu. Lutala je ulicama, zamotana u burku te naposlijetku pokucala nekome na vrata. Bio je to vrlo rizičan potez, ali uspješan.

O svojim stravičnim iskustvima tokom tri godine zatočeništva u Islamskoj državi, na sjeveru Iraka, progovorila je u svojoj knjizi “Zadnja djevojka: Moja priča o zatočeništvu i borbi protiv Islamske države” (The Last Girl: My Story of Captivity, and My Fight Against the Islamic State).

*********************************************************************************

“Oboje su svoju bezbjednost stavili na kocku kada su se odlučili hrabro boriti protiv ratnih zločina”, saopšteno je iz Norveškog Nobelovog komiteta.

Ginekolog i žrtva, Denis Mukvege i Nadia Murad su otelotvorenje svetskog pokreta koji prevazilazi okvir samo sukoba kao što je pokret #MeToo, koji je nastao pre godinu dana otkrićima o seksualnom zlostavljanju u medijima.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je bila Međunarodna kampanja za uništenje nuklearnog oružja (ICAN), zbog napora u privlačenju pažnje javnosti na katastrofalne humanitarne posledice upotrebe nuklearnog oružja.

Ove godine izostaje dodjela Nobelove nagrade za književnost, koja je odložena za jednu godinu zbog skandala o silovanju koji je potresao švedsku Akademiju u okviru tornada pokreta #Me Too.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije