Hrabra Lola

U El Salvadoru žene odslužuju decenijske kazne zbog abortusa. Zahtijevaju promjene

Barem 25 žena je zatvoreno od 1998. godine. Barem 25 žena je uhapšeno, od kojih mnoge čekaju decenijske kazne, od kada su u El Salvadoru abortusi proglašeni ilegalnim pod bilo kojim uslovima 1998. godine.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Thelilly.com

Foto: Fred Ramos / The Washington Post / TheLily.com

Mnoge od ovih žena tvrde da su imale komplikacije tokom trudnoće ili pobačaj, te da su mnoge od njih razdvojene od djece tokom odsluživanja kazne.

Dvije su puštene nakon uspješne apelacije Višem sudu na njihove presude. Advokati, aktivisti i zakonodavci se nadaju da će ta oslobođenja u konačnici biti usvojena u vidu blažeg zakona o abortusu.

Alba Lorena Rodrigez (Alba Lorena Rodriguez), koja ima 39 godina, strpljivo čeka da joj se umanji kazna zbog nedostatka dokaza. Bila je trudna svega pet mjeseci te 2009. godine kada je počela osjećati oštre bolove u stomaku nakon čega je pala u nesvijest. Kaže da je imala pobačaj, ali ju je država optužila da je imala abortus.

Optužena je na 30 godina zatvora zbog pokušaja ubistva u slučaju sumnje na abortus.

El Salvador je jedna od 26 država sa apsolutnom zabranom abortusa, i njegova borba protiv prava na iste odjekuje širom svijeta. Neke države se bore za ublažavanje zakona. Irska, Brazil i Čile, među mnogima, su načinile prve poteze za ublaženje restrikcije povodom abortusa u posljednjih nekoliko mjeseci.

U Poljskoj i pojedinim dijelovima SAD prava na abortus podliježu izmjenama. U avgustu su zakonodavci u Argentini glasali protiv legalizacije abortusa za trudnoće do 14 mjeseci.

Grupa “Las 17” (Njih Sedeamnaest)

Alba Lorena Rodrigez je članica grupe žena poznatije kao “Las 17” koje se bore za 17 žena u zatvoru za koje je kampanja za njihovo oslobođenje počela još 2013. godine.

Izvor: telegraph.co.uk

Viktor Ugo Mata (Victor Hugo Mata), advokat za grupu građana za dekriminalizaciju abortusa koji radi na oslobođenju žena, tvrdi da su sudije koje odlučuju u tim slučajevima pristrasne.
Rodrigez tvrdi da joj je jedva data prilika da progovori na sudu. Njen pravni zastupnik, kojeg je upoznala ranije taog dana, znao je malo o njenom slučaju.

Hiljade žena godišnje se odluči na abortus u Salvadoru. Posljednja statistika Ministarstva zdravstva bilježi, prijavljenih, 19.290 slučajeva od 2005. do 2008. godine. Isto tako, žene koje se plaše da prijave abortus, putuju u okolnje zemlje da to obave.

Zvanično obavještenje države je da će slijediti ponovno razmatranje tih slučajeva te samim tim oslobođenje nekih žena. U februaru, Teodora del Karmen Vaskez (Teodora del Carmen Vásquez) je oslobođena nakon 10 godina iza rešetaka zbog, kako ona kaže, pobačaja u kasnoj trudnoći. Viši sud je nakon razmatranja njenog slučaja zaključio da nije bilo dovoljno dokaza da je naudila fetusu. U odluci se navodi da su “pravada, pravičnost i drugi pravni razlozi” doveli do njene osude.

Samo mjesec dana kasnije, Marija Veronika Figuero Marokuin (Maira Verónica Figueroa Marroquín), koja je optužena za ubistvo nerođenog djeteta sa svojih 19 godina, je oslobođena jer je optužba bila “pretjerana i amoralna”.

Promjena u stavu

Ova grupa građana je bila uspješna u oslobođenju pojedinih žena, ali uspostavljanje progresivne legislature je nešto zahjevnije. Dva prijedloga u pravosuđu ove države su dale aktivistima za borbu prava na abortus novu nadu.

Foto: Thawornnurak / Shutterstock.com

Prvi se odnosi na pravo na abortus u slučaju silovanja pripadnice manjine, ili kada je život i zdravlje majke ugroženo; a drugi kada je u pitanju silovanje bilo koga ili u slučaju nezdravog fetusa.

Takođe, pripadnici vjerskih udruženja su iskazali negodovanje povodom prijedloga “Maršom za život” ulicama San Salvadora.

Ali, dva prijedloga nisu usvojena za izglasavanje.

Ipak, aktivisti smatraju da su sami prijedlozi doprinijeli promjeni svijesti o abortusu. Jer, kako pokazuju studije Univerziteta Centralne Amerike (University of Central America), više od 50% stanovništva podržava legalizaciju abortusa u slučajevima kada je život majke ugrožen ili je u pitanju beživotni fetus.

Alba Lorena Rodrigez (na naslovnoj fotografiji) ostaje u zatvoru. Tvrdi da je joj najteže pada to što je odvojena od svoje dvije kćerke koje imaju 10 i 14 godina. “Kćerke me stalno pitaju kada ću napustiti ovo mjesto, kada ću s njima kući. Ja im odogovaram da će to biti uskoro.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije