Hrabra LolaNaslovna vijest

Kao lekciju o pristanku, žena tvita svaki put kada je muškarac ne siluje

Prethodne godine #MeeToo pokret je inspirisao mnoge žene širom svijeta da dijele svoje priče o seksualnim napadima. Ni prethodna sedmica nije bila drugačija.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Boredpanda.com

Foto: EllieStark / Shutterstock.com

Nova iskra je raspršila dijalog, koji je ustvari povela doktorica Kristin Blesej-Ford (Christine Blasey-Ford) o svom svjedočenju protiv Breta Kavana (Brett Kavanaugh), koji ju je navodno pokušao silovati još u srednjoj školi.

Sa većinom optužnica za silovanje dolazi i velika doza krivljenja same žrtve. Šta je obukla? Koliko je tačno popila to veče? Da li je flertovala?

E pa, jedna je žena odlučila da odgovori na ove optužbe uz nekoliko jakih priča, ne o seksualnim napadima, već o slučajevima kada nije napadnuta.

Naime, komičarka Mara Kvin (Mara Quint) se prisjeća situacija kada je potpadala pod kriterijume žrtava, velike količine alkohola i flertovanje, ali sa jednim bitnim faktorom razlike – muškarci koji znaju šta znači pristanak.

Evo kako je proturiječila ideji “Tražila je to” u tvitovima:

Foto: Boredpanda.com

Foto: Boredpanda.com

“Želim da vam ispričam jednu priču: Jednom u srednjoj školi, osjećala sam se toliko nesigurnom da sam obukla uski kratki top i tamni ruž – što inače ne nosim. Otišla sam na žurku gdje sam popila isuviše vina. Muškarac me pitao da li želim da odem s njim. Promrmljala sam možda. Upitao me – “Možda?”

“A onda je rekao – “Možda nije da” i ja sam otišla kući, nenapadnuta, jer nisam pričala sa silovateljem na žurci.”

Foto: Boredpanda.com

Foto: Boredpanda.com

“Još jedna priča: Izašla sam sa prijateljicama na piće u neki bar prije nekoliko godina. Flertovala sam tu sa jednim momkom, zgrabio me za ruku, i odveo u neku uličicu, poljubio mi ruku te me pogledao i rekao: “Da?”. Nisam ništa odgovorila.”

“Rekao je – “Vrati se unutra onda.”, i možda je bio ljut, ali mislio je to što je rekao – i vratila sam se unutra. Nije bilo silovatelja u tom baru.”

Foto: Boredpanda.com

Foto: Boredpanda.com

“Jednom kada sam flertovala sa jednim momkom on me pozvao u svoju sobu, otišli smo, poljubili se i svidjelo mi se, rekla sam mu to. Skinuo je svoju odjeću, dodirnula sam ga, pokušao je da me skine, opirala sam se. ‘Izgleda da nisi raspoložena za ovo’, rekao je, rekla sam ‘eeeh’, rekao je ‘Ne, zabavno je samo ako to želiš’

“Rekla sam da mi je žao, rekao je da je ok. I otišla sam, ne napastvovana. Imala sam sreće, nisam naletila na silovatelja to veče.”

Foto: Boredpanda.com

“Bila sam napastvovana, i bila sam nenapastvovana. Razlika nije u tome šta sam obukla, koliko sam flertovala ili koliko sam pila. Jedina je razlika u tome da li muškarac htio da me napadne ili ne.”

Ovim je nagnala mnoge žene da dijele slična iskustva na ovoj društvenoj mreži. 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije