Naslovna vijestRadoznala Lola

Sve manje žena želi “nose job” – pronjuškale smo zašto

Svi savršeni nosevi liče jedan na drugi, a svaki nesavršeni nos je nesavršen na svoj način.

Piše: Nataša Bursać

Foto: Geinz Angelina / Shutterstock.com

Parafraziraću Tolstoja bez i najamanje želje da ga skrnavim. Nego mi se naprosto učini najlakšim načinom da uobličim ono što sam zaključila proučavajući ovu temu.

Elem, naiđem na podatak da u SAD, od 2000. godine, 40% manje žena želi “nose job”. Eeej! SAD, Holivud, LA – kolijevka plastičnih noseva!

Pa, nešto se zbilja promijenilo, i to na bolje. Definitivno na bolje.

Sjetim se nekog čudnog sna koji sam kao klinka jednu noć usnula. Kao odem ja kod “plastičara” i kažem mu da želim da povećam grudi, na šta on meni ‘ladno odgovara: “Ja bih na tvom mjestu prvo sredio taj nos.” Probudim se u čudu i onako se zdravo ismijem tome.

Da, bilo je smiješno. A šta je sad? Tužno! Definitivno tužno.

Mislim, nemojte me pogrešno shvatiti, nikada i ne bih. Nego zašto sam uopšte i razmišljala o tome. Ali bila sam klinka, gledala sam previše američkih serija. Pa pobogu i Rejčel iz Prijatelja je to uradila. Zašto ne bih i ja?!

Na kraju sam stavilia pirsig u nos, i tako ga namjerno naglasila. To je tako ja, da idem iz krajnosti u krajnost. Sad sam valjda na sredini, jer ne razmišljam o tome i baš me boli briga.

Foto: puhhha / Shutterstock.com

No vratimo se mi ipak na podatak da sve manje žena želi taj zahvat. Pa, to je divno. Ima pomaka u tom pokretu naglašavanja i veličanja raznolikosti. Iako ponekad pomislim da se pogrešno tumači to “prirodna ljepota”, shvatim da to vodi ka samosvjesnosti i prihvatanju.

Jer zaista, zar ne počinju svi da liče jedni na druge, pogotovo u javnoj sferi? Svi imaju isti nos i iste usne i nose iste komade i slikaju se na istim mjestima. U takvom svijetu, zar nije divna stvar izgledati malo “drugačije”.

Imati malo veći nos od ostalih, malo tanje usne nego svi, malo drugačiji i “prirodniji” pogled na svijet? I kad smo već kod pogleda – zar nije lepo imati bilo kakav pogled sem onog “iznenađenog” koji dobijate kada vam istetoviraju obrve na sredini čela?

Sofija Loren / Foto: Eugenio Marongiu – Shutterstock.com

A ako i dalje niste sigurni u to, znajte da su Sofiji Loren (Sophia Loren) rekli da treba da smanji nos i, pazi sad, usne. Da, bile su prevelike za Holivud. Usne prevelike za Holivud?! Pravi pokazatelj relativizovanja trendova. A koliko je pametno činiti konačne promjene zarad prolaznog trenda, pa izgleda da se u “pitanju” krije i odgovor.

A sada se zapitajte, koliko ste puta Vi sami stajali dugo ispred ogledala i namišljali šta treba promjeniti? Ali znajte da – ako teretana, ishrana i voda ne mogu to da promijene – ne dirajte!

Drage Lole, ne treba vam mali nos da budete velike žene!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije