Praktična Lola

Aktivnosti na otvorenom i hladnije vrijeme – da, idu zajedno

Vrućina je, ne mogu sad na trening. Prehladno je, ko će sad trčati.

Piše: Ana Tomić

Foto: Sport Vision

Sve u svemu, nije se rodio ko je nama, kad je riječ o aktivnostima na otvorenom, ugodio.

Evo, ispratili smo ljeto i nesnosne vrućine. Bio je to period tokom kojeg su mnogi koji vole rekreaciju donekle odustali od nje, jer im, kako kažu, nisu prijale vremenke (ne)prilike.

Da, to je poprilično tačno, jer se tokom velikih vrućina tijelo lakše zagrijava i brže se osjećate umorno, čime vam, zapravo, mozak signalizuje da usporite ili da je vrijeme za pauzu. Opet, svi oni koji praktikuju neku fizičku aktivnost na otvorenom znaju da određeni vremenski uslovi zahtijevaju adekvatan tretman, ukoliko želimo najbolje za svoj organizam.

Naime, idealni uslovi za trčanje su na temperaturi od 10-13°C, kada je stepen vlage nizak, a vjetar i naoblačenje blagi. Čim se bilo koji od navedenih uslova promijeni, mijenja se i uspješnost vaše aktivnosti, ne drastično, ali je potrebno postepeno prilagođavanje.

Izvor: Sport Vision

Zato, sad kad su nastupili hladniji dani i vremenski uslovi se približili idealnim za neku aktivnost na otvorenom, zaboravite eskiviranje na osnovu pravdanja vruće mi je/hladno mi je. Dakle, apsolvirali smo da toplo vrijeme više utiče na rekreaciju nego hladno.

Da, mnogi se plaše trčanja, vožnje biciklom ili bilo koje druge aktivnosti čim se temperature malo spuste. Da li je ta bojazan opravdana i šta nam se zapravo (ne) može dogoditi?

Kao prvo, mogućnost povrede je nešto veća tokom jeseni, odnosno zime, u odnosu na topliji period godine, jer hladnije vrijeme donekle uzrokuje “krutost” i napetost mišića, pa tako i rizik od povrijeđivanja. Njega je, međutim, moguće umanjiti adekvatnim zagrijavanjem, kao i pravilnim doziranjem obima i tempa fizičke aktivnosti. Takođe, oprema je nešto što itekako utiče na ovaj proces, jer i ona mora biti prilagođena vremenskim uslovima.

Izvor: Sport Vision

Osim što opremu treba da prilagodimo uslovima u kojima treniramo, neophodno je i da ona bude kvalitetna, a to znači da je prethodno testirana i da zadovoljava standarde, čime smanjujete mogućnost povreda. Patike su u svemu tome jako važne, ako ne i najvažnije. Ako, pak, ne znate kako ih izabrati, postoje mjesta i ljudi koji će vam pomoći.

Jedno od takvih mjesta je i Sport Vision, gdje možete izabrati neki od modela patika koji su provjereno dobri, a da je tako potvrdili su neki od najuspješnijih atletičara/trkača iz BiH. Oni su kroz Wy Fly kampanju testirali model Nike Air Zoom Pegasus 35, koji potvrđuje uspješnost Pegasus franšize, odnosno činjenicu da svoj kvalitet pravdaju već 35 godina.

Naime, kada je došlo vrijeme za unapređenje modela, dizajneri su se okrenuli – trkačima, i to najbržim dugoprugašima svijeta. Ako je ovaj model dovoljno dobar za, recimo, najvećeg ljubitelja ove franšize, britanskog dugoprugaša Moa Faraha, ili već pomenute bh. sportiste, nema razloga da ne bude i za vas.

Sad kad smo savladali vremenske uslove i patike, kao zasigurno najvažniji dio opreme, tu je još nekoliko korisnih savjeta.

Izvor: Sport Vision

Prvo, ne zaboravite da hladnije vrijeme nužno ne znači da se morate pretjerano utopliti, pa se preporučuje više tankih slojeva opreme. Od pomoći mogu biti tanja kapa, kao i rukavice i tople čarape, da tijelo ne bi gubilo potrebnu toplotu. Korištenje buff-a za lice takođe nije loša ideja, jer, takođe, olakšava zagrijavanje vazduha tokom disanja.

To što su vrućine iza nas, ne znači da tokom ovog perioda zaboravite na hidrataciju, jer bilo koji vid fizičke aktivnosti za posljedicu ima pojačano znojenje. I naravno, ako mislite da se više kalorija sagorjeva na vrućini, računica vam baš i nije dobra. I u ovom periodu godine jedino što tokom fizičke aktivnosti možete izgubiti su – kilogrami.

Stoga, vrijeme je dobro, za vaše nove patike smo vam se raspitali, istakli smo još neke bitne detalje, vaše je samo da potrčite u zagrljaj vašoj novoj lijepoj i korisnoj aktivnosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije