Naslovna vijestRadoznala Lola

Uništili smo Benksija, a onda nam se desila najplaćenija živa umjetnica

Benksijeva (Banksy) “Djevojka sa balonom” je prošla kroz rezač papira i to je to.

Piše: Nataša Bursać

Foto: Sotheby's

Ukoliko vam ne zvuči baš poznato na prvu, sigurno ste barem jednom, negdje u prolazu, vidjeli repliku ovog djela anonimnog uličnog umjetnika poznatog samo kao Benksi.

Slika na kojoj djevojčica seže za crvenim balonom u obliku srca, ali koji joj izmiče, ili pak ne, zavisno valjda od toga kako posmatrate stvari, izvorno je nastala 2006. godine na fasadi u jednoj londonskoj ulici.

Verzija koja je nedavno ponuđena na aukciji u londonskoj kući Sotbi (Sotheby’s) zapravo je reprodukcija, tehnikom spreja i akrilnih boja na platnu. Cifra na nadmetanju je prešla milion funti.

Kako se, po dogovoru cijene, zatvorila aukcija, sve oči su bile uprete u sliku. Onda se desilo nešto neočekivano. Slika je slikznula niz okvir, i prošla kroz rezač papira koji je zapravo tu bio skriven.

Benksi je, navodno, lično pratio ovo iz publike te sve snimio za društvenu mrežu Instagram te u opisu citirao Pikasa: “Nagon za uništenjem je takođe kreativni nagon.”

“Radi se o najvećem britanskom uličnom umjetniku i ovo je samo mali pokazatelj njegove genijalnosti”, rekao je direktor aukcijske kuće Sotbi.

Možda je ovaj čin pokazatelj tvrdoglavosti predstavnika ulične umjetnosti koji ne vjeruje u vlasništvo pojedinaca nad remek djelima, i svojevrsna borba nad kapitalizmom – po skromnom mišljenu autora ovih redaka. Neki kompetentniji kritičari pak tvrde da je ovo umjetnikov kraj kao takvog.

Bilo kako bilo, radi se o višoj vrijednosti umjetnosti i jasnoj poruci tržištu. A šta će sledeće prirediti ovaj umjetnik ostaje nam da vidimo.

P.S. Pregovori sa zvaničnim kupcem ovog djela su u toku.

Ipak, jedna umjetnica mu je otela svjetlo pozornice i postavili hajlajt čitave Sotersbijeve sezone tako što je zvanično postala najplaćenija živa umjetnica na svijetu.

Naime, slika Propped umjetnice Dženi Savilj (Jenny Saville) je nakon produženog nadmetanja prodata za 9,5 miliona funti. Njen maestralni autoportret iz 1992. godine, koji je prikazuje kako gola gleda u posmatrača sa visine, sa sve dugačkim feminističkim citatom “našvrljanim” preko cijelog platna.

Dženi Savilj / Izvor: telegraph.co.uk

Dženi je britanska savremena umjetnica, kojoj su stilizovani goli portreti volumiziranih ženskih tijela donijeli svjetsku slavu i priznanje.

“Slikam tijelo, jer sam samo čovjek. I ako radite sa uljanim bojama kao ja, prirodno je da to slikate. Ljudsko meso je nešto najljepše za slikati”, pojašnjava ona.

Tokom studija umjetnosti provela je šest mjeseci u Americi, gdje je viđala mnogo gojaznih ljudi, te je postala fascinirana njihovim tijelima kao subjektima, a ta inspiracija se zadržala u njenim djelima.

Drugo najprodavanije djelo te večeri Buffalo Station 1 Pitera Doiga (Peter Doig) sa tričavih 6,5 miliona funti, a zatim Bogeyman Adrijana Genija (Adrian Ghenie) za tek 4,2 miliona.

Kada se sve sabere i oduzme, izložba je ipak bila najisplativija aukcijskoj kući, žao nam je Benksi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije