Hrabra LolaNaslovna vijest

Žene su ispustile praiskonski vrisak. Nitko ih nije čuo.

“Tijelo mi gori”.

Redakcija

Izvor: Laura Basset / HuffPost - Libela.org

Foto: Rachael Warriner / Shutterstock.com

Ta mi se poruka pojavila na zaslonu mobitela za vrijeme prošlotjednog svjedočenja Christine Blasey Ford pred Senatom. Poslala mi ju je osoba koja je preživjela silovanje koju sam intervjuirala prošloga tjedna tijekom izbora 2016. godine, kada su žene u nevjerici gledale kako muškarac, snimljen kako se hvali o tome kako “hvata žene za mačkicu”, mirno ide prema pobjedi na izborima.

Dvadeset posto američkih kućanstava gledalo je kako Ford svjedoči o vjerojatno najgorim trenucima svog života, kada su dvojica mladića pojačali glazbu kako nitko ne bi čuo njezine vriskove dok ju je jedan od njih pokušao silovati. Žene su plakale na podznemnoj željeznici dok su putem mobitela slušale svjedočenje. Na polovici saslušanja shvatila sam da me od stiskanja zubi boli čeljust.

Budući da sam i sama preživjela seksualni napad, zamišljala sam kako sjedim ispred ozloglašenog senatora Chucka Grassleya dok me tužiteljica – koju je angažirao jer ne zna kako razgovarati sa mnom – ispituje pred kamerama nacionalne televizije. Razmišljala sam o tome kako bih se osjećala da moj silovatelj postane sudac vrhovnog suda i da glasuje o mojim osnovnim ljudskim pravima.

View this post on Instagram

When Dr. Christine Blasey Ford walked in to face the Senate Judiciary Committee on Sept. 27, raised her right hand and swore to tell the truth, it was clear that an unassuming psychology professor and mother of two was about to change the course of current events in real time. “I am here today not because I want to be,” Ford said to Senators, who were prepared to assess her allegation that Judge Brett Kavanaugh had sexually assaulted her some 36 years ago, a charge he vigorously denies. “I am terrified.” At stake was a potential lifetime appointment to the #SupremeCourt that could change decades of legal rulings and affect the nation’s faith in its judiciary. The hopes and fears of #women and men who have lived with the trauma of sexual violence were riding on the credibility of Ford’s testimony. By the time the hearing ended, Ford had done more than prove herself a credible witness. Women called into C-SPAN to tell their own, decades-old stories of harassment and rape. #WhyIDidntReport exploded on social media, a rallying cry for those who had never gone public about their own sexual assault until then. Ford’s testimony slowed the machinery of political power when it was fully in gear. An NPR/PBS NewsHour/Marist poll released Oct. 3 found that 45% of respondents thought Ford was telling the truth, compared to 33% who believed Kavanaugh. That’s a marked shift from 1991, when Americans sided with Clarence Thomas after Anita Hill accused him of sexual harassment. The facts remain unsettled, and Ford’s testimony may not prevent Kavanaugh’s confirmation. But it was a powerful warning that wealth, status and a record of professional accomplishments were no longer enough to override credible allegations of sexual assault, no matter when they occurred. To young #men, it was a message that drunken violence could shadow them. To victims, Ford’s testimony was an invitation to speak up, no matter how powerful the accused, no matter how long ago the attack. People will listen, the country seemed to reassure them. We will believe you. Read this week’s cover story on TIME.com. Illustration by John Mavroudis (@zenpop) for TIME; animation by @brobeldesign

A post shared by TIME (@time) on

Ford je u datim okolnostima dala sve od sebe i bila je, po svemu sudeći, posve vjerodostojna. Čak i najciničniji republikanci morali su priznati da su povjerovali da se napad dogodio, a čak ju je i Donald Trump nazvao “vrlo vjerodostojnom svjedokinjom”. Ipak, bez obzira na njezine izjave i vjerodostojnost, čini se da njezina priča nije imala utjecaja na želju republikanaca da Brett Kavanaugh imenuje za suca Vrhovnog suda.

Cijelo je saslušanje bila besmislena predstava. Jedna se žena ogolila pred cijelom zemljom tek kako bi se nekolicina republikanaca mogla pretvarati da ih zanima što ima reći.

I zato su žene kolektivno ispustile praikonski vrisak. Žene u pedesetima, šezdesetima i sedamdesetima nazivale su hladnu, trijeznu televizijsku kuću C-Span kako bi objavile svijetu da su i same, desetljećima ranije, doživjele seksualni napad. Osobe koje su preživjele silovanje bijesno su napadale političare u dizalima i hodnicima, zahtijevajući da ih se čuje, natjeravši jednog republikanskog senatora da se sakrije u zahod. Dijeljenje priča postalo je toliko kompulzivno, toliko uobičajeno, da mi je vozačica taksija iz Trinidada nakon samo dvije minute vožnje ispričala kako ju je dvaput silovao diplomat.

Kada sam je pitala je li pokušala prijaviti silovanje, samo se nasmijala i rekla: “Molim vas, ne vjeruju ni bijelim ženama. Zašto bi povjerovali meni?”.

Senat je Vrhovnom sudu potvrdio izbor istog onog tipa kojeg su mnoge žene poznavale i s kojim su u nekom trenutku svog života izlazile – bogati, privilegirani mangup koji plače, viče i laže kada ga se suoči s njegovim ponašanjem, jer se vrlo malo puta u životu suočavao s posljedicama vlastitih djela.

I taj će čovjek biti odlučujući glas u velikim slučajevima vezanima uz pobačaj, koji će potencijalno onemogućiti pristup medicinskoj skrbi generacijama žena.

Foto: Christopher Penler / Shutterstock.com

Čini se kao da se nešto promijenilo od izbora 2016. godine. Žene su se razljutile i izbacivale svoje priče, dijelile su svoju bol na društvenim medijima, suprotstavljale su se političarima i preklinjale da ih se čuje. Ankete na nacionalnoj razini nakon Fordina svjedočenja pokazale su da se više od polovice anketiranih Amerikanki protivi Kavanaughovoj kandidaturi, a manje od trećine je podržava.

Republikanci su se pretvarali da ih slušaju. Senator Jeff Flake pozvao je na ograničenje FBI istrage nedugo nakon su ga osobe preživjele seksualni napad konfrontirale u dizalu, a on i senatorica Susan Collins ostali su neodlučni do posljednjeg trena. Ipak, čitava republikanska nelagoda oko #MeToo pokreta zbila se oko lika jadnog, bogatog bijelog tipa Bretta Kavanaugha. Podvukli su crtu.

On nije namjeravao biti još jedan tip koji je pao zbog trideset godina stare optužbe, bez obzira na vjerodostojnost svjedokinje ili na broj laži koje je izrekao pod zakletvom.

Republikanski muškarci nekako su uspjeli postati žrtve. Senator Mitch McConnell osudio je “fizičko zastrašivanje” članova Kongresa od strane žena. Trump je zakmečao da je ovo “užasno vrijeme za mlade ljude”, izjavivši također da “mladim ženama ide odlično”.

Vlada je rukom prekrila usta žena i pojačala glazbu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije