Hrabra Lola

Više od šest miliona mladih djevojaka u Nigeriji ne ide u školu, upoznajte (barem) jednu

Upoznajte Dženifer, 18-ogodišnjakinju Iz Uromija u Nigeriji:
“Ja sam briljantna djevojka. Želim da ljudi shvate koliko sam ustvari pametna i da mi pomognu da postanem doktor.”

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: thelily.com

Foto: thelily.com

Dženifer Anuka (Jennifer Anuka) je drugo najstarije dijete od ukupno sedmoro. Majka joj je umrla, pa živi sa ocem – faremerom, te braćom i sestrama. Njen otac joj nije mogao priuštiti dalje školovanje, ali uči kako da postane frizer.

Samo u u Nigeriji žive milioni djevojaka kao što je Dženifer. U julu 2017. godine, Vlada je iznijela podatak da je baš u toj zemlji “najviše djece van škole”.

Po podacima kojim rapolaže UNICEF, procijenjeno je da 10,5 miliona djece školskog uzrasta, od čega su 60% djevojke i djevojčice, ne ide u školu. Siromaštvo i brak prije punoljetstva su glavni razlozi što mlade djevojke ne idu u školu.

U pojedinim dijelovima zemlje sigurnosni razlozi jednako utiču na odlazak djevojčica u školu.  Godine 2014, pripadnici islamističke grupe Boko haram su u selu Čibok oteli 276 djevojaka iz škole.

Incident je bio na naslovnicama širom svijeta i podstakao je pokret #VratiteNašeDjevojke (#BringBackOurGirls). Tokom 2017. veliki dio tih djevojaka je i vraćen kućama, ali lična nesigurnost i dalje vlada, te je u februaru oko 100 djevojka kidnapovano.

Izvor: thelily.com

Dženifer vodi dnevnik. Ovako izgleda njena svakodnevica:

Subota

Danas je subota. Danas je bio divan dan. Kada sam se probudila, otac me pitao da idem s njim na farmu. Rekla sam mu da mogu ići kasnije. Nije bilo hrane u kući.

Jedna djevojka je došla kod mene kući i pitala me da joj ispletem pletenice. Kada sam joj isplela, dala mi je novca kojim smo kupili hranu. Svi su u kući jeli. Takođe, jedna prijateljica je imala raspravu sa svojim momkom, pa me zamolila da joj pomognem, rekla sam joj :“Nije moja stvar.”

Utorak

Probudila sam se jutros. Vidjela sam da nema hrane u kući. Kada sam pošla da u tatinu sobu vidjela sam da nije tu. Uzela sam sestrin telefon i nazvala ga. Rekao je da opet nema novca. Prekinula sam razgovor i rekla braći i sestrama da idu da se spreme za školu.

Nakon nekoliko minuta, djevojka sa kojom radim mi je rekla da trebamo ići na posao. Još mi je rekla da treba da nađem sebi momka… Rekla sam samo preko mene mrtve.

Poslije se vratila i nazvala momkovog druga i dala mi slušalicu. On mi je tada rekao da bi uradio sve za mene…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije