Hrabra LolaNaslovna vijest

Milena, generacijo vječna

Otišla je Milena.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Iz filma "Horoskop"

S Milenom nema dvojbe. Odmah znaš ko je. Jer jedna je Milena, sve ostalo su samo žene s tim imenom.

Milena Dravić nije samo naša najveća glumica ikad. Nas svih ovdje koji volimo da prisvajamo samo ono najbolje od nas i među nama.

A s Milenom je to bar lako, jer iako smo se svađali, mirili, razdvajali i kakva sve ne čuda činili međusobno, voljeli smo je i prije i tad i poslije toga, i željeli da budemo njeni, a ona naša. A samo s velikima to tako ide.

Milena Dravić je iskonska ljepota, iskonski talenat, iskonska ljubav. Slika, pokret, riječ; sve ono što ne blijedi ma koliko vrijeme teklo. Sve ono što ne možete oduzeti nekome.

Zato je mnogo više od naše najveće glumice ikad. Zato je potrebno da je se danas sjećamo više no ikad. Ne samo zato što je otišla, već što nam je onakva kakva je bila, zauvijek bila, danas najpotrebnija.

Iz filma “Čovek nije tica”

Priča o Mileni Dravić je priča o čistoj ljepoti. Onoj kojoj nije trebalo uljepšavanje, koja je sama po sebi dovoljna, neprolazna, vanvremenska.

Priča o Mileni Dravić je priča o čistom talentu. Onom koji je pomijerao, prelazio i brisao granice. Koji je otvarao neke nove svijetove i činio da film stane između sna i jave. Onom koji ne prestaje s mrakom u kino sali ili krajem filmske trake.

Priča o Mileni Dravić je priča o čistoj ljubavi. Prema svemu što je bila i što je radila. Ljubavi koja je dovoljno velika. Ljubavi koja ruši streotipe, onoj koja svjedoči da nekoga možeš voljeti samo i isključivo zbog njega, a sebe, opet, kao dio tog vlastitog univerzuma. Onoj koja živi u potkrovlju i može sve.

Iz filma “Horoskop”

Zato je priča o Mileni Dravić priča o svima nama, ko smo i kakvi bismo mogli da budemo. Čisto lijepi, posebni i ogrnuti ljubavlju.

Kao uzor. Svim djevojčicama; nama nekad, ovima sad i nekima koje će tek doći.

Da se isplati biti svoja, dosljedna. Da vrijedi imati visoke ciljeve i predano raditi na njima. Da vrijedi ponekad imati malo, a da je sve to mnogo veliko za sve kofere, zidove i ko zna kakva vozila. Da vrijedi biti obična, a nimalo takva. Da vrijedi voljeti, jer tako i sama rasteš. I da će te baš takvu voljeti mnogi.

Jer, jedna je Milena. Jedna, a prekobrojna.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije