Radoznala Lola

Mlade Kenijke prisiljene na prostituciju u zamjenu za higijenske potrepštine

Novo istraživanje UNICEF-a pokazalo je da je 65% djevojaka iz Kibere, sirotinjske četvrti glavnog kenijskog grada Najrobija, imalo seksualni odnos u zamjenu za menstrualne uloške.

Redakcija

Izvor: voxfeminae.net

Foto: Andrzej Kubik / Shutterstock.com

Djevojke u Keniji prisiljene su imati seksualni odnos u zamjenu za higijenske uloške zbog rasprostranjenosti siromaštva i sramote, stigme i dezinformacija u vezi sa ovim prirodnin i zdravim procesom – menstruacijom.

Istraživanja pokazuju da čak 54% Kenijki ima poteškoća u nabavljanju higijenskih proizvoda.

Uz to, 7% djevojaka i žena za vrijeme menstruacije koristi stare krpe, komade tkanine, novine, životinjsko perje ili blato; a 76% ima poteškoća u pristupu čistoj vodi i sanitarnim uvjetima.

„Vozači taxi-motocikala zvanih boda boda nabavljaju higijenske proizvode za djevojke u zamjenu za seks, a to se događa iz dva razloga. Prvi je siromaštvo, a drugi je problem opskrbe. Takvi proizvodi nisu raspoloživi u selima do kojih nema cesta ni javnog prijevoza“, ističe Andrew Trevett iz UNICEF-a.

Važan faktor koji dodatno pogoršava situaciju je nedostatak informacija dostupnih djevojkama i ženama o reproduktivnom zdravlju, kao i stigmatizacija menstruacije.

Foto: Red Confidential / Shutterstock.com

Ariana Youn, UNICEF-ova stručnjakinja za komunikaciju i zagovaranje, objašnjava kako prva menstruacija u Keniji označava zrelost, odnosno spremnost na udaju. Zbog toga mnogi roditelji izbjegavaju razgovor s kćerima, nadajući se da će ih šutnjom odgovoriti od bilo kakvih pitanja vezanih za seksualne odnose.

Tema menstruacije u Keniji okružena je stigmom i manjkom informacija (ili pogrešnim informacijama) te praznovjernim uvjerenjima.

Menstruacija se često veže s pojmom nečistog, ali i s mitovima da će usjevi propasti te da će se sva hrana pokvariti ako žena uđe u kuhinju tijekom ciklusa.

Međutim, napredak se ipak ostvaruje. Preko vlade, UNICEF je zajedno s partnerima omogućio za 90.000 djevojaka u 335 škola pristup sigurnim i higijenskim toaletima s opremom za menstrualnu higijenu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije