Praktična Lola

Možemo li, molim vas, svi prestati da šaljemo prehlađenu djecu u školu

Dragi roditelji,
Vi koji šaljete prehlađenu djecu u školu, da pređemo odmah na stvar – molimo Vas, prestanite!

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: ANGELA ANAGNOST-REPKE - popsugar.com

Foto: LeManna / Shutterstock.com

I prije nego što kažete da vas ne razumijemo, znajte da apsolutno razumijemo. Svi razumiju. Znaju kako je imati djecu koja non-stop donose bacile kući – iz škole, parka i gdje god još stignu.

Znamo da je imati prehlađeno dijete gnjavaža. Moraš uzeti slobodno s posla ili naći nekoga ko je voljan da pripazi to dijete (obje opcije su teško izvodive, ponekad gotovo nemoguće) i sve to uz rizik da se i ti ne prehladiš dok brineš o svom djetetu i ujedino dezifinkujući svaku površinu u kući, da se virus ne bi proširio. I u većini slučajeva ovo traje danima. Nije zabavno, nije lako, i uznemirava ti porodični život i atmosferu. Razumijemo!

Ali samo zato što tvoje dijete ne povraća, ne znači da nije prehlađeno, i ako ga pošalješ u školu sa prehladom, virusom i/ili stomačnim problemima, nije naprosto fer prema učiteljima, učenicima i svim roditeljima.

Naravno, djeca ponekad malo slažu o tome samo da ne bi išla u školu, ali uglavnom možeš prepoznati tu malu laž.

Foto: LightField Studios / Shutterstock.com

Ali, iako samo kašlju i kišu, ne dajući pritom konkretne dokaze da ih hvata prehlada, to svakako ne znači da treba to da zanemariš. U tom slučaju, molimo te, neka bude kući.

Ako ih pošaljete u školu samo će zaraziti sve ostale. Pomislite na ostalu djecu u njihovom razredu. Šanse su da postoji dijete sa slabijim imunološkim sistemom ili stanjem u kojem hvatanje toga što vaše dijete nosi može imati teške posljedice. Kako znamo? Dešavalo se. Prosti simptomi ne znače isto za svako dijete i jako je bitno da su svi roditelji toga svjesni.

Da li tvrdimo da treba da zadržite dijete u kući svaku put kada kihne? Naravno da ne. Vi poznajte svoje dijete najbolje i najbolje znate kada je bolesno. Da ostanu kod kuće svaki put kada se razbole nije realno i niti jedan roditelj ne želi da mu dijete puno propusti u školi. Sve što želimo je da budete oprezni, pogotovo kada je sezona prehlada i gripa.

Svi dobro znamo koliko i najmanje prehlade mogu da pokose našu djecu i iscrpe im svu energiju, a ukoliko odu u školu i dodatno se iscrpe samo ćete pogoršati stvari. Može i dodatno prolongirati to stanje, što naravno niko ne želi.

Tako da, sljedeći put kada se vaše dijete ne bude dobro osjećalo, molimo Vas, neka ostane kod kuće i neka odmara. Čitav njihov razred i svi roditelji bi vam bili jako zahvalni.

Iskreno,

Zabrinuti Roditelj

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije