Naslovna vijestRadoznala Lola

Koji su osnovni razlozi zbog kojih parovi sve više imaju problem sa začećem?

„Svjedoci smo da se posljednjih godina stalno povećava broj parova koji imaju problem sa sterilitetom, a kao glavni razlog se nameću sve češći problemi muškog steriliteta i činjenica da se žene sve kasnije odličuju da postanu majke“, kaže češki i jedan od najboljih evropskih stručnjaka u oblasti vantjelesne oplodnje doc.dr Tonko Mardešić.

Piše: Ana Tomić

Foto: Grinbox / Shutterstock.com

Doc.dr Tonko Mardešić je osnivač i medicinski direktor centara Pronatal, koji su evropski lideri na polju reproduktivne medicine. U Češkoj se na godišnjem nivou obavi oko 18.000 ciklusa vantjelesne oplodnje, a pacijenti dolaze iz svih dijelova svijeta.

„Prije 40 godina smo radili terapiju uglavnom kod mladih žena sa oštećenim jajovodima, danas takve pacijentkinje više ne viđamo, a problemi sa kojima se suočavaju parovi sa sterilitetom su potpuno drugačiji. Osim što se žene sve kasnije odlučuju za trudnoću, što je jedan problem, primjetan je i sniženi fertilitet muškaraca, koji je glavna indikacija za vantelesnu oplodnju“, ističe doc.dr Mardešić.

Doc.dr Tonko Mardešić, osnivač i medicinski direktor centara Pronatal / Izvor: Privatna arhiva

Iako je reproduktivna medicina mlada grana, posljednjih godina je mnogo uznapredovala i kao takva nije rezervisana samo za parove koji imaju problem sa trudnoćom.

„Ono što je posebno važno, danas smo u stanju da sa našim postupcima sačuvamo plodnost kod onkoloških pacijenta i nakon onkološke terapije, a postoji i preimplatacijsko testiranje embriona kod parova sa genetskim rizikom, pomoću koje možemo testirati embrione još prije vraćanja u matericu“, navodi doc.dr Mardešić.


 

Vođeni idejom “Za sreću od svega veću!”, vodeći tim stručnjaka ZU za vantjelesnu oplodnju Medico-S u Banjaluci i centara asistirane reprodukcije Pronatal iz Češke, svim parovima koji se suočavaju sa problemom steriliteta poklanjaju besplatne konsultacije o vantjelesnoj oplodnji:

Poliklinika SUNCE-AGRAM u terminu od 9 do 16 časova

Na raspolaganju će vam biti:

Doc.MUDr Tonko Mardešić, CSc – medicinski direktor Pronatal centara u Češkoj i vodeći evropski stručnjak na polju reproduktivne medicine i
Prof. dr Sanja Sibinčić – osnivač i direktor Medico-S, zdravstvene ustanove za vantjelesnu oplodnju.

Istoga dana u terminu od 18 do 19 časova biće organizovana i javna prezentacija o najnovijim dostignućima na polju reproduktivne medicine.

Konsultacije i učešće na predavanju možete zakazati na brojeve telefona:
033/755-589; 033/755-561;033/755-560

 


U Pronatal centrima je prosječna uspješnost vantjelesne oplodnje sa vlastitim jajnim ćelijama oko 43% kliničkih trudnoća, dok je uz pomoć donacije uspješno između 60 i 70 odsto trudnoća, što je izuzetno visok procenat.

„Moram da kažem da je po pitanju reproduktivne medicine Češka zaista posebna zemlja i u tom pogledu imamo relativno liberalne zakone. To znači da možemo da radimo manje-više sve što pruža moderna reproduktivna medicina, a sa druge strane imamo i vrlo strogu kontrolu kvaliteta našeg rada od strane države što stvara pogodnu i sigurnu atmosferu za pacijente. Takođe, postoje postupci koje pacijenti ne mogu pronaći u svojim zemljama, kao što je preimplantaciona genetička dijagnostika, koja je posljednja riječ humane medicine, a u regionu je problem i donacija jajnih ćelija, koja je kod nas moguća”, objasnjava doc. dr Mardešić.

Na pitanje kada je vrijeme da se potraži savjet ljekara, doc.dr Mardešić poručuje da je to onda kad pokušavate duže od godinu dana da postanete roditelji i imate između 35 i 39 godina.

Terapijom sterliteta i vantjelesnom oplodnjom doc.dr Tonko Mardešić počeo se intezivno baviti 1986. godine, najprije postupcima potpomognute oplodnje (IVF, ART), potom brojnim aktivnostima u istraživačkom, preddiplomskom i postdiplomskom radu. Od 1996. godine je direktor najveće klinike za reproduktivnu medicinu u Češkoj Pronatal, koja broji šest centara u Češkoj Republici i odnedavno jedan u BiH.

Riječ je Zdravstvenoj ustanovi Medico- S u Banjaluci, koja je i zvanično postala dijelom grupacije Pronatal i kao takva jedini je njihov centar van granica EU.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije