Hrabra Lola

Za naše Mrvice: Budimo podrška koja grije

Da vam se predstavimo!

Redakcija

Izvor: Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS "Mrvice"

Foto: OndroM / Shutterstock.com

Mi se stručno nazivamo nedonoščad ili prematurusi, a sve zato što nam je život odredio da svjetlost dana ugledamo prije 37. nedjelje trudnoće, izrazito mali i nedovoljno razvijeni, sa porođajnom tjelesnom težinom nižom od 2.500 grama.

Moramo vam nešto u povjerenju ispričati, znate li da imamo druga Radeta iz Petrovca, koji je čak imao silnih 500 grama… da, da dobro ste čuli. A sada zamislite tu gramažu, možete je uporediti s bilo čim što vam na pamet padne… jeste li zamislili? Naš jaran Rade je sad prava momčina, da mu samo osmijeh vidite dok trčkara petrovačkim proplancima, bezbrižan i veseo.

Nas nakon rođenja ne dočeka topla ruka majke i čvrst očev zagrljaj…. vesela zdravica naše porodice i cjepanje košulje. Nas je dočekala borba; za život, za uzdah, za treptaj, za pomak… i ljubičasta svjetlost.

Još u sigurnosti majčine utrobe smo slušali sa radošću kako nam sprema taj krevetac, boje zidove najveselijim tonovima… ali nas je dočekala ljubičasta svjetlost, u toj nekoj plastičnoj kutiji, sa hrpom nekih ljudi u bijelim mantilima.

Foto: Pakorn Jarujittipun / Shutterstock.com

Naše ruke ne miluje brat, sestra ili baka, njih miluju brojne cjevčice i braunile, čak nam i kroz nos pluta neka dugačka sonda, kažu, tako primamo hranu, a nas raduje što smo bar tako povezani sa majkom.

Znate li čega nas je najviše strah u toj kutiji? Disanje. Trudimo se, dajemo sve od sebe, ali ne može… nekad mjesecima ne uspijemo. Naše sićušno biće i posljednji atom energije daje za taj udah, da napokon usluge moćne mašine predamo nekoj drugoj Mrvici jer njoj treba, pošto nas je sve više, a mašina sve manje.

I tako, dok danima gori to ljubičasto svjetlo, trudimo se da pokažemo koliko hrabrosti ima u našim sićušnim srcima, koliko volje i želje ima u našim zatvorenim očima.

Mi želimo da vi, sve tete i čike koji čitate ovo, postanete dio naše priče, kojom vam ukazujujemo da treba da postaviti drugačije prioritete u životu, drugačiji sistem vrijednosti i stvoriti nove emocije u srcu i duši. Pomozite, ne nama, mi smo svoju borbu dobili, ali ne želimo da ćutimo… pričaćemo naše ljubičaste priča svima i koliko god treba… samo da mašina ima dovoljno, da ih svi ravnomjerno imaju, od sunčanog nam Trebinja, preko Foče i Zvornika, gorskog nam Istočnog Sarajeva i plodne Bijeljine… i sve do Banjaluke.

***

“Mrvice” – Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS i ove godine “Ljubičasti novembar” započinje prvog dana u 11. mjesecu, druženjem u restoranu “Jelena” (u sklopu hotela “Jelena”) u Banjaluci. U organizaciji Udruženja “Mrvice” biće održano humanitarno veče sa početkom u 19 časova. Sav prihod od ulaznica namijenjen je kupovini medicinske opreme Klinici za dječije bolesti Banja Luka.

Izvor: Mrvice – Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS / Facebook

Ove godine, u komunikaciji sa nadležnima Klinike, utvrđeno je da postoji potreba za kupovinom stacioniranih toplih krevetića sa termoregulacijom.

Prerano odvojeni od majke, nedovoljno zreli da održavaju temperaturu tijela, prijevremeno rođena djeca trebaju posebnu medicinsku opremu. Stoga, u nedostatku majčinog zagrljaja BUDITE PODRŠKA KOJA GRIJE.

Karete po cijeni od 20 maraka možete rezervisati putem FB stranice Udruženja Mrvice tako što ćete im pisati u inbox, putem naše mail adrese [email protected] ili na neke od sljedećih brojeva telefona: 065/935-409 Danka i 065/141-444 Amela. Takođe kartu možete kupiti i 1. novembra u restoranu “Jelena”.

#ZaTopliZagrljaj

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije