Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Danas je moja komšinica dobila udarac (garantujem vam da je iz čiste i iskrene ljubavi)

Koji položaj žene Vas zanima?

Redakcija

Izvor: Ena Tanović

Foto: Albina Tiplyashina / Shutterstock.com

Položaj žene gdje se ona nalazi gore ili Vam je draže da je dolje? O tome kakva je u kuhinji? O tome da li joj treba modni preobražaj?

Čitam teme u kojima su žene jednake muškarcima. Čitam o nježnom milovanju muškog dodira. Čitam o svakojakim obećanjima moćnih muškaraca o zaštiti žena i o ostvarivanju njenih prava. Čitam o nekom boljem vremenu, koje se planira danas.

Ali, danas je moja komšinica dobila udarac (garantujem vam da je iz čiste i iskrene ljubavi). Danas su mojoj prijateljici rekli da je nedovoljno kompetentna da bude zaposlena, jer je žena. Danas je jednoj magistrici elektrotehnike šef muškarac koji piše “neznam”. Danas je balkanska žena postala domaćicom bez obzira na to da li ima diplomu, jaku poziciju ili moćnu ideju, jer je trudna.

Niko nije kažnjen. Niko nije ni pred sudijom pravdao svoje postupke. Ozbiljno, sve to znate? Pa što ništa niste uradili po tom pitanju?

Ja, moram biti dotjerana i našminkana, jer tako pazim na sebe. Moram se emotivno povezati sa svakom tkaninom za koju smatraju da je odjeća. Nebitno je koliko knjiga pročitate i koliko ispita samostalno znanjem riješite, bitno je samo šta imate na sebi. Ako se ponašam na taj način, društvo koje me okružuje će znati kako da riješi probleme koje imam.

Foto: Kanea / Shutterstock.com

Usvojili ste Zakone i Konvencije. Bravo! Oduševljavate me. Ja, kao početno biće reprodukcije, kao ljubavnica, djevojka, kćerka i neko ko želi uspješan život, Vam se iz dubine svoga srca zahvaljujem. Hvala što mogu njima da se dičim pred strancima ili da se hladim dok čekam u redu na birou. Mada, ne znam da li ste znali da su za to izmislili lepeze? Zakon nam je malo preskup. Valja printati znate.

Svi pričaju o ženi i njenom položaju. Godinama pričaju. Vidite, lako je sjesti i buniti se na papiru, al kad imate kući muža invalida i dvoje djece, a vi jedini zarađujete, onda baš i ne gledate da li su vam prekršena neka prava. Gledate kako da prehranite ono malo čeljadi koje od vas zavisi.

Ko sam ja da sudim djevojkama koje polažu ispite na divnu “dušu” (koje im se nalazi u rangu grudnog koša)? Nisam ja tako odgojena.

Moram biti stereotip, da nikoga ne zbunim. Moram popiti, također, i osam čaša vode dnevno. Moram smršati. Ako ikada budem dovoljno sretna da me neko oženi, onda moram šutjeti i klimati glavom…

Iskreno, puno mi je ovih MORAM.

Foto: Romanno / Shutterstock.com

Ne znam kako su moćne žene uspjele danas. Ne znam kako Merkelova izdrži svaku uvredu i ode kući nasmijana. Da li ona kuha sebi? A tek Angelina. Pa Bože dragi ta žena ima sedmero djece i Apolona za muža. Da li se njoj oprašta PMS? Kako Clintonova legne svaku noć pored muža koji ju je varao? Ili moja mama. Kako joj nikad ne zagori ručak?

Ako me pitate za položaj žena, znam Vam samo reći da stojeći pere suđe i pegla, leži kada spava, na koljenima riba tepihe. Znam i o položaju koji je najbolji kako bi žena dostigla svoj vrhunac, al to je tema za neki drugi rad. Više od ovoga ne znam, ali želim da znam! Želim da znam sve o tajnama uspjeha velikih žena čije ime izaziva strahopoštovanje.

Ali, sad me izvinite, počela je neka komedija. Muškarac u ulozi žene i publika koja briše suze od smjeha. MORAM i ja da se tome smijem.

Lijep pozdrav i ostanite mi pametni… A meni oprostite što ću, kako je krenulo u ovoj ženskoj koži, postati tihi glas koji će dozvoliti strahovima da nadglasaju njegovu jačinu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije