Radoznala Lola

Gdje putovati u 2019? Lonely Planet je izabrao za tebe

Sezona godišnjih odmora tek je prošla, ali valja već planirati sljedeće.

Priredio: Nenad Bosnić

Foto: Pixabay.com

Koliko god dalek djelovao sljedeći period putovanja, stići će on i brže nego što se u ovom trenutku čini, pa se već sada možeš spremati za prvi i najvažniji korak – odabir destinacije.

Ako ne možeš da se odlučiš, tu je Lonely Planet, čuveni magazin koji se bavi putovanjima. Naime, Lonely Planet je nedavno odabrao najbolje destinacije za 2019. godinu i podijelio ih u četiri kategorije – zemlje, gradovi, regioni i najisplativije.

Pogledaj njihov izbor i javi nam u Facebook komentarima gdje bi ti najradije da otputuješ.


ZEMLJE

Na vrhu liste za narednu godinu našla se daleka, egzotična, ali prelijepa Šri Lanka. Ovo ostrvo u Indijskom okeanu već dugo uživa popularnost među avanturistima zbog svoje mješavine religija i kultura, nevjerovatne prirode, očaravajućih hramova, ali i rastuće surferske scene. Međutim, oružani sukobi koji su dugo potresali ovaj mali tropski raj bili su crveno svjetlo za većinu turista manje spremnih na rizik.

Konflikti su danas prošlost, a s njima i sva ograničenja, tvrdi Lonely Planet. „Nova“ Šri Lanka nudi mnoštvo sadržaja za porodice, eko-turiste, ljubitelje velnesa i dobre hrane, uz još više opcija za adrenalinske fanatike.

Bauhaus univerzitet u Vajmaru  / Foto: Uwe Aranas – Shutterstock.com

Ako ti je to ipak previše egzotično u ovom trenutku, na mjestu broj 2 našla se nama mnogo bliža Njemačka. Šta Njemačka ima da ponudi posjetiocima, odavno je poznato, ali će se 2019. desiti jedan važan jubilej – 100 godina nastanka slavnog bauhaus pokreta. Tim povodom će se čitave godine održavati velike manifestacije, izložbe i dešavanja, a u tri grada ključna za bauhaus – Vajmaru, Desauu i Berlinu – biće otvorena tri nova, impresivna muzeja. Sasvim dovoljno dodatnih razloga da se zaputiš u Njemačku, ako su oni uopšte i potrebni.

Na trećem mjestu našao se Zimbabve, jedna od najbezbjednijih afričkih država sa nizom fascinantnih nacionalnih parkova, koja se sprema za novi početak nakon odlaska Roberta Mugabea, dok prvih pet zatvaraju Panama i Kirgistan. Dakle:

  1. Šri Lanka
  2. Njemačka
  3. Zimbabve
  4. Panama
  5. Kirgistan
  6. Jordan
  7. Indonezija
  8. Bjelorusija
  9. Sao Tome i Prinsipe
  10. Belize

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije