Radoznala Lola

Gdje putovati u 2019? Lonely Planet je izabrao za tebe

Sezona godišnjih odmora tek je prošla, ali valja već planirati sljedeće.

Priredio: Nenad Bosnić

Foto: Pixabay.com

GRADOVI

Danska je već dugo u vrhovima svih lista dobrog života, pa ne čudi što je i njena prestonica dospjela na vrh liste najprivlačnijih gradova.

Kopenhagen se neprestano inovira, bilo da je u pitanju avangardna skandinavska kuhinja ili pretvaranje starih brodogradilišta i fabrika u zabavne parkove i tržnice rukotvorina, pa će čak i oni koji su ga već posjetili imati dovoljno razloga da svrate ponovo naredne godine.

Kopenhagen / Izvor: Pixabay.com

Ako, pak, više voliš bljesak neonskih svjetala i zvuk užurbane metropole koja nezadrživo buja, onda je za tebe drugoplasirani Šenžen, kineski megagrad sa 12,5 miliona stanovnika koji je eksplozija boja, zvukova i atmosfera.

Ukoliko ti je to suviše daleko, broj 3 je tu, odmah iza ćoška, jer je na to mjesto Lonely Planet smjestio Novi Sad. Godina koja dolazi biće važna za ovaj grad, kako zbog 20. rođendana Exit festivala, tako i zbog činjenice da će Novi Sad od Nove godine nositi titulu Evropske prestonice mladih. Kada se na to dodaju i pripreme za Evropsku prestonicu kulture 2021, jasno je da će atmosfera na novosadskim ulicama biti posebna, a mnoge dobre priče pokrenute ili izdignute na viši nivo.

Da naša regija i te kako ima šta da ponudi, potvrđuje i činjenica da se u top 10 našao još jedan ovdašnji grad – jedinstveno šarmantni Zadar.

  1. Kopenhagen (Danska)
  2. Šenžen (Kina)
  3. Novi Sad (Srbija)
  4. Majami (SAD)
  5. Katmandu (Nepal)
  6. Meksiko Siti (Meksiko)
  7. Dakar (Senegal)
  8. Sijetl (SAD)
  9. Zadar (Hrvatska)
  10. Meknes (Maroko)

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije