Praktična Lola

Djevojčice mogu da budu sve. A dječaci – ne baš

Istraživanje je pokazalo da su dečaci i dalje pod pritiskom da se prilagode tradicionalnim idealima muževnosti poput snage i stoičkog ponašanja.

Redakcija

Izvor: Claire Cain Miller - The New York Times / nedeljnik.rs

Foto: SpeedKingz / Shutterstock.com

Devojčicama se govori da mogu da budu sve što požele i to se vidi. Koriste prilike koje prethodne generacije nisu mogle – u nauci, matematici, sportu i politici.

Ali se njima šalje i jedna potpuno drugačija poruka: najvažnije je kako izgledaju.

Dečaci su mahom izostavljeni iz razgovora o ravnopravnosti polova. Njihovi životi su i dalje ograničeni tradicionalnim normama njihovog pola – treba da budu snažni, sportisti i stoici.

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja sprovedenog na 1.000 američke dece i adolescenata uzrasta od 10 do 19 godina, ali i drugih istraživanja ove starosne grupe. Rezultati pokazuju stavove generacije koja je nadomak odraslog doba. U ispitivanju javnog mnjenja koje je sprovela anketarska firma PerryUndem, većina devojaka i dalje smatra da je seksizam problem – ali se i pored toga na mnoge načine oseća snažno.

“Ja sam za liderske pozicije”, rekla je Izabel Reksopuro (13), jedna od osam učenika osmog razreda škole Hepi Veli u Oregonu koja je nedavno anketirana. Ona je kapiten debatnog tima i član saveta učenika i želi da postane naučnik.

Kada su dečake i devojčice pitali za njihove ciljeve i aspiracije, odgovori su bili slični. Tri četvrtine njih je reklo da im je veoma važno da budu uspešni. Trećina ili manje njih oba pola je kao važne ciljeve izdvojilo brak i decu. Devojčice su pre nego dečaci za omiljeni predmet birale matematiku ili nauku. Kažu da ih tretiraju isto kao i dečake.

Ali kada se povela priča o njihovim telima, devojčice su rekle da se ne osećaju kao ravnopravne sa dečacima. Oko tri četvrtine devojaka starih između 14 i 19 godina kaže da su osetile da ih posmatraju kao seksualne objekte i da se ne osećaju bezbedno. Većina kaže da društvo smatra da je fizički izgled najvažnija ženska osobina – što je nešto sa čime se slažu i odrasle žene, pokazala su istraživanja.

Foto: Vitali Michkou / Shutterstock.com

Devojčice su više nego dečaci rekle da osećaju pritisak da više vode računa o tuđim osećanjima nego o svojim. Otprilike polovina kaže da svakodnevno čuju seksualne komentare ili šale dečaka na račun devojčica, uključujući i četvrtinu devojčica starosti između 10 i 13 godina.

Adolescenti te pritiske osećaju gde god da žive, pokazala je Globalna studija rane adolescencije koju su sproveli Institut Džons Hopkins i Svetska zdravstvena organizacija.

“Šokirani smo – a mene je kao lekara koji 40 godina radi sa adolescentima teško šokirati – hiperseksualizacijom mlade dece”, rekao je Robert Blum, glavni istraživač studije.

Studija je nastavljena ispitivanjem dece uzrasta od 10 do 14 godina u siromašnim urbanim oblastima u 15 zemalja, i rodne norme su bile iznenađujuće slične. “Bilo da ste u Hanoju, Šangaju ili Baltimoru, razumete scenario. Devojčice dobijaju poruke o ranjivosti i slabosti, a dečaci o snazi i nezavisnosti.”

Devojke iz Hepi Velija su jednoglasne u tome šta najviše cene kod sebe: inteligenciju i samopouzdanje. Ali se slažu da društvo najviše polaže na njihov izgled.

Debora Tolman, profesorka psihologije na Gradskom univerzitetu Njujork, koja istražuje adolescentsku seksualnost, kaže: “Ovo su ograničenja koja namećemo devojčicama: Treba da budete samouverene i da budete uspešne u školi i u sportu, ali isto tako treba da budete dobri seksualni objekti.”

Izabel kaže da je romansa izuzetak jednakosti koju oseća u školi i u životu. Nedavno je odbila jednog dečaka. “Poludeo je, svašta mi je rekao, vređao me je. Kada nas odbace, mi ne eksplodiramo zbog toga što nas ne žele. Momci se osećaju privilegovano”, rekla je ona.

Foto: Valua Vitaly / Shutterstock.com

Tradicionalne ideje o tome kakvi dečaci treba da budu i dalje su snažno ukorenjene u SAD, pokazala je nova studija. Dečaci kažu da su snaga i žestina i dalje glavne vrline koje društvo ceni. Tri četvrtine njih kaže da oseća pritisak da budu snažni, a većina je pod pritiskom da se bavi nekim sportom.

Na pitanje šta društvo očekuje od dečaka kada se naljute, najveći deo njih je rekao da ili treba da budu agresivni ili stoici. Kada su tužni ili uplašeni, pod pritiskom su da se pretvaraju da su opasni. Devojčice su slobodnije da se izraze plakanjem, vriskanjem ili razgovorom o svojim osećanjima, rekli su oni.

U Hepi Veliju dečaci kažu da su ambicija i inteligencija kvaliteti koje najviše kod sebe cene – ali da društvo više vrednuje mušku snagu.

“Postoji mnogo stvari koje bi ‘pravi muškarac’ uradio, a ja ne bih, na primer, nešto što je baš opasno, i sport”, kaže Mujang Jan (12), koji je pokrenuo šifrantski klub u školi i želi da bude kompjuterski stručnjak.

Istraživanje je pokazalo i da je tri četvrtine adolescenata čulo za pokret #MeToo. Većina devojaka i trećina dečaka kaže da se zbog toga osećaju slobodnije da kažu nekome ako ih neko zlostavlja ili napada.

“Mogu nešto da uradim ako bi mi se to dogodilo. Nema šanse da bih ćutala o tome”, rekla je trinaestogodišnja Hiri Felema.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije