Praktična Lola

Obrazovanje djevojčica bi spriječilo više od 50 miliona dječijih brakova!

Kad bi sve djevojčice stekle srednjoškolsko obrazovanje do 2030. godine, više od 50 milijuna dječjih brakova moglo bi se spriječiti, objavila je dobrotvorna organizacija Save the Children.

Redakcija

Izvor: Jutarnji.hr / dw.com

Foto: thomas koch / Shutterstock.com

Predstavnici organizacije ističu da djeca koja rano stupaju u brak često napuštaju školovanje, imaju ograničene mogućnosti za ekonomski prosperitet i izloženije su zlostavljanju i problemima s mentalnih zdravljem te imaju veće izglede živjeti u siromaštvu u odnosu na one koje u brak stupaju kasnije.

Organizacija je podsjetila na crnu statistiku:

  • Širom svijeta oko 15 milijuna djevojaka u dobi od 15 do 19 godina prisiljeno je na spolni odnos
  • Svakog tjedna 7.000 djevojaka u dobi od 15 do 24 godine bude zaraženo HIV-om
  • Više od 200 milijuna djevojaka i žena širom svijeta pretrpjelo je sakaćenje genitalnih organa
  • Gotovo tri milijuna djevojčica ostalo je bez doma zbog rata, a one u zonama sukoba imaju dvostruko veće izglede napustiti školovanje
  • Oko 62 milijuna djevojčica koje su u dobi za pohađanje osnovne škole – nisu u učionicama
  • Uz zadržavanje sadašnjih trendova gotovo 10 milijuna djevojčica stupit će u brak samo u 2030. godini, a od toga broja više od dva milijuna bit će u trenutku stupanja u brak mlađe od 15 godina
  • Svake godine 12 milijuna djevojčica i djevojaka stupa u brak prije 18 godine života, a svaka peta postaje majka prije navršenih 18 godina.

Nasilje, silovanje, zlostavljanje, izrabljivanje i vjerojatna prerana smrt: posljedice preranog braka u koje se tjeraju djevojčice su užasne i dobro poznate. Oduzima im se prilika za obrazovanjem i razvojem, njihovo zdravlje je ugroženo.

Prema podacima UNICEF-a, svake godine milioni djevojčica stupaju u brak, neke od njih su jedva navršile deset godina. Moraju napustiti školu, brinuti se za kućanstvo supruga kojeg prije toga nikad nisu vidjele. I ostaju trudne, makar njihovo tijelo još nije spremno za to, što ima fatačne posljedice.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije