Radoznala Lola

Svi otrovi Agate Kristi

Agata Kristi (Agatha Christie), kraljica krimi žanra, poznata je po svojim zapletima i đavolski lukavim tragovima, ali njena ekspertiza o otrovima često prolazi neprimjećena.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: theguardian.com

Foto: Pinterest.jp

U staroj primaćoj sobi klasične engleske kuće na periferiji jedna starica sjedi, plete i raspravlja o opasnostima prepisanih lijekova.

Na gornjem spratu, mala plava bočica, skrivena u ladičaru, sadrži nekoliko smrtonosnih doza strihnina. Ispred kuće, u bašti neke neobične stabljike rastu među klasičnim biljem.

U hodniku, na jednom stolu stoji kesica puna tableta, koju je zaboravila njegovateljica. U kuhinji, nešto što liči na šećer; ili su to pak mali kristali nečeg drugog?

Na ulaznim vratima, gospodin u besprijekorno uglancanim kožnim cipelama staje, da očisiti gotovo nevidljivu prašinu sa svog revera prije nego pozvoni za ulazak.

Ipak smo, najvjerovtnije, u zemlji Agate Kristi.

Kraljica krimića, svijetu je poznata po svojim zagonetnim radnjama, lukavo obmanjujućim tragovima i, naravno, korištenju otrova. Ali ono što najviše iznenađuje je njen osjećaj za mjeru. Malo koji autor može da se pohvali činjenicom da su ga proučavali toliki patolozi, kao referencu za stvarne slučajave trovanja.

Izvor: chanceandphysics.com

Tokom Prvog svjetskog rata, Kristi je volontirala kao medicinska sestra u bolnici, ali je najviše uživala u radu u apoteci. Tada, i u godinama koje slijede, svi su se recepti pripremali ručno. Rad je zahtijevao vještinu i visok stepen odgovornosti – bilo je klučno osigurati tačnu dozu. Rad je, dakle, zahtijevao dalju praksu i Kristi je morala da položi veliki broj testova, prije nego je mogla da radi kao asistent apotekaru.

Odlučila se za proučavanje teoretskog i praktičnog aspekta hemije, kao nauke. Takođe je imala i tutora – farmaceuta koji je radio u komercijalnoj apoteci, a koji je, pričalo se, volio da nosi malo otrova u džepu da bi se osjećao moćnim. Kasnije joj je poslužio kao inspiracija u njenom romanu o “bijelom konju” (The Pale Horse).

Nakon opklade sa sestrom da će napisati detektivski roman, Kristi je razmišljala o mogućnostima. Uzevši u obzir njeno pristojno znanje iz hemije, i kako je konstantno bila okružena bočicama otrova, nije bilo teško odlučiti se za glavni način ubistva – trovanje, u njenom romanu “Misteriozna afera u Stajlsu” (The Mysterious Affair at Styles). Nakon što je izdala roman, dobila je najcjenjeniji kompliment kada je izašla njegova recenzija u Farmaceutskom žurnalu (Pharmaceutical Journal).

“Ovaj roman ima ima rijetku vrijednost da je tačno napisan.”

Foto: Maya Kruchankova / Shutterstock.com

Njen uspjeh je rastao.

A kako ništa nije znala o balistici, često je koristila trovanje. Interes o medikamentima je zadržala kroz svoju spisateljsku karijeru, a naučne aspekte odarbanih otrova je detaljno proučavala. Formirala je i znatnu biblikoteku recepata tokom godina.

Tokom Drugog svjetskog rata volontirala je ponovno u bolnici. Nakon što je obnovila praksu, ponovno je posvetila vrijeme radu u apoteci. Uporedo istražujući nove priče i radeći na svojim lukavim radnjama.

Na početku njene karijere, supstance kao što su arsen i strihnin su još uvijek bile korištene u medicinske svrhe. Ali, Kristi je koristila i mnoge otrove koji nisu korišteni u medicini, kao što su cijanid i ricin. Takođe je koristila i toksične biljke koje su lako i legalno uzgajane tada u Engleskoj.

Tako da je svako u priči mogao biti osumljičen!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije