Hrabra LolaNaslovna vijest

#MeToo je srušio 201 moćnog muškarca

201 izgubljen posao, odnosno pozicija
124 zamjene: 54 žena i 70 mušakara
Ko je izbačen, a ko je uskočio?

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: nytimes.com

Foto: MvanCaspel / Shutterstock.com

Harvi Vajnstin (Harvey Weinstein), direktor i jedan od osnivača The Weinstein Company.

Endi Mičel (Andy Mitchell) i Milos Brajovic, direktori Lantern Entertainment-a

Čarli Roz (Charlie Rose), TV Voditelj

Kristin Amanpur (Chritinae Amanpour)

Lista je duga.

Većina njih je to godinama radila, nekažnjeno.

Činilo se da za uznemiravnja nikada neće biti kažnjeni.

A onda je iz Holivuda stigao detaljan izvještaj seksualnih uznemiravanja Harvija Vajnstina, i o njegovom padu sa holivudskih visina.

Godinu dana kasnije, čak i kada #MeToo pokret nailazi na težak period i krizu naišli smo na statistiku koju je sproveo New York Times da je oko 200 muškaraca izgubilo posao zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. Neki su čak bili i pravno gonjeni zbog toga, a gotovo polovinu njih su odmjenile žene.

98 smijenjenih muškaraca; od toga je 51 zamijenila žena, za stalno ili privremeno.

7 političira je izgubilo svoju poziciju, i čekaju se naredni izbori u SAD da se ta mjesta popune.

96 muškaraca nije dobilo zamjenu, barem ne za sada. Ta mjesta ostaju nepopunjena ili se štiti identitet zamjenika.

3 žene su izgubile poziciju.

Harvi Vajnstin / Izvor: Shutterstock.com

Daleko od toga da je time u potpunosti prestalo uznemiravanje na poslu. Potrebna je zapravo dublja kulturološka promjena. Ipak, analiza pokazuje da je #MeToo uzdramo, i još uvijek drma moćne strukture u društvenom javnom sektoru. Statistika uključuje one koji su izgubili poslove, odnosno pozicije, a čiji su otkazi javno propraćeni.

43% izmjena čine žene, od čega je jedan trećina u medijima, jedna četvrtina u politici, i jedna petina iz sfera umjetnosti i zabave. Na primjer, Robin Vrajt (Robin Wright) je zamijenila Kevina Spejsija (Kevin Spacey) u vodećoj ulozi u seriji “Kula od karata”.

Žene postepeno preuzimaju organizacije koje su bile leglo potencijalnog uznemiravanja, i sa potencijalno dalekosežnim posljedicama.

Ali, zapošljavanje žena nije garant promjene. Jer i neke žene su uznemirale i prikrivale to. Neke su čak dobile pozicije u organizacijama koje prolaze krizu i imaju neizvjesnu budućnost.

Pojedina istraživanja pokazuju da žene vode poslove na drugačiji način od muškaraca. Generalno stvaraju radnu atmosferu sa više uzajamnog poštovanja, gdje su samim tim manje šanse za uznemiravanja i gdje se žene osjećaju sigurnijima. Zato žene vođe podržavaju druge jake žene i zapošljavaju ih, te im nude bolje uslove.

Izvor: adage.com

Isto tako mnoge žene su nakon pristupanja određenim pozicijama u medijima promijenile koncept onoga što nude publici.

Po svom iskustvu kao žene i majke one su načinile radno mjesto prihvatljivijim za ostale žene u gotovo svim organizacijama.

Ali sve te žene koje su ustale mogu da urade tek toliko jer još uvijek rade u okruženju u kojem muškaraci dominiraju. Jer, neki su od smijenjenih muškaraca pokušali da se vrate na svoja (bivša) mjesta, ali isto tako, nisu izgubili svoju finansijsku moć.

I što je najgore, malo ko od njih je preuzeo odgovornost za svoja djela ili pokazao pokajanje za ista.

Ali, žene su spremno dočekale da zauzmu njihova moćna mjesta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije