Praktična Lola

IT Girls dolaze u vaše škole!

IT Girls je inicijativa nastala iz želje da djevojčice, djevojke i žene u BiH postanu vidljivije u IKT svijetu.

Redakcija

Izvor: ITGirls - Facebook

Foto: ITGirls - Facebook

Navode da su im dosadili stereotipi, predrasude i rečenica „Ostavi to, to je za dječake“, jer su se, kako kažu, susrele sa brojnim preprekama koje se postavljaju pred djevojčice – od stereotipa kako trebaju izgledati do odabira zanimanja.

“Prije više od dvije godine smo, u želji da inspirišemo mlade žene da otkrivaju čarobni svijet tehnologije, održale prvi trening iz osnova programiranja web stranica za djevojčice od 13 do 15 godina. Oduševljene web stranicama koje su napravile naše polaznice, iz Sarajeva smo se uputile ka Doboju, Srebrenici, Drvaru, Zenici, Prijedoru, Mostaru i Banjaluci. Pomogle su nam i sjajne studentice Elektrotehničkog fakulteta i Internacionalnog univerziteta iz Sarajeva koje su zajedno sa nama volontirale kako bi djevojčicama prenijele znanje o IKT-u”, pojašnjavaju iz tima IT Girls.

Pitale su djevojčice kako žele učiti informatiku u školama, a najčešći odgovor je bio – na zanimljiv i praktičan način, kroz vježbe! Jedna od platformi koja upravo to omogućava je Arduino. To je poput kompleta kockica za slaganje, samo što Arduino služi za programiranje. IT Girls sada želi omogućiti djevojčicama da ovu kompjutersku platformu koriste u školama koje pohađaju, a cilj im je da djevojčice istražuju i grade svijet oko sebe, te da inspirišu druge.

Zato dovedimo zajedno Arduino u bh. škole!

Naime, upravo je pokrenuta Indiegogo crowdfunding kampanja ITGirls i Bit Alijansa, čiji je cilj prikupljanje finansijskih sredstava za održavanje najmanje šest Arduino radionica u šest različitih škola u BiH.

Arduino je open-source platforma. To znači da svi korisnici mogu mijenjati, prepravljati i poboljšavati sadržaj programa koji dolazi uz njega. Jednostavan je za korištenje, a ima široku upotrebu. Kombinuje hardver i softver, što znači da pokreće i vještine fizičkog pravljenja projekata, ali i logičke vještine pisanja koda.

Putem ove crowdfunding kampanje, inicijativa IT Girls želi omogućiti djevojčicama da ovu kompjutersku platformu koriste u školama koje pohađaju, te da u budućnosti stečeno znanje prenose svojim vršnjacima i vršnjakinjama.

Na linku saznajte više o tome kako funkcionira Arduino, o ciljevima crowdfunding kampanje, te o perkovima koje možete dobiti za svoju donaciju!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije