Radoznala Lola

Kakav je život žene koja je rodila 44-oro djece

Ponekad ne znamo kako da izađemo na kraj sa jednim ili dvoje djece. A kako biste izašli na kraj sa njih 38-oro?

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: brightside.me

Foto: standardmedia.co.ke

I ne, nije u pitanju šala. Ovo je 38-ogodišnjakinja koja je rodila 44-oro djece, od kojih je šestoro preminulo.

38-oro djece pod jednim krovom?! Da.

Zove se Mariam Nabatanzi, živi u selu Kibimbiri, u Ugandi, i njezin život nije lak, niti je ikada bio. Kada je imala 13 godina, roditelji su je prodali muškarcu koji je bio 27 godina stariji od nje. Oni su to nazvali brakom, ali ona nije znala ni o očemu se radi dok je nisu ostavili samu s njim u njegovoj kući. Godinu dana kasnije rodila je blizance, a potom i trojke, a onda i četvorke.

Budući da je bila tek tinejdžerka, Mariam je shvatila tačno koliko brak može biti težak.

“Moj muž je imao djecu iz prethodnih veza, i ja sam morala da brinem i o njima. Takođe je bio nasilan i tukao me kada je god imao prilike za to.”

U jednom trenutku, kada je već imala 23-oje, odlučila je da ne rađa više – pitala je doktora da li postoji zahvat koji bi spriječio da ponovno zatrudni. Nakon detaljnog pregleda, doktor je zaključio da takva procedura u njenom slučaju može da prouzrokuje ozbiljne posljedice po njeno zdravlje. Ukupno je rodila 44-oro djece; od čega šest puta blizance, četiri puta trojke, tri puta četvorke i dvoje djece ponaosob.

Ona kaže da ne žali ni za čim, i da su djeca dar od Boga.

Jedino za čim žali je što joj djeca odrastaju vez oca. Njezin bi muž često nestajao mjesecim, pa i godinama, da bi ih na kraju definitvno ostavio. Nikada nije učestvovao u odgoju djece. Jedino im je dao imena, nekada tek preko telefona. Najstariji sin, 23 godine, kaže da nije vidio svog oca od svoje 13. godine.

Ali Mariam nema vremena da žali ili da se sažaljeva. Posvetila je život svojoj djeci, pruža im ljubav i podršku i brine da imaju sve što im treba. Hrana je najozbiljniji tošak za ovu porodicu.

Sva njena djeca idu u školu. Najstariji blizanci su sada kvalifikovani njegovatelj i građevinac.

“Nadam se da će sva moja djeca završiti školu, jer imaju velike ambicije da postanu doktori, učitelji i advokati. Želim da to ostvare, jer je to nešto što ja nisam mogla.”

Foto: brightside.me / Kassim Kayira / facebook

Da pokrije sve troškove života morala je da savlada mnoge vještine. Skuplja razne biljke i preprodaje ih, pravi torte, moleriše, plete pletenice, organizuje i dekoriše proslave, te sređuje mladenke, odnosno pravi im frizure.

Ona ima jasnu poruku za sve u njenoj kulturi: “Prestanite prodavati kćerke muškarcima za brak. Puno pate i nedostatke roditeljske ljubavi nikada ne mogu nadoknaditi… Boriću se da moja djeca i ja uvijek imamo hranu na stolu, i nikada ih neću napustiti.”

Isto tako ima poruku i muževima, odnosno očevima: “Nemojte nikada zaboraviti svoje obaveze, jer brak je zajednička obaveza da odgojite djecu.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije