Radoznala Lola

Ta divna “nastranost” ženske seksualnosti

U razgovoru sa autoricom knjige

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: Amanda Mitchell - marieclaire.com

Foto: Fisher Photostudio / Shutterstock.com

Evo jedan fan fekt: Koncept monogamije je zapravo novijeg datuma. Evolutivno, ova ideja izranja prije oko 10.000 godina.

Stoga, svako ko kaže da je manja vjerovatnoća da će žena prevariti i da je manje libidinozna i manje seksualno avanturistički nastojena, je zapravo povjerovao u (noviju) patrijarhalnu ideju ženske seksualnosti. Žene žele zadovoljstvo, jednako kao i muškarci, ako ne i više. Žene žude i žele da istraže svoj seksualni identitet. I one su ljudi, kao i muškarci. I to nije novi koncept.

Jednostavno, to nije bilo društveno prihvatljiva činjenica. Zbog patrijarhalne istorije u istraživanju (Čitaj: muškarci su činili većinu istražača, pa se većina istih vrtila oko muškaraca), ne postoji mnogo podataka o ženama, a pogotovo o njihovoj seksualnosti. Ali nova knjiga doktorice Vensdej Martin (Wednesday Martin) naziva “Netačno: Zašto je gotovo sve u šta vjerujemo o ženama, požudi i nevjerstvu pogrešno i kako nas novija nauka može toga osloboditi” (Untrue: Why Nearly Everything We Believe About Women, Lust, and Infidelity Is Wrong and How the New Science Can Set Us Free) teži da poruši te društvene narative koje su obličile ova društvena uvjerenja, i nauka je na njenoj strani.

Mali hint: Žensko tijelo reaguje na gotovo sve!

Svi koji su imali partnera znaju da žalja za seksom sa njim varira. Dovoljno podataka govori o tome da su dugoročne veze teške za održavanje žudnje, one ženske pogotovo. A to nije samo prost koncept.

Foto: Evgeniya Porechenskaya / Shutterstock.com

Postoji više stilova žudnje, ali najčešća je ona “sponatana”, gdje je seksualna glad poput one za hranom, te dolazi bez našeg uticaja. Nju treba razlikovati od one koja slijedi kao “odgovor”, a koja je zapravo težnja da se seskualno uzbudimo nakon erotične stimulacije prije nego da iščekujemo istu.

Primjera radi, heteroseksualne žene, odnoso njihova tijela, reaguju na seks bilo koje vraste, čak i na gledanje parenja životinja. Strejt muškarci su, s druge strane bili malo više predvidljivi, te nisu reagovali na životinje.

Martnsova objašnjava da nije stvar samo u tome što žene imaju veće seksualne apetite, i širi meni, već se pretpostavljalo da će muškarci imati viši nivo uzbuđenja, ali razlika se vidi kada to mjerimo na pravi način, dakle ne samo spontani momenat već i “okidače i odgovore”. Ženski libido je jednako jak kao i muški.

Ako ste se ikada našli pred ogledalom čekajući na seks, to je, znajte, direktno povezano sa vašim seksualnim potrebama. Za neke žene je pokretač kada ih drugi vide i smatraju poželjnima. “Netačno” predstavlja studiju “Nije do tebe, do mene je: Istraživanje svog erotičnog fokusa” (“It’s Not You, It’s Me: Exploring Erotic Self Focus”) Marte Min i Evana Ferela (Marta Meana, Evan Fertel) o ženskom self fokusu ili kako seksualna želja polazi od tebe same i tvog seksepila, jednako kao i partnerove.

Drugim riječima – voljeti sebe. Marta je jednom prilikom pitala grupu ljudi da li bi imali seks sami sa sobom. Žene su gotovo jednoglasno i popriličo entuzijastično odgovorile sa da, dok je muškarce pitanje u potpunosti zbunilo.

Godine 2003. godine Britni Spirs (Britney Spears) je rekla “Volim sebe i to nije grijeh.” Možda tada nismo ni znali koliko je to tačno. Žene se ne pale na to što ih drugi smatraju privlačnima. Fokus je zapravo na njih same i ono kako se osjećaju sa drugima, a tu prvenstveno mislimo na njihove partenere. Dakle, svodi se opet na način na koji ona vidi sebe.

Isto tako Martinsova naglašava da je stvar i biologje, odnosno anatomije. Klitoris je znatno veći nego što mislimo i sa mnogo više nervnih završetaka. I zapravo je jedini organ koji je u potpunosti posvećen užitku.

Foto: Everett Collection / Shutterstock.com

“Ukoliko nemaš seksualnu anatomiju, koju onda imaš?”, hipotetički pita Martins. Danas proučavamo kako ženska seksualnost funkcioniše. Naglašavamo je i kroz pop kulturu, iskreno i bez pardona.

Monogamija? Da li je sve što o tome znamo, zapravo, aaa, lažno?

Martins je razgovarala sa ženama koje smatraju da je nevjerstvo ne samo prihvatljivo, već jedini način da se u nekim slučajevima ostane u vezi. Stvar je naprosto dobrog seksa koji nisu dobijale u vezi. Umjesto da stave tačku na dobru vezu, potražile su ono što im treba negdje drugo. Neke žene koriste nevjerstvo kao strategiju da dođu do seksa u vezama i brakovima bez istog. Te veze su inače za njih odgovarajuće, i ne žele da raskinu, ali imaju svoje potrebe.

Iako smo vjerovali drugačije, statistika pokazuje da je nevjerstvo malo češće kod mladih žena i djevojaka, i ta statisktika se značajno nije promijenila od 90-ih. Novija sociološka istraživanja i biloške nauke navode da ako iko ima robustan seksualni apetit – to su žene, koje su evoluirale i žele raznovrsnost i novine. Jer, što više partnera, veće su i šanse u pronalasku kvalitetnije sperme i boljeg podudaranja sa jajnom ćelijom, a samim tim i zdravijeg djeteta.

Stoga, ako se desi da vam je dosadno sa vašim partnerom, nemojte pretpostaviti da niste zainteresovane za seks, i tačka.

Jedna studija ukazuje da nakon dvije ili tri godine monogamne veze muški libido opada, dok ženski raste. Vjerovatno vam, dakle, treba nešto novo; raznovrsnosti u seksualnom životu, i nije stvar u tome da ne želite seks. Doktorica Martin dodaje: “Žene treba da prestanu da se osjećaju čudno jer žele seks sa nekim ko nije njihov primarni partner.”

Moramo da uklonimo stigmu sa te “divne nastranosti” ženske seksualnosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije