Radoznala Lola

Pogledajte digitalizovane privatne fotografije Virdžinije Vulf

Neki pisci su nemirni po prirodi poput Ernesta Hemingveja (Ernest Hemingway) i Henrija Milera (Henry Miller). Drugi su vezani za jedno mjesto poput Vilijema Folknera (William Faulkner) i Virdžinije Vulf (Virginia Woolf).

Redakcija

Izvor: bosonoga.com

Foto: OpenCulture.com

Njihova fikcija reflektuje njihovu želju da se skrase na jednom mjestu. Šetajući Folknerovim Rovan Ouk-om tokom ljeta gotovo možete vidjeti autora iza ugla, kako stoji u jahačkom odijelu izgubljen u misli.

Slično je i sa domom Virdžinije Vulf u Istočnom Saseksu, prenosi portal Bosonoga.

U Virdžinijinom domu je sav njen spisateljski život unutar bogatih vrtova i zidova kućice iz 17. vijeka.

Izvor: OpenCulture.com

Čak i u smrti je pripadala svojoj kući. Njen muž Lenard (Leonard Woolfe) pokopao je njen pepeo ispod brijesta u vrtu. Iako je Lenard bio baštovan, malo je zapisa u njenom dnevniku u kom nije pomenula vrt.

Međutim, postoje mnogi drugi načini da se upozna autorka “Gospođice Dolovej”, način koji ne podrazumijeva da putujete do njene uredne kuće i radne sobe u kojoj je pisala. Poput posvećenog Instagramera ili poput naših majki, Virdžinija je pažljivo čuvala sve svoje fotografije u foto albumima koji se sada nalaze u biblioteci Houghton na Harvardu.

Izvor: OpenCulture.com

Nazvani “The Monk House albums”, numerisani su od 1 do 6 i sadrže fotografije Virdžinije, njene porodice i mnogih prijatelja, uključujući i neke poznate poput članova grupe Bloomsbury (gore i iznad), Džona Mejnarda Kejnsa (John Maynard Keynes) i Litona Strejčija (Lytton Strachey – dolje, sa Virdžinijom i Vilijamom Batlerom Jitsom (William Butler Yeats).

Harvard je digitalizovao jedan album, sa oznakom 4, koji je datiran na 1939. godinu. Sve fotografije možete vidjeti na stranici biblioteke.

Izvor: OpenCulture.com

Tu su fotografije sa odmora, porodične fotografije, fotografije pejzaža i fotografije kućnih ljubimaca, isječci iz novina i magazina i, naravno, vrt. Period koji albumi dokumentuju je između 1890. i 1947. godine (uključujući i fotografije koje je Lenard dodao poslije njene smrti). Mnoge fotografije su obilježene, mnoge i nisu. Neke stranice albuma su prazne, a ove popunjene nisu poredane po nekom redu.

Izvor: OpenCulture.com

Izvor: OpenCulture.com

Za razliku od njenog doma, kog je dijelila sa mužem, njeni albumi su predstavljali njenu ličnu mrežu poznanstava. Služili su kao memoari i posvete nakon smrti onih koji su joj bili bliski, poput portreta pjesnika Džulijana Bela (Julian Bell – gore), njenog nećaka koji je ubijen u Španskom građanskom ratu.

Za fanove, čitatelje i literarne istoričare, fotografije pružaju vizuelni trag života kog smo upoznali kroz pisma, dnevnike i romane.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije