Radoznala Lola

Da li je polno-neutralna odjeća budućnost mode?

Polno-neutralna garderoba ne stavlja ljude u kutije.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: Olivia Petter - independent.co.uk

Foto: blackliz / Shutterstock.com

Daleko su iza nas vremena kada su suknje bile samo za žene, a hlače samo za muškarce. Pol više ne određuje šta ljudi nose.

Modni dizajneri već uveliko kombinuju ženske i muške kolekcije na pisti. Džon Levis (John Lewis) je ukinuo “muško” i “žensko” u dječijoj liniji, te sve više brendova predstavlja te neutrale kolekcije.

Prateći i primjer brenda H&M, koji reflektuje promjene u društvu po pitanju polne ekspresije i identiteta, rađaju se brendovi poput Wildlife-a koji plasiraju isključio fluidne komade. Što su pokazali i u sklopu nedavnog projekta Budućnost je fluidna (The Future Is Fluid). Pri tom, sav prihod daju u LGBT svrhe.

Whoops @Asda, I could only find this 'Future Scientist' t-shirt in the boys' section, so don't worry, I still bought one…

Gepostet von Amy Tanwen Owen am Montag, 18. September 2017

Dvopolne kolekcije čine miks širokih odijela, T-shirt majice sa raznim sloganima i sakoe koji nisu ni suviše feminizirani, ni previše muževni.

Istorijski, ljudima je bilo diktirano koje poslove mogu da rade, kako treba da se ponašaju, ali i kako treba da se oblače, i sve to zajedno umnogome ograničava sposobnost samoizražavanja, a samim tim i dostiznja punog potencijala. Sve ono što im upravo polno-neutralna garderoba omogućava.

Ovo svakako ne znači da treba u potpunosti da zanemarimo podjelu odjela na “ženske” i “muške”. Ni za djecu, ni za odrasle. Svako treba jednostavno da obuče ono u čemu se najbolje osjeća bez obzira na etiketu, kroj, boju. Isto tako, ne treba tjerati djecu da biraju isključivo sa jednog odjela.

Kako je ovaj trend nešto što selibritiji uveliko promovišu, pitanje je vremena kada će natpis na odjelima biti mrtvo slovo na zidu. Šta time dobijamo – više izbora i budućnost u oblačenju ili zbunjujući trend kojem jedva čekamo da vidimo leđa?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije