Naslovna vijestPraktična Lola

A šta je sa “slabima i ružnima”

Nekoliko riječi protiv poruka tipa “Strong is Beautiful” (Ljepota je u snazi).

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: E Sailer Sklar - medium.com

Foto: Fotovika / Shutterstock.com

Kao prvo, poruka je oštra:

Jer je na taj način naša vrijednost definisana kao funkcija našeg fizičkog izgleda. Bilo da je u pitanju naša (seksualna) privlačnost, naša sposobnst vaspitanja djece ili naš doprinos na radnom mjestu, dajemo pravo nekome da raspolaže naišm tijelima onoga trenutka kada nam prodaje priču koja promoviše hijerarhiju baziranu na fizičkim vrijednostima.

“Strong is Beautiful” je slogan koji nam je prezentovan kao alternativa promovisanja feminizma, ali je ustvari teška presuda o tome kako bi trebalo izgledati, odnosno osjećati se.

Uz sve probleme sa kojima se žene trenutno bore, traženje odobrenja da fizički budu aktivnije nije jedna od njih. Pa ako već imamo dozvolu da čuvamo zdravlje kroz vježbanje, o čemu se onda tu radi? Za koga je namjenjena i šta nastoji da postigne?

Besmisleno je jer nam ne treba niko reći da je u redu biti jak, jer mi nismo ni mislile da nije. Ono što su mogli reći je, na primjer – “Treba da ignorište tu priču da treba da budete krhke. TO SU BESMISLICE”. Protivna argumentacija za nešto za šta ne treba pridavati značaj, niti je produktivna, niti donosi pomirenje.

Foto: Mooshny / Shutterstock.com

Ali to nije sve. Ova parola ne samo da je besmislena, već i nanosi štetu.

Štetna poruka:

Izjednačiti snagu i ljepotu je znak da svi sa invaliditetom ili zdravstvenim poteškoćama ili jednostavno nesportski tipovi već ispadaju iz igre. Poručuje svima da bi bili mnogo srećniji da su samo JAKI, umjesto samo da se trude da skrpe kraj s krajem.

Ukoliko “samo” radimo naporno možemo da postignemo sve što zamislimo, jednakost je samo nekoliko sklekova udaljena. Zbilja šarmantna teorija koja je zapravo većini populacije nedostižna. Doprinosi tek ljudima koji prodaju savjete za zdraviji život i režime ishrane i vježbe.

Poruka je zapravo naopako napisana:

Ljepota je obično smještena u sami centar feminističkih diskusija u pokušaju da skine ovaj teret koji se nameće ženama, a ovaj pokušaj da preispitamo taj pojam uopšte ne pomaže da riješimo suštinsi problem. Ne razumijemo se mnogo u gradnju, ali kada je nešto trulo, potrebno je rušiti i graditi nanovo. Prefarbati je i dodati ukrase ne rješava ništa.

Kada je ljepota toliko na cijeni, poražavajuće je da sebe ne vidimo takvom.

Foto: pathdoc / Shutterstock.com

Poruka je zbunjujuća:

U marketingu se zapravo često koristi riječ ljepota, kao i u modernoj kulturi, u ranoj edukaciji da bi se ojačalo samopouzdanje. Ali problem je u tome što sve te definicije, dok se koriste istovremeno, isključju jedna drugu, a sama riječ ostaje ono što je i bila – mjera u estetskom smislu.

Možemo raspravljati o tome da ove definicije mogu opstati istovremeno i ne negiraju jedna drugu, ali riječ može da ima tek toliko značenja prije nego potpuno izgubi smisao.

Ako je ljepota – i snaga, i sreća, i pamet… onda ljepota nema svoje značenje i ostaje otvorena za tumačenja.

Poruka je neuka:

U najboljem slučaju, ukoliko vjerujete ovoj paroli, smatrate da su svi fizički aktivni i sposobni, i da imaju novčano pokriće za to, kao i dovoljno vremena, a to je naivno.

Treba razlikovati snagu i zdravlje, jer kada se fokusiramo isključivo na snagu, naše zdravlje može da ispašta.

Ono što zapravo možemo uraditi je da blokiramo poruke koje žele da kroz našu povezanost sa ljepotom kontrolišu naše ponašanje. Naše tijelo nije izvor prihoda po pitanju vlastite ne(ljepote).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije