Hrabra LolaNaslovna vijest

Rekli su da ima još nekoliko dana života, ali ona i njena porodica su imali druge planove

Hrabra Mama. Oboljela od raka i bez svijesti rodila sina. Sada je njenoj porodici svaka pomoć dobrodošla!

Piše: Jelena Pralica

Foto: Tomislav Miletic/PIXELL - 24sata.hr

Tridesetosmogodišnjoj Ani Mari Ljutić iz Zagreba je u sedmom mjesecu trudnoće dijagostifikovan najteži oblik raka dojke. Metastazirao je po cijelom tijelu, a doktori su rekli da joj spasa nema.

Hitnim carskim rezom rođen je njen drugi sin, a njoj su ljekari predviđali još nekoliko dana života.

Dvije godine kasnije, Ana Mari se polako oporavlja. Ipak, taj oporavak je izrazito težak, a posljedice osjeća cijela njena porodica. Stoga im je danas potrebna i naša pomoć!

Sve je počelo u drugom mjesecu trudnće, kada su počeli bolovi u leđima, ali su ljekari u nekoliko navrata sve prepisali išijasu te preporučili mirovanje i čuvanje trudnoće.

“Otišli smo na Rebro, a ona je jedva sjela i izašla iz auta. Ali mama je mama, stisnula je zube i trpila, a nakon nekoliko sati čekanja dolazimo na pregled. Prvo uzimanje krvi i urina, pa opet čekanje od dva sata. Ona se previjala od bolova na krevetu. Nakon pet sati specijalizant ne vidi ništa loše u nalazima, a rendgenska slikanja ne rade na trudnicama. Otpuštena je uz dijagnozu išijasa. A u njezinu tijelu vodila se borba na život i smrt”, ispričao je ranije Dino Ljutić za dnevnik.hr.

Izvor: Tomislav Miletic/PIXELL – 24sata.hr

U sedmom mjesecu trudnoće Ana Mari je počela da gubi svijest, postaje zbunjena, pa su ljekari morali hitno da intervenišu. Tek tad su odlučili da ipak mora na magnetnu rezonancu, što su ranije izbjegavali jer je bila u drugom stanju, a dok su čekali nalaze, na lijevoj dojci joj se pojavila poveća krasta. Tada su posumnjali na maligno oboljenje, što se i ispostavilo tačnim, a karcinom do tada nisu vidjeli jer je, kako su naveli, rastao ka unutra. U međuvremenu, Ana Mari više nije mogla ni supruga da prepozna, a nije se sjećala ni datuma svog rođenja.

Tada je odlučeno da je hitno porode, kako bi spasili dijete, a nju da lijekovima dovedu u vegetativno stanje, predviđajući joj još koji dan života.

“U tom času Ana Mari imala je edem na mozgu, epilepsiju, visoki tlak i metastaze u jetri, kralježnici i limfi. A tad je stigao moj mali borac Matias. Rođen je kao neurološki rizično dijete s krvarenjem u mozgu prvog stupnja. Imao je 2,70 kilograma. Još na intenzivnoj dobio je bubrežnu infekciju koja je za bebu u tom stanju životno ugrožavajuća, no svemu se othrvao”, kazao je Dino Ljutić za 24sata.hr.

Ana Mari je u vegetativnom stanju bila do aprila prošle godine, a probudila se, priča njen suprug, kao druga osoba. Ona ni danas nije svjesna svog zdravstvenog stanja! Otpuštena je iz bolnice uz očekivanja ljekara da će živjeti “kao biljka”, no ona je, očito, odlučila drugačije.

Tumor je jako oštetio mozak, pa prvih mjesec dana nije umijela da govori, ali joj se ta funkcija postepeno počela vraćati, a postajala je i sve pokretnija. Zaboravila je da piše i čita, kao i mnoge druge jednostavne stvari potpuno banalne za zdrave ljude, tako da je ponovo morala naučiti da, recimo, jede sama.

Izvor: Tomislav Miletic/PIXELL – 24sata.hr

U međuvremenu, brigu o njoj i dva mala dječaka je u potpunosti preuzeo Dino. Po profesiji kuvar, cijelo to vrijeme je na porodiljskom odsustvu, kako bi se mogao starati o svojoj bolesnoj supruzi.

“Naši ukupni prihodi su njezinih 2.500 kuna bolovanja i mojih 3.900 kuna za porodiljni. Iskreno, prvi put u životu strahujem za nas i za budućnost naše djece”, govori on.

Trenutno im finansijsku i svaku drugu vrstu pomoći pružaju njihovi roditelji i prijatelji. Ipak, štede na svemu da bi imali dovoljno za mamine potrebe – ortopetska pomogala, pomoć logopeda, dodatne lijekove, masti, čajeve, dodatke prehrani i vježbe, što na mjesečnom nivou dostiže i 12.000 kuna.

Možete im pomoći uplatom na broj žiro računa:

IBAN HR 9423400093112557332 u Privrednoj banci Zagreb na ime Dino Ljutić.

SWIFT za uplate iz inozemstva je PBZGHR2X.

Pogledajte pažljivo video ispod. Već danas možete pomoći ovoj hrabroj porodici čiji se srećan život pretvorio u poziv za pomoć.

“Zahvaljujem se svima koji objave link na svojoj stranici i unaprijed hvala svima koji se odluče pomoći”, kazao je za Lola magazin Dino Ljutić, kojem se možete javiti i putem njegovog Facebook profila.

Hrabra Mama. Oboljela od raka i bez svijesti rodila sina. Svaka pomoć je dobrodošla!Možete im pomoći uplatom na broj žiro računa: IBAN HR 9423400093112557332 u Privrednoj banci Zagreb na ime Dino Ljutić. SWIFT za uplate iz inozemstva je PBZGHR2X.

Gepostet von Valentina Meštrić am Dienstag, 24. Juli 2018

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije