Naslovna vijestRadoznala Lola

Al je lep ovaj svet, ode jedna lektira, ode opet

Iliti kako teče jedna velika reforma lektira u Crnoj Gori.

Piše: Nataša Bursać

Foto: Enrique Ramos / Shutterstock.com

Velika, jer svaki list koji otrgnete iz lektire a da ju je potpisao Aleksa Šantić, Desanka Maksimović, Jovan Jovanović Zmaj…, veliki je kulturološki udarac za svu našu čeljad.

I sve je to cijena napretka, i ništa nije dovijeka – razumijem. Razumijemo. Zaista! Ali…

Ali kako će školarci da ne upoznaju čika Jovu Zmaja? Nikada neće znati koliko je zaista “lep ovaj svet”, odnosno koliko može biti, i zbog čega. Tu ljepotu u jednostavnosti i drugarstvu, što čini život.

Ono, ne kažem ja, ima i Hari svojih čari, i te kako, sav je od njih satkan, ali i čika Jova je. I on se bavio magijom, čistom, iskrenom. Onom najljepšom magije od svih – ljubavlju.

Ima i Tolkin maštu, nema je danas na planeti. Smislio je čitav jedan novi svijet, ali i čika Jova je, i Desanka je. Jedan bolji svijet – onaj stvarni.

Foto: Enrique Ramos / Shutterstock.com

Koji osjećamo, koji volimo, katkad, a katkad i ne, i koji nas isto toliko voli. Koji je katkad lijep, a katkad krvav. Onaj koji smo proživjeli, ne fizički, no valjda metafizički, kroz naše pretke. I ko može to da uzme? I ko smije?

I kako današnja djeca da shvate da žive ustvari jednu bajku, jer njihova nije krvava? 

Zar uvođenjem novih lektira – što je, da se razumijemo, sasvim u redu – stare bacamo u zaborav. Koja je cijena tog napretka kojem toliko težimo? I zar nismo djeci uskratili i pokoji čas istorije ukidanjem ovih lektira.

I što je najbitnije, šta su ovi velikani cijenili i šta je i dalje na cijeni. Šta s moralnim poukama? To je poenta. Imaju ih i Dž.K. Roling i Dž.R.R. Tolkin, ne kažem ja, ali hajde po onom starom receptu da prvo učimo i poštujemo svoje, odnosno učimo da poštujemo svoje, ono što nam je blisko, pa onda sve ostalo. Od kuće svoje do Hogvartsa, i dalje.

Gdje je granica širenja trenda i nametanja istog u kulturi? Gdje kult postaje kultura sama? A gdje od kulture ostaje samo kul???

Zar napredak podrazumijeva oduzimanje nekih temelja, jer mi se čini da obično tako biva, i to ne samo u ovom slučaju. Čini mi se da skupo plaćamo tu putarinu na putu napretka.

I ne, nije stvar novca, skuplja je lektira od toga.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije