Zabavna Lola

Doterajte se DA VAS MUŽ NE VARA: Saveti za Beograđanke iz ženskog časopisa s početka prošlog veka

Jedan od prvih ženskih časopisa u Beogradu bila je ilustrovana revija „Žena i svet“, koja je izlazila između dva rata, od 1925. do 1941. godine.

Redakcija

Izvor: zena.blic.rs

Urednici i vlasnici želeli su tada da emancipuju žene, bavili su se njihovim položajem u društvu i nudili im sadržaje kojih do tada nije bilo u domaćim časopisima.

Pisalo se tako da žene „vrlo dobro znaju koliko toga zavisi od mladalačkog izgleda i da krema za lice i rumenilo za usne podaju cvatući izgled koji je uslov uspeha u društvu“.

Izvor: Časopis “Žena i svet”

Pratila se moda u Parizu i Londonu, pa su šeširi u trendu bili „kloš, sa pomponima od perja u prirodnoj boji, oni od krep žoržeta u nijansama od rubina do ružičaste“.

Na stranicama ovog časopisa našao se i mider – „potreban svakoj punijoj ženi, a i onoj vitkoj da joj telo ne omlitavi“.

'Zena i svet' , 1940.

Gepostet von Dijana Makijevic am Samstag, 29. März 2014

 

Posebna pažnja poklanjana je izgledu kože vrata i ruku, pa se tako pisalo da „ružan vrat unakazi i najlepšu glavu“, da treba negovati ruke jer „ruke vas izdaju više nego lice“, a govorilo se i o dobrobiti sporta koji je važan za vitku liniju.

Tako su tada u „Ženi i svetu“ savetovali da svaka domaćica mora znati da je njen dom jedna ćelija u opštem velikom sklopu grada, države, čovečanstva. Majkama su govorili da moraju da nađu vremena za pravilno gajenje svoje dece, da ih čuvaju od bolesti i ispravno hrane.

Gepostet von Aleksandra Jovanovic am Dienstag, 8. März 2016

 

Napominjali su da se žena lepo odeva, šminka i neguje svoju lepotu jer ništa nije strašnije nego kad muž, pomalo zasićen prirodnim dražima svoje žene, počne da je upoređuje sa doteranim lepoticama. Žena mora da pokaže mužu da joj je stalo da mu se neprestano dopada i time da ga odvrati od nevernih misli.

Pisali su tako dvadesetih i tridesetih prošloga veka…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije