Naslovna vijestRadoznala Lola

Konačno – balet je za sve

Decenijama, beletne cipele su se proizvodile u nijansama koje odgovaraju samo plesačima bijele puti.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Christina Marfice - scarymommy.com

Foto: Andre Chung za The Washington Post / newsela.com

Kira Robinson (Cira Robinson) je nedavno ispričala za BBC o nečemu što je nekada bio redovan ritual za nju: prljanje cipela za balet svim i svačim, od spreja do pudera, samo da bi odgovarale njenoj boji kože.

Kaže da je kupovala najjeftiniji puder, jer joj je trebalo oko pet bočica sedmično da prekrije sve svoje baletanke, a kao profesionalna blerina ima ih oko 15.

Ova praksa, poznatija u svijetu plesa kao “pancaking”, je oduvijek bila neophodna za tamnopute plesače. Napokon, izgleda, postaje stvar prošlosti. Nakon bukvalno decenija proizvodnje bež i pink cipela za balet, koje odgovaraju plesačima bijele puti, neke kompanije, od kojih i vodeća – Freed, počinju proizvoditi cipele i u drugim nijansama. Napokon.

Možda se čini kao tek mali detalj, ali ono što mnogi ne razumiju je zašto se tutu suknje, trikoi i cipele prave u različitim bojama. Poenta je da se stope sa bojom kože plesača, tako da svaki dio njihovog tijela, odjeća i cipele, postaju čista, neisprekidana linija dok plešu.

Tako da je za tamnopute plesače nošenje rozih ili bež cipela potpuno “ubijanje tog cilja”. Time kao da je uporno govoreno plesačima tamnije puti da tu ne pripadaju.

Nije stvar u cipelama, stvar je u tome kome je mjesto u baletu, a kome nije, kaže Virdžinija Džonson (Virginia Johnson), umjetnička direktorica Plesnog teatra Harlema u Njujorku. “To je signal da je svijet otvoren prema tebi.”

Nažalost, baletski plesači cipele dobijaju od posebnih kreatora, koji ih prave tačno onakvima kakve ih oni žele, tako da šačica kompanija koja ih pravi u više boja nije rješenje ovog problema. Isto tako, ne nameće glavnu temu ovdje, a to je da veliku većinu profesionalnih plesača baleta i dalje čine bjelci.

Ali, ipak je napravljen korak u pravom smijeru, kaže Džonsonova.

“Divno je biti na sceni i biti svoja, 100% u svojoj boji kože”, kaže ona. “Jedna linija, jedna nijansa, boja koja je dosljedna.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije