Hrabra LolaNaslovna vijest

U Etiopiji se dešavaju neke divne rodne stvari

Etiopija je u zadnjih mjesec dana napravila značajne korake ka rodnoj jednakosti u zemlji.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: qz.com

Naime, nedavno je premijer Abij Ahmed (Abiy Ahmed) formirao kabinet koji je sastavljen od 50% od žena, u jedinstvenom pomaku ka jednakosti polova u drugoj po naseljenosti afričkoj zemlji, a prije nekoliko dana je Sale-Vord Zevde (Sahle-Work Zewde) postala prva predsjednica u istoriji Etiopije. Takođe, nakon toga je Meaza Ašenafi (Ashenafi) postala je prva predsjednica Vrhovnog suda u istoriji te zemlje.

Premijer je kazao da je nominovao Ašenafi jer vjeruje da ona ima sposobnosti potrebne za tu poziciju te posjeduje veliko internacionalno iskustvo. Prije nego je postala predsjednica Vrhovnog suda, ona je bila sutkinja višeg suda, kao i jedna od najpoznatijih pravnica u zemlji i aktivistkinja za ženska prava.

Takođe, 1995. je osnovala udruženje pravnica Etiopije, a radila je i kao savjetnica za rodnu ravnopravnost i ženska prava pri komisiji za Afriku UN-a te se borila protiv dječjih brakova u ruralnim područjima Etiopije. Njeno je zalaganje ekranizirano i u filmu “Hrabra djevojka”, koji je dobio posebno priznanje Zagreb film festivala 2014. godine, prenosi portal Libela.

Sale-Vord Zevde, prva predsjednica u istoriji Etiopije / Izvor: Twitter

Diplomatkinja Sale-Vord je četvrti šef države, otkako je Etiopija dobila ustav 1995, koji predviđa predsjedniku države najviše dva šestogodišnja mandata. Ona je bila posebna izaslanica generalnog sekretara UN-a Antonija Guteresa (António Guterres) pri Afričkoj uniji, a u karijeri bila je i ambasadroka u Francuskoj, Džibtuiju te Senegalu.

Ministrastva su, doduše, smanjena sa 28 na 20, a žene su postavljene na vodeće bezbjedonosne pozicije i to po prvi put u istorjiji Etiopije. Takođe, žene će voditi ministarstva trgovine, transporta i rada, kao i kulture, nauke i carine.

Aiša Mohamed (Aisha Mohammed) vodiće resor odbrane, dok će Muferiat Kamil, bivša narodna poslanica, predvoditi Ministarstvo za mir. Na neki način, ovo bi moglo biti najznačajnije ministarstvo ovog kabineta, iako je samo njegovo ime pokupilo sve kritike na društvenim medijima, zbog Orvelovskog prizvuka. To ministarstvo, inače, nadgleda Federalnu policiju, Obavještajnu službu i Agenciju za bezbjednost, i nosiće se sa etničkim nemirima koji haraju zemljom od Abijeve reforme.

Naše ministarke će opovrgnuti stav da žene ne mogu da vode“, rekao je on u Parlamentu.

Avol Alo (Awol Allo), ekspert sa diplomom britanskog Kili univerziteta (Keele University), navodi da je ovo naročito važno jer je do sada u Etiopiji, koja ima jaku patrijarhalnu tradiciju, vladao nedostatak jednake zastuljenosti polova.  “To je i značajna poruka mladim ženama Etiopije.”

Marginalizovene etničke manjine su takođe postale zastupljenije u novom kabinetu. Iako je u pitanju raznolika nacija (otprilike njih 80), Etiopijom je dugo dominiralo tek nekoliko grupa nacija. Aleluja Luli (Hallelujah Lulie), analitičar iz Adis Abebe, naglašava značaj prisustva dvije muslimanke u dva kabineta, koje nose marame na glavi u zemlji u kojoj trećinu čine muslimani.

Izvor: borkena.com

“Muslimani su istorijski bili nezastupljeni. To je, dakle, dobar potez. Projektuje dobre ideje i inspiriše na mnoge načine.

Dok mnogo toga zavisi od načina na koji će novi kabinet da se nosi sa mnogim izazovima ove zemlje, uključujući stvaranje poslova za mnogobrojnu mladu populaciju i teški prelaz sa autoritativnog sistema, Luli je predvidio da će premijer na ovaj način ipak moći umiriti tenzije i postaviti veliki presedan.

Abi je izabrala vodeća stranka, nakon godina anti-vladinih protesta koji su uzdrmali zemlju. Odmah se ukrcao na brod koji vodi ka reformama i obećao je slobodne višestranačke izbore 2020. godine. Vladajuća stranka trenutno drži sva mjesta u Parlamentu.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije