Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Kako možeš da izlaziš svaki vikend, a dijete ti kod kuće spava sa babom?

Znate, Fejsbuk je jedno šarenilo od gluposti, trivijalnih vesti, „fejk“ patika sa Ali Ekspresa i plaćenih političkih reklama. Ali, u svom tom moru informacija krije se i mnogo korisnih, ali i emotivno potresnih istina i priča.

Redakcija

Izvor: kronervijesti

Foto: denniro / Shutterstock.com

Poslednja me tako duboko potresla, razljutila, razočarala, slomila. I po ko zna koji put počeh da gubim veru u ovaj narod i ovu zemlju. U svu tu njenu blagonaklonost i širokogrudost i toplinu o kojoj kruži urbana legenda, a svedoci njenog postojanja se mogu izbrojati na prste.

Ostali, na primer, rešavaju da pišu poruke grupi samohranih majki. Da razjasnimo odmah, da ne bude zabune: One su borci, one su heroji! One su sunce koje prkosi mraku, neustrašive i jake, a to ne odgovara ovom narodu.

Jednoj polovini je neshvatljivo kako grupa žena može sve ovo, ili bolje reći – kako im je dozvoljeno sve ovo, a druga polovina im potajno zavidi na hrabrosti i slobodi, i samo zato što nema dovoljno jaku kičmu da se uspravi i stane, rešava da ih pljuje.

Foto: Unsplash.com

Da bih vam bolje dočarala sliku, uz njihovu dozvolu vam u originalu prenosim komentare koje ove žene svakodnevno dobijaju u svoje virtuelne sandučiće:

Kakav si ti roditelj ako voliš da izlaziš i da se glupiraš, kao da si svačija?

Kakav primer daješ detetu sa tom frizurom kao tinejdžerka?

Ma ajde, svi znamo kakva ste goveda vi samohrane majke – egoisti koji ne znaju za kompromis.

Šta se zanosiš, izlaziš sa momkom, a kući imaš dete koje treba da gledaš?

Kako bre možeš da izlaziš svaki vikend, a dete ti kod kuće spava sa babom?

Znaš li da urušavaš budućnost svog deteta time što svuda pričaš da si samohrani roditelj?

Svako može da te ima, ne pravi se nedostupna, sigurno ni ne znaš od koga ti je dete.

Šteta je pomagati ovim samohranim majkama, to su žive kučke, samo o novcu misle i kakvu šminku da kupe…

Da li ste se zgrozili? Da li vam se prevrće želudac od ovih komentara?

Foto: Terezika / Shutterstock.com

Dobro, bre, ljudi, odakle vam izvire sva ta zloba? Da li vam je u genetskom kodu zapisana ili je stečena, kako je hranite svakodnevno, zar vas ne jede, zar vam ne gricka utrobu, kad ste tako puni otrova, da se ugušite od njega?

U kojem vi mračnom dobu živite? Trudim se da zamislim vaš profil i mentalni sklop i koje su vaše pobude da pišete ovako gnusne stvari?

A evo šta me najviše plaši – da zaista verujete u sve ovo! Da verujete da je jedna samohrana majka raspuštenica, raspikuća, gnjida, trulež, sram. Da nema prava, da ne zaslužuje da živi, da se smeje, da se raduje, da ima frizuru kakvu želi, da se oblači onako kako hoće. Da ne sme da izlazi i da se zabavlja, da za nju druga, treća ili deseta šansa za ljubav ne dolaze u obzir.

Ako zaista verujete da njeno dete treba da se stidi samohranog roditelja ili da će biti istraumirano i nesrećno, ja vas žalim.

Ne, dragi moji, znate li kada je nesrećno? Kada vidi vašu modricu na oku, a vi ga lažete da ste pali sa merdevina. Kada lupanje šakom od sto znači kraj diskusije.

I vi ćutite i gutate knedle, a dete trepće od straha ili se krije u sobi pod pokrivačem sa zapušenim ušima. Kada žive sa traumama i suzama i fizičkim obračunima, sa despotima i tiranima nesposobnim za ljubav i razumevanje.

Ni jedna odgovarajuća frizura ni uredna odeća na svetu neće vas pretvoriti u dobrog roditelja, a vaše dete u srećnu i zrelu osobu.

Sav taj moral koji propovedate je otrovan i truo. Vi ste trulež, kreatori onih bednih komentara, vi ste oni koji nas vraćaju unazad.

Foto: Natalia Kirichenko / Shutterstock.com

I evo vam jedne još strašnije istine: ne odlučuju se sve samohrane majke na ovaj korak zbog porodičnog nasilja, iako verujem da je to najjači motiv. Ali, ponekad više nema ljubavi. I atmosfera je loša i ljudi tonu i nesrećni su dok se tako grčevito drže za taj sveti brak, a sve to kao zbog dobrobiti dece. Ljubav, šta to beše, nije ti to potrebno, to je za nemoralne žene, za raspikuće! Skandalozno, zar ne?

Pomislite na ovo sledeći put kada legnete sa svojim partnerom okrenuti leđima jedno drugom, sa partnerom koji vas nedeljama nije pitao kako ste. Sa partnerom koji vas nije dodirnuo mesecima. Koji vas verovatno ni ne poznaje, a vi ne samo što ne živite, vi ni ne sanjate.

Da ne govorim o lošem uticaju koji to ima na dete. Razmišljate li ikada o tome, da li zaista mislite da će jedan propali i nekvalitetan brak biti bolji izbor za budućnost tog deteta, nego posvećena i brižna samohrana majka ili otac?

Eto koliko ste osakaćeni i zaslepljeni. Dokle vas nosi taj vaš utvrđeni šablon lažnih vrednosti i taj moral kojim se busate u grudi, i to vaspitanje, kada jednu hrabru majku zasipate groznim komentarima kao što su oni gore.

Možete samo da se pomolite za hrabrost i posvećenost kao žene koje dobijaju ove komentare. Možete da im zavidite na slobodi sa svakog mogućeg aspekta, zato što one grade istoriju, dok vi sejete mržnju, beznadežnost i mrak.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije