Radoznala LolaSponzorisano

Dok sam se ja pitala jesam li lijepa, podsvijest me pitala jesam li zdrava

Ne znam kako druge žene, ali ja sam provela mladost silno želeći da budem lijepa i uporno ne čineći ništa na ostvarenju te želje.

Redakcija

Izvor: PR

Foto: Nađa Berberović

Ništa, osim razmaži malo pudera pod rukama, kreon, sjena, maskara i voilà! Sve drugo izgledalo mi je kao veliki napor i previše obaveza za koje nemam vremena. Naravno da nije bilo dovoljno i naravno da sam provela tu mladost uvjerena da sam najružniji stvor kojeg je planeta ikad vidjela.

Ne znam kako druge žene, ali ja sam nekako naučila živjeti s tim. Čak sam pomalo i prezirala sebe zbog takvih misli i želja, pripisujući ih isključivo potrebama moje plitke taštine.

Godine su prolazile sasvim u redu, budući da nisam birala da mi ogledalo bude sagovornik za čavrljanje o ljepoti. Tačnije, ogledalo mi nije nikad reklo to što sam željela čuti. A kad kažem ogledalo, mislim na svoj odraz u njemu. S takvima se najmanje družimo, zar ne?

Ignorišući taj glas i stas, posvetila sam se nadogradnji ostalih aspekata ljudske ljepote. Njegovala sam neke druge vrijednosti, a polako počela prezirati i tuđe sluđene trke za ljepotom. Profesionalne šminke, trajne šminke, umjetne šminke, botoksi, kiseline, plastične operacije!!! Ako je to cijena, radije bih ostala najružniji stvor kojeg je planeta ikad vidjela. Osjećala sam, ako je ljepota cilj, onda i putovanje mora biti jednako lijepo.

Izvor: Nađa Berberović

I tako sam, u blaženom ignorisanju, stigla do tridesete. Kažu, život počinje baš tad, a ja se baš tad uvjerim da ne lažu. Mada, ne mislim da su time mislili ono što ja mislim, jer se baš tad dogodilo da moj život izrodi jedan sasvim novi život koji je počeo da živi u obliku minijaturne princeze za koju će se ispostaviti da je najljepši stvor kojeg je planeta ikad vidjela.

Obično u takvim životnim fazama, ženama se onaj odraz u ogledalu počne obraćati malo češće, pa malo grublje, ozbiljnije, s malo više imperativa, taman tako da se u glavi uskoro pojavi i želja za hitnom akcijom. Lete ti lete tridesete, stara moja… Ja sam se i dalje, koliko sam mogla, borila protiv tog glasa, umanjujući njegov značaj i banalizujući potrebu za ljepotom kao sredstvom dopadljivosti.

A onda, ‘sasvim slučajno’, kako to hoće biti, do mene je s televizije došao glas jedne predivne mlade dame, koja je baš u pravom trenutku osvijetlila žensku ljepotu iz druge perspektive. Gloria je tog dana entuzijastično predstavljala svoju životnu priču u kojoj je, između ostalog, počela da se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike, koristeći kao bazu čudotvorno smilje koje sama uzgaja i bere na plantaži u Hercegovini.

Na stranu to što se zaljubim u svaku snažnu ženu koja u ruke uzme pustoš i od nje napravi veličanstvenu kreaciju, Gloria je bila prva osoba iz industrije ljepote koju sam čula da beskrajno iskreno apeluje da se insistira na aspektu zdravlja. Lijepa koža je zapravo zdrava koža. Baš kako pazimo na našu ishranu i sve šta unosimo u organizam, potrebno je da i našoj koži pristupamo na isti način.

Izvor: Nađa Berberović

Ahaaa! Konačno je moj buntovnički karakter dobio komad mira. Nikad mi nije bilo prijeko potrebno da se dopadam nekom drugom, pa zbog toga i nisam vrijeme trošila na uljepšavanje. Ali, u tom trenutku sam shvatila da je uljepšavanje bitno samo meni, jer moj izgled jednako je stanje mog organizma i mog duha.

Svo ovo vrijeme dok sam se ja pitala jesam li lijepa, podsvijest me pitala jesam li zdrava. U tom trenutku postalo mi je jako bitno jesam li lijepa. Promijenila sam režim ishrane, naručila proizvode Prirodne kozmetike Gloria na www.prirodna.com i započela jednu novu fazu života u kojoj je sasvim lako baviti se ljepotom. Nekako je prirodno i iskreno.

U jednom momentu kad sam imala one ružne razgovore sa ogledalom, najljepše stvorenje na planeti mi je reklo: Mama, ne želim da umriješ. Čula je kako sam se “počastila” nekoliko puta sa stara moja, a već smo prije obavili teške razgovore o tome kako se umire tek kad se ostari.

Zapravo je to bio trenutak u kojem mi se odmotalo cijelo klupko… Biti lijep suštinski znači biti zdrav. A biti zdrav znači biti dugovječan. Željeti biti vječno mlad znači što duže grliti i ljubiti najljepša stvorenja koja je ova planeta ikad vidjela.

Znam sad i zasigurno: ako je ljepota cilj, onda putovanje mora biti jednako lijepo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije