Hrabra LolaNaslovna vijest

Danas nisam obukla čipkaste tange. To će me spasiti od silovatelja

Talas protesta je zapljusnuo Irsku nakon što je prije nekoliko dana optužbe oslobođen 27-ogodišnjak koji je silovao deset godina mlađu djevojku, a oslobađajuća presuda je izrečena nakon što je njegova advokatica poroti pokazala donji veš u kojem je žrtva bila!

Piše: Jelena Pralica

Foto: Twitter/Screenshot

“Pogledajte kako je bila obučena. Nosila je čipkaste tange!”, uzviknula je advokatica Elizabet O’Konel (Elizabeth O’Connell), tokom suđenja u irskom gradu Kork.

Te čipkaste gaćice su vam ove na naslovnoj fotografiji, odnosno ove malo niže u tekstu. Argument jedne advokatice, kojim je opravdala svog branjenika koji je počinio SILOVANJE je taj da je žrtva to valjda i zaslužila jer je bila u provokativnom ili kakvom već, po njenom mišljeni, vešu.

Drugim, odnosno njenim riječima – sama je to tražila i samo je dobila to što je svojim gaćama tražila.

Koliko vas je danas u sličnom vešu izašlo iz kuće? Vjerujem, nebrojeno. Dakle, nebrojeno vas je koje tim činom pozivate da budete silovane, jer ste besramnice, jer ste pohotnice, jer ste ko zna šta, a što je dovoljno da sutra vašeg silovatelja oslobodi optužbi za taj gnusni čin i pošalje ga na ulicu, među ljude, među vas, gdje iznova postaje predator i gdje je u prilici da ponovi isto.

Možda sam danas izašla iz stana u običnijim, pamučnim gaćama, pa sam spasena, sigurna, nikoga neću izazvati da poželi da imamo seksualni odnos. Samo me zanima kako bi sad neki, da poželi da me siluje, znao kakve gaće nosim, pa da mu to bude znak da je sasvim u redu to što je naumio?! Zašto uopšte neko pomisli da je išta kad su seksualni odnosi u redu ako obje “strane” nisu pristale?!

Stoga me manje čudi ova advokatica, koliko me čude oni kojima je “prodala” svoju priču. A svi zajedno me plaše – gdje ide ovaj svijet, ovaj u kojem nečije gaće pozivaju na silovanje i bivaju olakotna okolnost zbog koje neko ne završi na jedinom mjestu gdje mu je mjesto?!

Jednakog mišljenja je, očito, bila i irska parlamentarka Rut Kopinger (Ruth Coppinger), kada je u utorak, usred zasjedanja parlamenta iz rukava izvukla čipkaste tange. Tim činom htjela je kolegama u parlamentu ukazati na još uvijek gorući problem u Irskoj – prebacivanje krivice na žrtve.

“Neugodno je ovdje pred svima vama pokazivati tange, zar ne? Sada zamislite kako se osjeća žrtva silovanja kada se pred cijelom sudnicom pokazuje njeno donje rublje”, naglasila je ona.

Optuženi za silovanje je tvrdio da je maloljetnica pristala na odnos. Kazao je da su šetali gradom, pa se poljubili, a onda imali odnos na blatnjavoj gradskoj ulici. Kazao je i da je imao problem s erekcijom, pa nije ni siguran da li je uopšte penisom ušao u njenu vaginu. Siguran je, ipak, da je ona pristala. A u to je sigurna i njegova advokatica. A onda je i porota povjerovala njima, a ne djevojci koja je rekla da je silovana.

“Ovaj dokaz ne isključuje mogućnost da je ona bila otvorena za upoznavanje i čak možda i spavanje sa nekim. Morate uzeti u obzir to kako je bila obučena. Nosila je tange sa čipkom na prednjoj strani”, pojašnjenje je advokatice O’Konel, čime nam je, ako smo slučajno bili u nedoumici, pojasnila da žrtva nije žrtva, već mučki provokator.

Aktivistkinje su ubrzo pozvala na reforme zakonskog sistema, koji u sudnici dozvoljava retoriku koja krivicu prebacuje na žrtvu. I irska javnost je zgrožena ovakvim postupkom i presudom, ali i omalovažavanjem žrtve. Danima traju protesti na ulicama gradova širom Irske, gdje žene u vis dižu svoje gaćice i pozivaju na uspostavu pravog sistema odgovornosti – u kojem će silovatelj biti počinilac zlodjela, a žrtva uvijek i samo žrtva.

I talas fotografija donjeg veša je zapljusnuo svijet, onaj virtuelni. Naime, nakon ove presude, mnoge Irkinje, ali i žene u drugim zemljama, su počele da na društvenim mrežama, uz hešteg #ThisIsNotConsent (Ovo nije saglasnost), postavljaju fotografije svojih gaćica, u znak protesta protiv ovakvog ponašanja u sudnici.

Izvor: I Believe Her – Ireland / Facebook

“Nadale smo se da smo kao društvo prevazišli ove arhaične mitove o silovanju koji krivicu svaljuju na žrtvu”, rekla je Suzan Dilon (Susan Dillon), koja je započela Twitter kampanju te osnovala i stranicu I Belive Her – Ireland, na kojoj se žrtve seksualnog nasilja mogu anonimno žaliti, a nakon što su ragbi igrači Pedi Džekson (Paddy Jackson) i Stjuart (Stuart) Olding takođe oslobođeni u slučaju silovanja djevojke na kućnoj žurci.

Da li ćeš i ti fotografiju svojih gaćica uz hešteg #ThisIsNotConsent postaviti na društvenim mrežama? Trebalo bi. Jer nema nam druge nego se, i na taj način, boriti protiv ovog svijeta u kojem je još uvijek u redu da tvoj izbor odjeće bude razlog da te neko siluje i da zbog toga prođe nekažnjeno.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije