Hrabra LolaNaslovna vijest

10 načina na koje UNICEF spašava i poboljšava živote dece širom sveta

Za svako dete, jednake šanse.

Redakcija

Izvor: UNICEF Srbija

Foto: UNICEF/UN0149885/Dejongh

UNICEF radi dan i noć na nekim mestima u svetu na kojima je najteže dopreti do najugroženije dece i mladih. Da im pruži detinjstvo u kojem su zaštićeni, zdravi i obrazovani, kao i mogućnost da ostvare svoje ogromne potencijale.

Navodimo 10 primera toga šta smo sa našim partnerima tokom 2017. godine radili za decu i sa decom:

1. UNICEF je sa partnerima dosegao do 2 miliona adolescentkinja sa podsticajima da izaberu alternative dečijim brakovima.

Foto: UNICEF/UN0149885/Dejongh

Grupa adolescentkinja se zauzela protiv dečijih brakova na treningu karatea koji je organizovan kao deo programa koji podržava UNICEF u okrugu Giridih, u indijskoj saveznog državi Džarkand. Taj okrug ima jednu od najviših stopa dečijih brakova u zemlji.

UNICEF i Fondacija Jago su pokrenuli pilot projekat kako bi iskorenili dečije brakove u 65 sela u okrugu Giridih.

Program obučava i osnažuje adolescentkinje, sarađuje sa verskim vođama i vođama kasti, podstiče osnivanje seoskih komiteta za dečiju zaštitu i podržava zavete roditelja da se okončaju dečiji brakovi.

2. UNICEF je sa partnerima podržao pristup obrazovanju u vanrednim situacijama za 8,8 miliona dece, uključujući 4,2 miliona devojčica.

Foto: UNICEF/UN0118056/Chagara

Devetnaestogodišnja Amina je napustila školovanje u Malaviju kada je imala 14 godina, nakon što joj je preminula majka. Sada pohađa časove pismenosti za adolescentkinje koje ne idu u školu, a koji se organizuju uz podršku UNICEF-a.

„Veoma sam srećna što sada umem da čitam i pišem“, kaže Amina. „Život mi se promenio“. Širom Malavija, kao i u mnogim drugim zemljama, devojčice su u većem riziku od napuštanja školovanja u odnosu na dečake zbog finansijskih ograničenja, ranih brakova, trudnoće i drugih faktora.

UNICEF radi na tome da zadrži svu decu u školi i poboljša obrazovanje devojčica.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije