Loliteti

LOLITETI: Kako je jedno djetinjstvo, baš kao neki cvijet, ostalo vječno zarobljeno u perlama

Margareta Živković iz Kovina nas vodi u svoj vrt šarenih perli.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Megine Šarene Perlice - Facebook

Priča o njenim perlicama počela je jednog kišnog oktobra 2013. godine. O dtada su materijali poput staklenih i drvenih perli te poludragog kamenja nanizali brdo ogrlica, narukvica, minđuša… i to sve iz prirode, od materijala koje nam je ona dala.

“Majka Priroda… čitav svoj život je volim… Od malena sam okružena cvećem, ležala sam kao devojčica u polju kamilice i posmatrala oblake i razmišljala kako bih mogla da sačuvam jedan mali cvet kad nam godišnje doba ne dozvoljava. I tako tragajući za nečim drugačijim pronašla sam smolu, savršen način da zarobite jedan maslačak“, počinje ona svoju priču za Lolu.

Foto: Megine Šarene Perle – Facebook

Primjenjuje tehniku izlivanja smole, a za sam postupak izrade kaže da nije težak, ali da iziskuje mnogo strpljenja i koncentracije. Izrada, kroz različite etape, traje dva do tri dana, a biljke prije izrade čuva u herbarijumu.

“Kada sam detaljno ispitala čitav postupak i proces rada sa smolom, na redu je bio i moj prvi projekat, daću vam mali nagoveštaj – ona se meša u svaku čorbu. Biljka sa kojom najčešće radim je divlja šargarepa, ona se provlači kroz skoro sve radove. Naravno, da ne zaboravim lekoviti neven, majcinu dušicu, mirisnu ružu, mističnu paprat, mahovinu, šišarke… mogla bih do sutra da nabrajam. I ne samo cveće, vi možete praktično sve zarobiti u vremenu, sećam se jedne gospođe koja me je pitala da li mogu i dečiji zubi? Nasmejala sam se, zanimljiv predlog, ali da, mogu i zubi.

Foto: Megine Šarene Perle – Facebook

Svaki njen komad nakita iz prirode napravljen je sa velikom pažnjom. U svaki je, kaže, unijela mnogo lijepe energije i beskrajno mnogo ljubavi, kako bi prirodu i njenu ljepotu što duže zadržala u izvornom obliku.

“Na ovaj način, zauvek ste sačuvali omiljeni cvet, ili predmet, ustvari bilo šta što želite da odoli vremenu. Uspomena na lep trenutak, na voljenu osobu, neko prošlo vreme, ili u mom slučaju detinjstvo”, pojašnjava Margareta te dodaje da su u njen “vrt” svi dobrodošli, posebno romatične, avanturističke, duše zaljubljene u prirodu.

Kako izgleda taj njen vrt možete pogledati i na Facebook stranici Megine Šarene Perlice te Instagram profilu @megzdeal. A tamo – obilje perli, komada nakita, obilježivača za knjige, slika načinjenih od biljaka i sličnih sitnica u koje je upakovan, svaki za sebe, poseban i autentičan, komadić prirode.

“Danas više od 11.000 ljudi prati moje rukotvorine iz prirode, znate da je to manji grad, uz takvu povratnu reakciju, toliko pozitivne energije, shvatam da nisam pogrešila kada sam se usudila na ovakav korak… Nazivaju me šumskom vilom, zadivljeni su, jako zainteresovani, to je samo deo komentara koje svakodnevno dobijam. I kako da ne budem srećna, kad se ostvario moj san, radim nešto što volim a to je primećeno i prihvaćeno. Stvarno nema lepšeg osećaja od ovog, da nešto svojim rukama napravite, a drugi to prepoznaju i cene”, govori Margareta.

Foto: Megine Šarene Perle – Facebook

Ipak, u početku je sve to bio hobi, a koji je prigrlila nakon što joj je sestra, vidjevši jednom prilikom kako popravlja nekoliko pari svojih minđuša, rekla da to toliko dobro radi da bi sve to mogla i da prodaje. Margareta kaže da je njen posao u to vrijeme bio u turnusu i da prosto nije imala vremena za kreativnost (iako je cijelog života naginjala ka njoj).

“I tako sve do jednog kišnog oktobra 2013. U tih desetak dana odmora, napravila sam nekoliko pari minduša, i nakon odmora odnela koleginicama na posao. Oduševile su se i sve kupile. Onda su lagano krenule i prve porudžbine. Nakit sa smolom dolazi tek dve godine kasnije”, pojašnjava ona.

Neško kasnije se odlučila da će to biti njen posao. Odvažila se, kaže, iako je većina skeptično gledala na tu njenu ideju (kakav sad nakit kao posao, daj nešto realno).

“Ali opet, neke stvari ne možete uraditi bez podrške, makar i moralne. Suprug je od samog starta moja podrška, kao i četvorogodišnja ćerka Iva, koja mi rado pomaže u berbi cveća i skupljanju lišća“, dodaje.

Foto: Megine Šarene Perle – Facebook

Priroda je, pojašnjava, neicrpan izvor inspiracije, ali i tu se povremeno dese kreativne blokade. Tada se prepusti čitanju, filmovima, odlascima u pozorište, jer “sve može da vas inspiriše ako mu dopustite”.

“Prostor u kom radim, atelje, to je samo moj prostor, i budući da sam noćobdija, tada ove kracije iz prirode i nastaju, kad je tišina, kad svi spavaju. Svaki komad je napravljen sa velikom ljubavlju, i tako pažljivo upakovan da svaki kupac bude oduševljen kako izgleda ta mala, bela kutija puna magije. Moj nakit mogu nositi svi koji su kao ja zaljubljeni u prirodu, avanturističke i romantične duše, pa čak i oni malo mračniji mogu da uživaju u njemu. Recimo, jedan od noviteta u mom vrtu su privesici koji svetle u mraku, leptir, ribice, kolibri, krila anđela.. Mališani se posebno obraduju (a moram priznati i stariji). Oblačak koji sam napravila ćerki, ne skida ga, i obavezno se svima hvali i pokazuje kako sija”, priča Margareta za Lolu.

Nejni paketi putuju samo širom Srbije, već i u BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru, ali i u Ameriku, Kanadu, Australiju…

“Mnogi žele da poklone najdražima nešto iz moje bašte. Zato uvek kažem da je svako dobrodošao. Pa izvolite, prošetajte se”, poručila je Margareta za kraj.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije