Praktična Lola

Prazničnu magiju su stvorile žene. I sada ih ona polako ubija

Emocionalni napor koji žene ulažu tokom ovog doba godine, prijeti njihovom mentalnom zdravlju.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Gemma Hartley - huffpost.com

Foto: LightField Studios / Shutterstock.com

Moram još da pošaljem božićne čestitke, ali pomisao na sve korake koje moram da poduzmem da uradim ovaj zadatak me muče već mjesecima. Rezervisala sam fotografa još krajem avgusta. Birala sam i kupovala garderobu za cijelu porodicu još u oktobru. U novembru smo se već i slikali, ali tek nakon prepiske preko maila, odlučujući o vremenu i mjestu, imajući, uz sve to, i uvid u vremensku prognozu.

Fotke će biti uskoro gotove, i možda ćemo se lako odlučiti za najbolju, ali najizgledniji scenario je da ću provesti sate odlučujući koju od fotografije djece, gdje prave čudne face, da pošaljem baki i dedi. Nikada ne mogu biti pristoji na slikanju, bez obzira na nagovaranja i podmićivanja.

Zatim ću pažljivo birati čestitku i odlučiti se za pravu prateću poruku, i to tik prije nego što ju naručim. Onda ću morati provjeriti adresar, kontaktirati mnogo ljudi, odlučiti kome sve treba poslati čestitku (u bilo kojoj formi).

Jedne godine sam preskočila čestitke. Mojoj tetki je to slomilo srce. Roditelji moga muža su ostali bez seta slika svoje unučadi. Zakazala sam ne samo u dirigovanju procesom sređivanja čestitki, već i u uzimanju u obzir tuđih osjećanja i očekivanja.

Foto: Samo Trebizan / Shutterstock.com

Žene već odrade tonu emocionalnog posla – psihološkog fenomena neplaćenog, često nezapaženog rada koji podrazumijeva brigu o tome da su svi oko tebe srećni. Ali tokom praznika taj se rad znatno uveća. Nastaje više mentalnih lista obaveza koje treba žonglirati, više obaveza na kalendaru za obratiti pažnju, više zadataka za obaviti. Veći je pritisak da stvari budu magične za ljude oko vas.

Potrebno je mnogo napora, koji se ne vidi i ne cijeni, da bi sve išlo glatko.

Kako se nositi sa emocionalnim teretom tokom ovih dana u godini

Svakako se trudim da brinem i o sebi tokom praznika, uobičajeno uvodeći joga rutinu i ispijajući mnogo zelenog čaja bez kofeina da bi se nosila sa stresom. Ali me on ipak stigne. Kako je obaveza mog muža da donese jelku i postavi vanjske ukrase, većina stvari mene čeka.

Ja sam ta koja se brine o prazničnom kalendaru, brine o skafanderima, planira obilaske familije, i koja se brine o poklonima za sve. Iscrpljujuće je i djeluje kao da tome nema kraja. Inače bi ovaj nivo produktivnosti učinio da se osjećam kao rok zvijezda, ali tokom ovog godišnjeg doba, djeluje mi kao da zaostajem.

Eksperti kažu da ovaj nivo intenzivnog pritiska može dovesti do perfekcionizma – i to one najekstremnije forme, gdje se vezuje za pogoršanje mentalnog zdravlja. Pojedina istraživanja povezuju perfekcionizam sa anksioznošću, depresijom, pa čak i mislima o samopovređivanju.

Foto: Ollyy / Shutterstock.com

Ne težim savršenstvu, ali tokom praznika je lakše naći mjesta da budem dodatno fleksibilna. Mogli smo sami nabaviti svoje drvce. Mogla sam se posvetiti šivaćoj mašini i napraviti stoljnjak ili maramice.

I tako se nađem u situaciji gdje radim mnogo, ali mislim da bih mogla još. 

Stručnjaci savjetuju da se odvojite od Instagrama. I ima smila, jer studije pokazuju da je povećana upotreba društvenih mreža povezana sa osjećajem usmljenosti, anksioznosti i simptomima depresije.

Umjesto toga možete se posvetiti malo sebi. Imate odvoljno emocionalnog napora, da biste samo dodavali još.

Možda bi najbolje bilo da ponovno procijenite vaš rad i vrijeme utrošeno u njega i odaberte da se posvetite samo onome što vam znači.

Suprotstavite se glasu u vama koji vam govori da to što radite nije dovoljno. I ako ne uradite nešto, shvatićete da svijet nije stao, i da će možda ostali početi da odrađuju svoj dio.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije