Radoznala Lola

Od nakita je nosila samo kutlaču – bukvalno

Da li jedna poštena Srpkinja može da pobjegne od kuhinje makar dok traje jedna modna revija? – Zašto ne?

Nataša Bursać

Foto: Marinia / Facebook.com

Kako zamišlajte modernu ženu? I to onu na Balkanu?!
Kao nekoga ko može sve, je l’ da?

A kako izgleda njen tipičan dan?
Recimo, upravo je došla sa frizure, jer joj se žica za ribanje posuđa upetljala u rep, (sreća pa joj se tom prilikom manikura nije poremetila), na očima joj je još uvijek postojan smokey eyes, ulazi u kuću, ali se ne izuva. Jer, ona i po kući hoda u štiklama, baš poput onih “očajnih domaćica”. Ide, a gdje drugo nego u kuhinju, i pogledom traži svoju heute couture pregaču, jer treba pristaviti pasulj.
Čekaj šta?!

Pa tako su modernu Srpkinju mogli da protumače posjetioci nedjelje mode u Budimpešti i to tokom svečanog otvorenja. Pretjerujem da, ali vjerujte mi ni blizu kao, nadasve moderene dizajnerke, Marina Ilić i Ksenija Zlatić.

Naime, njihova kolekcija Silverwear je upravo bila inspirisana modernom ženom i predstavlja, valjda, žene koje ove žene žele da oblače.
Ali, da li su se zapitale da bi se ovo njihovo viđenje vrlo lako moglo protumačiti na više načina, uglavnom pogrešnih?

A kako biste vi protumačili srebrne komade inspirisane kuhinjskom folijom, mrežicom za posuđe, šerpama, loncima, poklopcima, kutlačama, pregačama? A jedna čitava odjevna kombinacija je posvećenja mućenju jaja?!

A koje je zvanično tumačenje? Šta je dizajn htio da kaže?

“Kolekcija Silverwear inspirisana je modernom ženom koja, pored toga što ima mnogo ličnih i profesionalnih obaveza, i dalje uspeva da bude dobra domaćica u svom domu, a istovremeno vodi računa o tome da uvek izgleda izuzetno. Nema potrebe čekati posebnu priliku kako bi izgledala sjajno – svaka žena u haljini Silverwear može da ostavi snažan utisak i izaziva divljenje.”

Vidite, uopšte nisam pretjerala na početku. I zar zbilja – divljenje?

Tako je jedan od rijetkih prodora srpske modne scene na zapad prošao, pa, blago rečeno, upitno. U ime moderne Srpkinje po pisti su prošetale manekenke u srebnim kreacijama sa asesorajzom u vidu šerpi, lonaca, kutlača i ostalog.

Da li je to poruka koju žalimo da pošaljemo u svijet? Jer… Ne smijemo da zaboravimo da smo svi mi diplomate kada smo u drugoj zemlji i da svojim ponašanjem šaljemo određenu poruku o svojoj zemlji, a gotovo nikada samo o sebi. A onda, o reviji o nečemu ČEMU je mjesto u kuhinji, da i ne pričam.
Da li je posuđu mjesto u kuhinji ili na pisti?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije