Radoznala Lola

Razboljela sam se zbog implantata u grudima

Ali niko mi nije vjerovao.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: ELIZABETH NARINS - cosmopolitan.com

Foto: KARISSA PUKAS / Facebook

Ovako svoju ispovijest započinje YouTube zvijezda Karisa Pukas (Karissa Pukas).

Depresija, hronične vrtoglavice, gubljenje svijesti. Vjerovala je da implanti u grudima imaju neke veze sa tim.

Još uvijek ih čuva u dnu svog ormara. Ponekad poželi da ih raznese, samo da ih gleda kako pucaju, ali ih ipak ostavlja kao podsjetnik kako joj je zbog njih dugo bilo loše.

Karisa je svoj prvi push-up grudnjak kupila kad je išla u deveti razred, daleko prije nego je pokrenula svoj YouTube kanal – 2011. godine. Mislila je o tome kako sve poznate osobe imaju velike grudi te je i ona odlučila da pređe sa B korpica na one D. Imala je 22 godine.

Tada je ovaj zahvat bio znatno komplikovaniji, a eventaulne posljedice opasnije; od curenja samog silikona, pa do raka.

Ali bila je optimistična kad je otišla konačno pod nož. Platila je sadašnjih 6.400 $ za dva silikonska implanta. A to iskustvo je dokumentovala na svom kanalu.

Operacija je trajala nekoliko sati i prošla je gotovo besprijekorno. Ali…

Prva stvar koju je osjetila kada se probudila je stegnutost, kao da joj je slon sjedio grudima. Pa iako se već mjesec dana nakon zahvata vratila svojim redovnim aktivnostima, osjećala je nelagodu u leđima i morala je posjetiti kiropraktičara. Uostalom, radila je mnogo za računarom.

Stanje joj se pogoršalo šest mjeseci nakon operacije. Prvo ju je savladala anksioznost, svega joj je bilo previše. Pripisala je sve stresu i umoru. Onda joj je tijelo počelo čudno da miriše, osjećala je metal. Zatim su nastupili i hronični bolovi – u rukama, nogama, zlobovima… Bila je konstanto iscrpljena.

Tokom godina, stvari su se pogoršale, te se odlučila potražiti ljekarsku pomoć. Nisu mogli da pronađu uzrok njenim poteškoćama. Jedan ju je ljekar čak optužio da lažira simptome i da prestane da na taj način koristi zdravstveno osiguranje, drugi joj je rekao da je u pitanju depresija. Ali tajming joj je bio čudan.

Ipak, vremenom se pomirila s tim da polagano stari – mlada. Onda, bilo je tu još čudnih zdravstvenih problema: intenzivan miris urina, izgubila je želju za seksom, gubila je kosu polako, imala je akne (kao da iznova prolazi kroz pubertet), vid joj se mutio, imala je vrtoglavice, gubila je koncentraciju. Ipak, gotovo, konstantna dijareja je bila najgora.

Pokušavala je da se nosi sa svim tim, probavala je i razne metode, ali ništa nije pomoglo. Njeno stanje je počelo da utiče i na njenu dugogodišnju romantičnu vezu. Iako nije mogla da vjeruje da će taj odnos išta da poljulja – kada je jedna osoba u vezi konstantno bolesna, oboma je teško. “Osjećala sam krivicu jer nisam neko društvo, niti sam bila raspoložena i vesela, niti sam imala libido.”

Kroz sve to nastavila je da snima videe za svoj kanal – snimala se i šminkla – potiskujući probleme zbog posla.

Čak je objavila par videa o tome – i danas smatra da ju je to spasilo. Pet godina nakon zahvata, na nekom od videa, neko je napisao: “Tegobe koje prouzrokuju implanti u grudima”.

Prvo je pomislila da njene grudi nemaju ništa s tim. Uostalom, voljela je svoje nove grudi i sama ih je platila i nije htjela vjerovati u to da je sama sebi to sve priredila.

Kako joj se uskoro stanje pogoršalo, i to u pravo u području grudi, kockice su se posložile. Sve je i počelo nakon operacije. A i simptomi su se poklopili sa onima koje navode u istraživanju o bolestima koje prouzrokuju impalnti u grudima.

“Kako nisam vidjela ovo? Kako niko, ko mi je pomagao, nije vidio ovo?”, pomislila je.

Teži dio je bio ustanoviti sigurnu dijagnozu, jer nije bilo nekog sveobuhvatnog testa, niti je ovaj zdravstveni problem bio naširoko poznat medicinarima. Nakon što je doktor pregledao njene grudi, ustanovio je da je sve u redu sa implantima. Ipak, odlučila je da ih izvadi.

Da bude sigurna, ovog puta je istražila detaljno najbolje opcije i najboljeg hirurga i na kraju potrošila ukupno 6.800 $ za drugi zahvat.

Kada se spremala za operaciju bila je znatno nervoznija nego šest godina ranije. Operacija je, srećom, prošla izuzetno uspješno. Probudila se sa velikim osjećajem zahvalnosti.

Svi su konstatovali da je odmah nakon operacije izgledala puno bolje, lice joj se odmah smirilo, a i bolje je vidjela.

Nekoliko dana nakon tog zahvata hirurg je je dao implantate u plastičnoj kesi. Bili su tako teški, da se zapitala kako ih je mogla nositi svo to vrijeme. Taj silikon ju je uništio, pomislila je.

Kada se vratila kući i prepješačila sa jednog kraja grada na drugi, umjesto da ide taksijem, shvatila je da je dobila svoj život natrag.

View this post on Instagram

Almost 5 months. Almost all symptoms reversed. I have energy, I have power and I feel like myself after such a long time with my head under the water. It’s been incredible. After struggling for so long, I have my health back. Breast implants were the single most stupid thing I’ve done to my body. I drank the coolaid- I thought I did right by going to multiple consults and reading forums online. I was headstrong thinking this was what I needed to feel more like a woman. So trusting that the medical industry knew all if the procedure was so common. Totally naive. They are not safe. They never have been. There is no long term study’s showing breast implants are safe, or even showing that any of the 40+ chemicals that make up the implant product are safe. THE ONLY PEOPLE WHO ARE TELLING YOU THESE ARE SAFE ARE THE PEOPLE TRYING TO SELL YOU A PRODUCT. Not to mention, if they do- it’s almost guaranteed income every ten years as you’ll need to have them routinely replaced. STOP trusting the people who are trying to sell you a product and dig for the actual fact. What is really happening here?! You can’t let an industry like this self regulate. Shame on the FDA for allowing it in the first place. It’s like asking the cigarette industry be in charge of publishing all health data on their products. The global breast implant industry is anticipating 2 Billion dollars of revenue – do you think they want that to change? Probably not. Wake up. Look at the non biased information and medical papers of people who are NOT benefiting from the sales of breast implants. You deserve the truth- we all do. #Explant #explantsurgery #BreastImplantIllness #Bii #BreastImplants

A post shared by K A R I S S A ? P U K A S (@karissapukas) on

Sada, šest mjeseci poslije, ne može da vjeruje da je toliko dugo živjela tako loše. Još uvijek joj treba vremena da se u potpunosti oporavi, ali većina nesnosnih simptoma je nestala.

“Nakon svega, nisam protivnik plastičnih operacija, protivnik sam neinformisanosti.”

Na kraju, kako kaže, sama se odlučila na taj potez, i ne može nikoga da krivi. Najbitnije je ne zanemarivati svoje zdravlje.

The TRUTH about BREAST IMPLANTS – Breast Implant Illness

» My breast implants were making me chronically sick – here is my story – FULL VIDEO HERE: https://www.youtube.com/watch?v=hdrnkhiNF6M(Please check the desctiption box on youtube for all relivant links/ studies & more information)

Gepostet von Karissa Pukas am Samstag, 28. Juli 2018

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije