Radoznala Lola

Samo osam zemalja EU seks bez pristanka smatra silovanjem

U Europskoj uniji, statistički gledano, jedna od 20 žena starijih od 15 godina silovana je, a 10% njih proživjelo je neki oblik seksualnog zlostavljanja.

Redakcija

Izvor: Tomislav Kukec - 100posto.hr

Foto: Doidam 10 / Shutterstock.com

Zabrinjavajući su to podaci koje je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. novembra, objavio Amnesty International (AI) u suradnji s Agencijom za fundamentalna ljudska prava (FRA).

Iako se u izvješću ističe kako se situacija lagano poboljšava, još uvijek postoje problemi sa zakonima, koji često seks bez izravnog pristanka ne definiraju kao silovanje, odnosno, uopće ga ne definiraju kao nešto kažnjivo.

Mogla je držati skupljene noge

U izvješću se napominje kako samo osam zemalja u Europi ima zakone prema kojima se seks bez pristanka smatra silovanjem, dok sve druge kao uvjet za dokazivanje kaznenog djela silovanja postavljaju upotrebu sile ili prijetnje. Posljednje zemlje koje su se pridružile strožem definiranju silovanja su Island i Švedska, a u potonjoj su aktivisti više od desetljeća vodili pravnu bitku kako bi to postigli.

Euronews tako, citirajući najnovije izvješće, podsjeća na slučaj 15-godišnjakinje iz Švedske koju su tri vršnjaka silovali staklenom bocom dok nije prokrvarila. Sud ih je oslobodio krivnje jer “je nisu htjeli ozlijediti i prestali su čim su vidjeli da krvari”, a sudac je u sramotnoj presudi ustanovio i da je “mogla čvršće držati skupljene noge kako bi zaštitila svoje dostojanstvo“. Pritom je u obrazloženju presude pisalo i kako “tijekom seksualnog čina ljudi često prirodno i spontano rade različite stvari, bez izričitog pristanka na njih”.

Foto: Doidam 10 / Shutterstock.com

Španjolska, Portugal i Danska mogle bi biti slijedeće zemlje koje će pratiti put Švedske i Islanda, a taj uspjeh pripisuje se žestokoj borbi nevladinih udruga i aktivista za prava žena. No, žalosno je da se iz ovog izvjeća može izvući zaključak kako se promjene u zakonodavstvu događaju tek kada se nekoj ženi dogodi brutalan slučaj nasilja, jer javnost do tada kao da nije senzibilizirana. Tako su u Španjolskoj milijuni žena izašle na ulicu početkom ove godine, prosvjedujući protiv odluke suda da petoricu silovatelja osudi samo za seksualnu zloupotrebu, a ne i silovanje.

Obvezujuća odredba Istanbulske konvencije

Sličan se slučaj, podsjeća AI, bilježi i u Portugalu gdje su silovatelji dobili samo uvjetnu kaznu za “seksualno zlostavljanje osobe nesposobne braniti se”, a ne silovanje, a dokazano je da su zlostavljali ženu koja je bila pod tolikim utjecajem alkohola da se u više navrata onesvijestila.

Svjesnost o problemu zakonskog gonjenja silovanja raste širom Europe, a grupe se organiziraju i u Norveškoj, Irskoj, te brojnim drugim zemljama. Izvješće završava podsjećanjem kako su sve zemlje koje su ratificirale Istanbulsku konvenciju dužne kriminalizirati seks bez izravnog pristanka druge osobe.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije