Praktična Lola

Majčino mleko je bukvalno magično, kaže nauka

Čak i ako čvrsto verujete da je najvažnije od svega da je beba sita, prosto je neporecivo da je majčino mleko superiorno u odnosu na bilo koju drugu vrstu hrane koju ćete ikad dati svom detetu.

Redakcija

Izvor: A. Cvjetić - zelenaucionica.com

Foto: Shutterstock.com

Od načina na koji se prilagođava potrebama deteta, do svojih imunoloških moći, majčino mleko je verovatno najsuperiornija hrana na svetu.

Neverovatna je stvar što je telo majke u stanju da proizvede jednu tako magičnu supstancu koja je za njeno dete daleko više od obične hrane. To je i jedan dokaz prirodne, urođene majčinske intuicije za njeno dete. To, da njeno telo radi tako da proizvodi ono što je potrebno njenom detetu, verovatno je najmoćniji proces koji je priroda stvorila.

A evo i šta nauka ima da kaže o magiji majčinog mleka:

Majčino mleko se prilagođava i polu bebe

Istraživanja su pokazala da se mleko iste majke razlikuje i menja u zavisnosti od toga da li doji dečaka ili devojčicu. Tačnije, mleko koje proizvodi majka koja doji devojčicu uglavnom je manje masno i manje bogato proteinima nego ono za dečake. Ono što je još neverovatnije jeste i da to prilagođavanje polu deteta varira u zavisnosti od kulture. U Keniji, recimo, majke proizvode kvalitetnije mleko za devojčice. Hipoteza istraživača je da je razlog tome činjenica da devojčice imaju šansu da poprave imidž i stanje porodice ako se dobro udaju.

Sastav majčinog mleka se menja kako beba raste

To će vam reći svaka majka koja je dojila bebu. Mleko prvih dana nije isto kao ono koje dolazi posle mesec ili dva meseca dojenja.

Izvor: Shutterstock.com

I ove promene nastavljaju da se dešavaju kako beba raste. Prema studiji objavljenoj u čuvenom magazinu Pediatrics, masnoća i energija sadržana u određenoj količini mleka majki jednogodišnjaka, daleko je veća od masnoće i kalorijske vrednosti u istoj količini mleka majki koje doje mlađe bebe.

Kada je beba bolesna, majčino mleko proizvodi i antitela

Kada se razbolimo, broj leukocita nam skače, kao rezultat reakcije imunog sistema. Ukoliko je beba koja sisa bolesna, i mleko njene majke imaće veći broj leukocita nego inače. Još je neverovatnija teorija o načinu na koji se ovo zapravo dešava: iako nije dokazano, postoje razlozi zbog kojih naučnici veruju da iz bebinih usta kroz maminu bradavicu putuje informacija da je bebi potrebna pomoć, još antitela da se izbori sa prehladom.

Jedna mama je slikala svoje mleko koje je izdojila u periodu dok je hranila bolesnu bebu i objavila fotografiju na Fejzbuku uz komentar da je neverovatno koliko to mleko liči na kolostrum – prvo mleko koje obiluje leukocitima i antitelima. Kao što je ona sama dodala: „Prilično neverovatno, zar ne?”

Dojenje smanjuje rizik od nekih bolesti

Istraživanja su nepobitno dokazala i da dojena deca odrastaju uz manje šanse da obole od astme ili da imaju problem sa alergijama.

Izvor: Shutterstock.com

A da ne pominjemo to što je nedavna studija pokazala da ljudski proteini pronađeni u majčinom mleku mogu pomoći u borbi protiv raka. Tako je: raka.

Majčino mleko je posebno „dizajnirano” za naše pametne bebe

Iako sve mame sisara proizvode oligosaharide u svom mleku, ljudske majke su super-proizvođači oligosaharida. Čak više od 200 vrsta. Neverovatno u celoj toj priči? Pa naše bebe ne mogu ni da svare toliko prostih šećera.

Ali, iako bebe ne mogu direktno da svare oligosaharide, istraživanja su pokazala da njihovo prisustvo u mleku pojačava produktivnost sistema za varenje, što dalje bebama pomaže da svare proteine i ostale forme energije mnogo efikasnije.

Prateći taj proces, naučnici koji istražuju evoluciju, tvrde da majke (potpuno nesvesno) investiraju energiju u proizvodnju oligosaharida da bismo našim malim pametnicama dali više energije da razvijaju svoj intelekt.

Majčino mleko se tokom noćnih podoja menja da bi podstaklo bebin san

Majčino mleko koje se proizvodi noću ima viši nivo nukleotida koji podstiču san, od dnevnog.

Iako dojenje nije lako, naročito u periodu dok se uspostavlja, snagu svakoj majci daje činjenica da, ne samo da svojoj bebi pomaže da raste uz najbolju hranu na svetu, već uz to proizvodi i nešto zaista jedinstveno i magično!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije