Radoznala Lola

Slučaj: Narod protiv providne haljine

Egipatska glumica i manekenka Ranija Jusef (Rania Youssef) se suočava ne samo sa osudom javnosti, već i onom pravnom, nakon što se na ceremoniji zatvaranja filmskog festivala u Kairu pojavila u… pa djelimično providnoj haljini.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: SundiataPost

Njene noge otkrivene providnom haljinom su almarmirale širu javnost na društvenim mrežama, kao i grupu advokata koji su podigli optužnicu za “nepristojnost u javnosti”.  Zbog toga joj sada prijeti i zatvorska kazna.

Zbog otkrivenih nogu, da. Što je zapravo problem prikrivanja iskonskog identiteta jedne zemlje i njenog stanovništva, i privida liberalizma i demokratije, dok je ispod površine utemeljen suprotstavljeni kulturni identitet. I dok joj se s jedne strane na tržištu nudi, čak propagira, opcija famozne “naked drees”, s druge je čeka osuda ako baš nju odabere.

U tom slučaju, (većinom) žene ostaju zbunjene između onoga što navodno smiju, i onoga što zaista smiju, odnosno ne smiju. Jer ovo ipak nije izuzetak niti prvi slučaj, da javnost spremna dočeka i osudi “nepristojno” oblačenje, ponašanje i slično.

Tako su tokom 2015. godine u Maroku dvije žene bile optužene jer su nosile haljine za koje se smatralo da su provokativne. Tačnije, nosile su, kako se navodi, “evropske” hajine.

Iako je tada postavljeno pitanje utemeljenosti ovih zakona danas, te je povuklo sa sobom društveni aktivizam, par godina kasnije našli smo se na istoj stranici krivičnog zakona.

Stroga pravila u oblačenju važe izgleda i za posjetioce zemalja čiji pravni sistem određuje zatvorsku kaznu za takoreći kršenje “dress code-a”, budući da je i pjevačica Dženifer (Jennifer) Lopez izazvala bijes među stanovništvom Maroka kada je, prema navodima medija, bila “oskudno” odjevena tokom koncerta u Rabatu te iste 2015. godine, a koji je prenosila državna televizija.

Navodno je sud u Egiptu tokom prethodne godine optužio i popularnu pjevačicu Šaimu (Shaimaa) Ahmed na dvije godine zatvora jer se u spotu pojavila “u donjem vešu dok sugestivno jede bananu”.

Šaima je proglašena krivom zbog “podsticanja razvrata i objavljivanja nepristojnog muzičkog spota”, navodi BBC.

Lista se nastavlja – plesačice koje su osuđene na kaznu pritvora zbog “razvratnog plesa” u muzičkim spotovima, odjeće koje su tom prilikom nosile, i/ili tome slično.

Sada je opet jedna žena zasmetala izoštrenom i kritički nastrojenom svevidećem oku javnosti. Ali, neka akcenat stoji na pravnu utemeljenost toga. Ranija, koja je uredno uputila javno izvinjenje putem mreže Twitter, do 12. janura ima rok da spremi odbranu na zvaničnom suđenju.

Ko smo mi zaista da krojimo zakon u Egiptu, ali ne možemo da se otrgnemo pomisli da jedna pomalo prozirna haljina može da bude razlog zatvorske kazne do pet godina. U 2018-oj!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije