Praktična Lola

Kako da preživite život, part III

Do sada smo se bavili promocijom radionica na temu životnih dešavanja koja se, manje ili više, svima dešavaju. Današnja radionica posvećena je onima koji žele da postanu slavni. Požurite sa prijavama, ima još par slobodnih mesta za radionicu u Gornjoj Šatornji. Tokio i Njujork su rasprodati.

Redakcija

Izvor: Sanja Ciganović / Umdrumiostalo.blogspot.com

Foto: Gonzalo Aragon / Shutterstock.com

KAKO DA PREŽIVITE POPULARNOST

Završili ste neki od ovih novih fakulteta i krenuli da osvajate svet. Znanje i zvanje su diskutabilni, ali je samopouzdanje na nivou Napoleona. Opremljeni tim jakim oružjem, svesni ste da za vas nema prepreka na putu slave i popularnosti. Uz moju radionicu postaćete mega popularni. Znači, ništa ono u svom gradu ili zemlji, popularnost je globalna.

Prvo treba da otvorite domen i slikate se dok potpisujete ugovor. Sliku odmah bacate na sve mreže, kao da ste osvojili Kosmos, u najmanju ruku. Isti princip važi i za neka druga društveno popularna stecišta. Ako poznajete nekoga ko je tu visoko pozicioniran, možete da se slikate i bez da plaćate bilo šta. Često su moguće kompenzacije raznih sorti, raspitajte se na vreme.

Savladali ste prvu stepenicu na lestvici popularnosti. Vreme je za novo slikanje. Sa sobom uvek vodite profi fotografa, ili bar osobu od poverenja, koja će da slika svaki vaš pokret. Poput onih slikovnica “Maja na plaži”, “Maja u cirkusu”, e, tako i vi morate da imate slike dok montirate tegove na šipku, slike na kojima se vidi da ste uparili boju patika sa bojom strunjača u teretani, sliku kako kuvate supu. Ukoliko, za personalnog fotografa svoje slave, odaberete osobu koja je objektivna i ne divi vam se do imbecilnosti, moguće da ćete imati slike koje ističu vašu običnost a ne savršenost. Ima li veće prepreke ne putu slave nego što je biti običan? To je nešto najgore što influenser sebi ne sme da dopusti. Među mnogim knjigama o Maji, ne postoji “Maja je obična”.

Foto: Aniwhite / Shutterstock.com

Kada god ste u prilici, ističite koliko ste lepi, uspešni i popularni. Startuju vas raznorazni ali ne, vi ste verni samo svom putu uspeha i ne primećujete ništa van toga. Niko nije ravan vašem savršenstvu. Svi ostali zemljom hode a za vas su rezervisane pozicije za slavne. Dok ti obični prave porodice, rađaju decu, bore se sa isplatom kredite za predhodno letovanje, vi obilazite svetske destinacije. Što u fotošopu (tu je, opet, bitan onaj prijatelj što se razume u fotografije) ili u poseti sestri od tetke što ćemo, u daljem tekstu, zvati osvajanjem još jednog tržišta.

Dokazano je da saharske kamile pate kada ne znaju za vašu planetarnu popularnost a i nije dobro za image da ste samo u jednom gradu. Morate da odajete utisak da se nešto krupno događa svakodnevno. U suprotnom, obični ste i nezanimljivi, a od slave nema više ni s.

Družite se samo sa influenserima, po principu “ja tebi vojvodo, ti meni serdare”. Tako će verodostojnost magle koju prodajete dobiti veći značaj. Influenserska magla, ipak, nije tek tamo neka magla. Ova ima primese nekih strašno rogobatnih reči, koje u ušima običnih smrtnika zvuče strašno pametno. Neki samo idu na pijacu a neki učestvuju u realizaciji projekata optimizacije nabavke male vrednosti. Priznaćete da nije isto. Ukoliko primetite da vaša popularnost opada, postoji par trikova koji uspešno razmrdavaju masu uspavanih obožavalaca.

Foto: MicroOne / Shutterstock.com

Opljačkani ste. U stan su upali provalnici i ukrali vaš laptop koji ste taman dobili na testiranje, od uvoznika. Ništa porecelan iz Češke, ništa pirotski ćilim, ta gamad je znala da su vaši razvojni projekti vaše blago najveće. Šteta je što vaš tzv. kućni video niste prebacili na hard disk. Ukoliko pljačka ne privuče dovoljno empatije, “procureli kućni video” će to da odradi. Ako imate male sise, onda ništa, to nikome nije zanimljivo da gleda. Drugi način je da vađenje uraslog nokta proglasite za ozbiljan operativni zahvat. Izazivanje sažaljenja kod pratilaca mnogo je bitno za vaš marketing.

Dostigli ste popularnost, naravno, zato što ste jedan od polaznika mojih kurseva. U svim ostalim slučajevima, uspeh vam nije zagarantovan. Džabe svi foloveri, lajkovi, promocije, lyfestyle kanali, izjedanje tester pakovanja krekera i više vrsta putera od australijskih bobilica. Ako mi ne ostavite par stotina evra, dolara ili dinara po srednjem kursu na dan uplate, slavo, zbogom. Ono što vam niko neće reći, osim mene na ovom kursu, je da popularnost ne znači zaradu. Da zaradite morate da radite.

Ne da trljate guzu po stolicama kafića, nego da radite kao mali mravi, vredno i kontinuirano. Slava ne plaća račune. Jedna poznata blogerka se silno iznenadila kada je slavom pokušala da plati račun za struju. Odmah je izvestila svoje folovere o tome, potpuno skrhana saznanjem da je šalteruša nije prepoznala (!) ni prihvatila njenu slavu kao sredstvo za plaćanje računa. Zamislite vi to, nečuveno!

Foto: turgaygundogdu / Shutterstock.com

Od influensera može svašta da se nauči. Jedna od pametnih stvari koju sam usvojila od jedne lepe i pametne damice je da, kada smo u inostranstvu, treba da pročitamo knjigu nekog od domaćih autora. U Francuskoj sam se, kako-tako, snašla sa originalom Kamijevog “Stranca”, ali sam se u Kini totalno pogubila sa delom Zhang Jiajia. Čitala sam, čitala ali ništa nisam razumela taj kineski. Primetila sam još nešto što ide u paketu sa popularnošću. Usamljenost.

Kako i zašto su influenserke same i usamljene, realno ne kapiram. Možda zato što se javno hvale kako odbijaju potencijalne udvarače tako što na prst stave prsten koji ih, valjda, čini udatim. Udaja nije samo prsten na ruci ali, kakvi udvarači, takva i taktika. Ili je do ženskog poimanja nivoa? Ako se odlučite za tu metodu “Nedodirljiva Ledena kraljica”, na buvljaku možete da kupite tetovaže koje se lepe oko prsta, kao prsten. Ukoliko deo večeri treba da budete nedostupne i nedodirljive, svetlucava tetovaža završiće posao. Uz malo upornosti, ostrugaćete je sa prsta, za ostatak večeri gde želite da budete dostupne jer prsten…

Eto, požurite sa uplatama. Gornja Šatornja ima kapacitet za održavanje ozbiljnog kursa o preživljavanju 21. veka. Idućeg vikenda ćemo organizovati i team building za dve grupe. Jedna će biti na svinjokolji, a animator druge grupe biće divni gospodin koji nam obezbeđuje ovaj etno prostor nadomak prestonice. Stiže mu kamion drva pa će druga grupa imati ozbiljan i odgovoran zadatak. Tako se najbolje gradi timski duh i jača saradnja a i bicepsi. Teretane su passe. Organic je na ceni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije