Hrabra Lola

Sve mi dugujemo izvinjenje Moniki Levinski

Ukoliko mislite da ništa ne ide na bolje, pogledajte malo unazad, na to kako smo tretirali Moniku Levinski (Monica Lewinsky) nakon što je otkrivena njena afera sa tadašnjim predsjednikom SAD Bilom Klintonom (Bill Clinton).

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Jennifer Wright - harpersbazaar.com

Foto: Pinterest.com

Jer, način na koji smo je tretirali je zaista zgražavajući.

Bila Klintona je, u jeku #MeToo pokreta, Kreg Melvin (Craig Melvin), voditelj NBC-jevog talk show-a Today, pitao da li smatra da duguje izvinjenje Moniki. Odgovorio je:

“Izvinio sam se svima na svijetu.”

“Ali nisi se izvinio njoj”, konstatovao je Malvin.

“Nisam razgovarao sa njom”, rekao je Klinton.

“Da li smatraš da joj duguješ izvinjenje?”, upitao ga je tada Melvin.

Klinton je ponovio da nije razgovarao s njom.

Evo o čemu se tu zapravo radi – niko nije imao problema kao Monika nakon što se saznalo za njenu aferu sa tadašnjim predsjednikom Amerike. Bil Klinton definitivno nije imao problema kao što ih je Monika tada imala. Štaviše, možda baš svi duguju Moniki izvinjenje.

Niko, naravno, ne misli da je ona načinila pravi izbor kada je spavala sa Bilom Klintonom. Seks sa oženjenim muškarcem je generalno glupa ideja. Ali ona nikako nije prva 22-godišnjakinja koja se zaljubila u svog šefa, koji je pritom oženjen.

Pojedina istraživanja pokazuju da je 15 % žena spavalo sa svojim šefom. Doduše, ona tada nije bila udata, pa ako bi iko trebao biti javno osuđen u takvim situacijama, to je osoba koja je prekršila bračne zavjete.

Foto: Pinterest.com

Ali stvari se nisu tako odigrale, tada. Evo i nekoliko šala na njen račun:

“Monika je vratila sve izgubljene kilograme iz prethodne godine. To je i priča sa naslovnice Newsweek-a. Čak je i rekla reporteru da je razmišljala o tome da joj zašiju vilicu, ali se onda predomislila jer nije htjela da se odrekne svog seksualnog života.” Džej Leno (Jay Leno)

“Buš (Bush, George) je otišao u Viskonsin u fabriku motora Harley Davidson i provozao se na motoru. To je najbolja stvar koju je jedan predsjednik provozao još od…” Dejvid Leterman (David Letterman)

To nisu bili interenet trolovi, od kojih se negdje očekuje da ismijavaju žene, jer su užasna ljudska bića. To su ugledni, poznati komičari.

Da li zvuči čudno da je reakcija na aferu jednog predsjednika usmjerena na ismijavanje te žene sa kojom je bio, tačnije njene kilaže? Ali, tada nije bilo čudno. U jednom dijelu svoje knjige “I Wear The Black Hat”  Čak Klosterman (Chuck Klosterman) opisuje reakciju jedne svoje prijateljice kada je saznala za pomenutu aferu. Rekla je:

“Skoro pa bih razumjela da je spavao sa Šeron Stoun (Sharon Stone), ali ne sa tom debelom svinjom.”

Tako se o tome pričalo te 1998. godine.

Stvari zbog kojih smo se rugali tada Moniki su zapravo prilično česta pojava. Nije bila nulta veličina – kao ni velika većina njenih vršnjakinja (u SAD). Oralno je zadovoljila svog jubavnika? Pa, čak 74% djevojaka u 20-ima to radi.

Ştvari zbog kojih je javnost izrugivala Moniku nisu bile vezane za samu aferu, već za to što je ona žena iz javne sfere koja je i seksualno aktivna i nije nulta veličina. Javnost je odlučila da je jedna od ovih stvari (donekle) prihvatljiva, ali obe NE.

Isto tako, u eteru popularnog programa Good Morning America raspravljalo se uveliko o tome kako ima nešto jako seksi u vezi sa Bilom Klintonom, čovjekom koji se uvijek iznova izvuče iz takvih situacija. On je napustio Bijelu kuću kada je imao podršku 65% javnosti, što je jedan od najboljih rezultata u istoriji tog kabineta.

Monika je, prateći tu medijsku pompu, imala suicidalne misli. Uostalom, niko je poslije nije htio zaposliti. Čak nije mogla ni da volontira u humanitarnim organizacijama.

Kao društvo, odlučili smo da oslobodimo Bila Klintona svih optužbi, dok njegovu partnerku istovremeno treba linčovati. Zato što je bila punačka i povremeno ga oralno zadovoljavala. 

To je nešto čega svi treba da se stide. To je bilo nasilničko ponašanje prema njoj.

Monika Levinski je, ipak, nastavila sa svojim životom. Postala je aktivista anti-nasilničkih kampanja. Srećom, nije nestala iz javnosti.

Ali, Bil Klinton joj i dalje duguje izvinjenje. I nije jedini.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije