Radoznala Lola

U Koloradu je 100 godina bilo zabranjeno grudvanje i sad je jedan dječak uspio ukinuti taj zakon

Jedan devetogodišnjak iz grada Severensa, uameričkoj saveznoj državi Kolorado, uspio je smekšati gradsko vijeće pa je ono ukinulo gotovo stogodišnju zabranu grudvanja i vratilo djeci pravo na zimske radosti.

Priredila: Ana Tomić

Foto: John Morgan / sothebys.com

Dejn (Dane) Best se odlučno obratio gradskim vlastima kako bi ih uvjerio da se “dozovu pameti” i promijene zakon.

“Današnja djeca moraju imati dobar razlog da se odu igrati napolje”, rekao je Dejn na sjednici gradske skupštine.

On, međutim, nije nastupio nespreman, već je potegnuo argumente na koje niko od pristunih nije mogao ostati imun.

“Istraživanja pokazuju da nedostatak igre na otvorenom vodi u pretilost, ADHD (poremećaj pažnje s hiperaktivnošću), anksioznost i depresiju”, izdeklamovao je devetogodišnjak i objasnio da on “želi baciti snježnu grudu, a da time ne prekrši zakon”.

Dejn best baca prvu grudvu – po zakonu / Izvor: The New York Times

Kako prekršiti zakon? Pa tako što je zabrana bacanja bilo kakvog kamena ili projektila, a nažalost se to odnosilo i na grudve snijega, u gradu od 4.000 stanovnikana snazi bila skoro jedan vijek. U međuvremenu je i više nego zastarila, što je značilo da bi bilo koje dijete koje bi bacilo grudvu kršilo zakon.

“Djeca Severensa, kao i sva druga djeca na svijetu, samo žele pravo na grudvanje, kao i sva druga djeca na svijetu”, rekao je Dejn.

Njegovi su argumenti bili uvjerljivi, pa su gradski oci jednoglasno ukinuli zabranu, a nakon glasanja gradonačelnik je ponudio Dejnu da baš on bude taj koji će baciti prvu grudvu – po zakonu.

Dječak je s oduševljenjem prihvatio taj izazov te dodao da će mu najdraža meta biti njegov mlađi brat i da će dati sve od sebe da ne razbije prozorska stakla.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije