Radoznala Lola

Zato što se ložimo, zato nam ga i plasiraju – nuditet

Emili Rajtekovski se tokom protesta održanog prošlog mjeseca protiv nominacije sudije Breta Kavahana za Vrhovni sud pojavila bez grudnjaka.

Ili kako je fokus sa borbe za ženska prava prešao na ženske grudi.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: Kim Kardashian West / Facebook

Ova glumica i model je prošetala sa protestantima dok je držala trensparent na kojem je pisalo: “Respect female existence or expect our resistance” (“Poštuj žene ili očekuj njihov otpor”). Pa iako se tu našla da pošalje jasnu poruku o tome šta misli o čovjeku koji je nominovan za sudiju Vrhovnog suda, a koji je bio otptužen za seksualni napad, mnogi (pogledi) su i dalje ostali fiksirani na njene grudi, jer ispod majice nije nosila grudnjak.

Jer, šta – ukoliko žena ne obuče grudnjak, ne može da iznese jasne političke stavove. Ili su pak u tom slučaju nevažeći ili manje važni. Ukoliko je tako, trebala bih odmah prestati da pišem na ovu temu, ali budući da mislim drugačije…

I zbilja, šta i ako je namjerno “zaboravila” da obuče grudnjak? Možda je svjesna da će tek tako privući pažnju, nekih, mnogih, većine.

Ili šta, nije tako. Nismo mi, pobogu, takvi, mi gledamo ženama u oči.

Gdje je onda nuditet svrsishodan i vidljiv kao srednji prst konzervama i moralistama, a gdje mamac za malo pažnje? Odnosno malo više.

Istini za volju, ova mlada glumica i model često kupi svu pažnju upravo “golišavim fotografijama”, ali kako sama naglašava – one se uvijek pogrešno tumače.

I tako je nastao začarani krug između nje i njenih fotografija, i medija. Podržala ju je pak koleginica Ejmi Šumer jer, kako kaže, ni ona sama nije tom prilikom nosila grudnjak.

View this post on Instagram

Home safe and sound with my little honey baby. People are trolling @emrata for not wearing a bra while she got arrested. Well for starters I wasn’t wearing a bra either. In the “what to wear when being detained for 4 hours on an 87 degree day after a 2 hour march” handbook. Bras aren’t recommended. Emily sacrificed herself fighting to protect women’s rights to choose what they do with their own bodies. How about we show her the same courtesy and direct some of that toxic energy to the people who deserve it. Your comments are synonymous with saying what a woman wears insights bad behavior. Have you written three furious tweets to, I don’t know maybe, someone who sexually assaulted someone? I’m gonna guess no. You reserve your rage for the victims or a beautiful woman you’re threatened by. Anyone writing “innocent until proven guilty” didn’t watch the hearings. No they wasn’t a trial. But if you actually listened to Dr. Ford and then listened to Kavanaugh you would have no doubt. That’s why it’s called a hearing. So you can hear. But you didn’t. You put on Fox News which is sheer fiction and made up your mind. She remembers it was him. He was clearly in a blackout. People saying you’re “worried for your sons” worry for your daughters who have a 1 in 3 change of being sexually assaulted. Your sons have a 4 in 100 chance of being falsely accused. Please read those numbers again. And if you’re still worried for your sons please take an on line course in math. We need to vote. We need to get our friends and family to vote. I don’t feel angry. I feel excited and ready to fight. Change is coming. And everyone telling me to lose weight. You first. ???

A post shared by @ amyschumer on

I sada, koliko je vas zapamtilo poentu ovog njenog čina? Gdje je bila i šta je nosila i kakvu je poruku ispisala?

Mlada glumica Emili Votson je tokom 2017. godine, promovišući film o Ljepotici i Zvijeri, pozirala u toplesu za časopis o vašaru taštine (Vanity Fair). Ovaj njezin slobodni čin je protumačen kao izdaja feminizma. Valjda se, kako i sama kaže, ne nalaze istoj stranici kada je poimanje istog u pitanju.

Ali čekajte malo, zar to nije stvar slobode. I koliko jasna poruka mora biti da bi je se shvatilo? A da se nacrta?

Time su se vodile djevojke iz grupe “Little Mix” kada su se odlučile promovisati novi singl, odnosno odlučile skinuti.

Tijela su ispisale porukama i riječima te naglasle da se radi o prihvatanju svog tijela, no ni one nisu naišle na razumijevanje. Tačnije, optužene su da je to čisto stvar promocije i novca, a ne toliko plasiranja stava.

To su već zbilja teške optužbe, kojima je teško stati u kraj, i prvenstveno potpada u subjektivnu kategoriju, a potom i marketinkši alat.

Jedan od projekata koji je načelno dobro prošao kod javnosti je kampnja PETA-e koja je naslovljena idejom da bi zvijezde koje ih podržavaju radije hodale gole nego nosile krzno. Naravno, opet možete prosuditi sami o vjerodostojnost ideje. A bogami i realizacije.

Da li danas uopšte moguće iznijeti do kraja određena pitanja bez doze seksizma? I kada već svi uredno reaguju na te metode, zašto ih onda ne bi koristili. Da se ne ložimo, ne bi nam ih ni plasirali! Možda je mudrost u tome. Jeste li se ikada zapitali o tome?

Možda smo otišli daleko od ideje Ledi Godive, koja je nuditet iskoristila kao protest društvenih tumačenja. Naravno, nije jedina koje je dobila bitku na ovaj način, i koja je jasno dala do znanja šta misli o objektifikaciji žene, ali moramo priznati da je sve više primjera zloupotrebe ovog mita i ideje.

I zar, ukoliko se to radi isuviše često, ne počinje da gubi na značaju?

Ukoliko se Kim Kardašijan redovno fotografiše gola u ogledalu, zar to treba da znači da redovno ima nešto jako bitno da kaže pa protestuje na ovaj način, ili je to već samohvalisanje upakovano u feministički i aktivistički čin?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije